Mi smo za striktno poštovanje zakona

2
2
Mevlud Dudić, novoizabrani predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća

NoviPazar – Priča oko konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) je poprilično ispričana u prethodna tri mjeseca, od kada je konstituisano BNV. Svakodnevno u medijima možemo čuti o problemu konstituisanja BNV. Na izborima za Bošnjački nacionalno vijeće učestvovale su tri liste: Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina i Bošnjačke kulturne zajednice, koju je predvodio muftija Muamer efendija Zukorlić.

Mi smo u predizbornoj kampanji ukazivali na propuste koji se dešavaju, na pokušaje krađe i falsifikovanja U predizbornoj kampanji smo imali niz sastanaka sa ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarom Čiplićem. Neke stvari smo sa njim i dogovorili, posebno kada su u pitanju stalni birački odbori da sve tri liste imaju podjednak broj. Nažalost, iako je čvrsto obećao i uradio ono što je obećao, narednog dana je prekršio obećanje i poništio prethodno donijetu odluku, tako da Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) nije imala svoje predstavnike u stalnim biračkim odborima u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju. Namjerno ističem ova tri grada jer je tu najveća koncentracija Bošnjaka. Više od 15 hiljada građana je izbrisano sa biračkog spiska, a na sam dan izbora je više od 1.600 pripadnika Žandarmerije, u popodnevnim satima bilo u Novom Pazaru. To je i te kako uticalo na izlaznost. Ništa drugo ne tražimo, osim da bude poštovan zakon koji je donijelo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava- kaže za Sandžak Danas dr Mevlud Dudić, predsjednik novog saziva BNV koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje BNV na čijem ste čelu. Da li u ovom nepriznavanju ima politizacije?

– Sve je ispolitizovano. Ministarstvo koje je zaduženo da štiti ljudska i manjinska prava, direktno se upliće i krši ta prava. Nama je ministar Čiplić na sastanku prije izbora rekao da se u potpunosti slaže da i lista BKZ treba da ima svoje predstavnike u stalnim biračkim odborima, ali da se o tome moramo dogovoriti sa Ljajićem, koji je Vladu Srbije ucijenio svojom ostavkom.Tada smo rekli da u razgovorima te vrste ne želimo ni sa kim da se dogovaramo. Ovdje je na sceni politička ucjena, gdje su Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin ucijenili Vladu, odnosno od ministra Čiplića zahtijevali da se ni u kom slučaju ne dozvoli da se poštuje izborna volja Bošnjaka.

Na sastanak u Beograd sa predstavnicima druge dve liste i ambasadorom OEBS u Srbiji Dimitriosom Kipreosom i ministrom Čiplićem otišli ste sa stavom da razgovori treba da budu sveobuhvati o problemima Bošnjaka. Zašto je sastanak završen bez konkretnog dogovora?

– Problemi sa kojima se suočavaju Bošnjaci ne mogu da se rješavaju parcijalno. Smatramo da je neophodno da se postigne nacionalno pomirenje i jedinstvo. Smatrali smo da ne treba otvarati priču samo oko rukovodećih mjesta u BNV, već da se rješavaju i ostali problemi sa kojima se suočavaju Bošnjaci. Nikada nismo bili protiv razgovora, ali uz uslov poštovanja zakonske regulative. Tražimo da bude ispoštovan zakon, posebno član 98. koji precizno pojašnjava ko su vlasnici mandata-liste ili izabrani. Tražili smo da nam se da spisak osoba koje su vijećnici BNV. Od ministra, s obzirom da je doktor pravnih nauka, očekivali smo da nam pojasni zakonsku regulativu. Dobili smo odgovor da nije siguran šta je i kakav je problem. Na sastanku, koji je od prilike trajao oko dva sata, oni su nas iz BNV i BKZ htjeli da uvuku da i mi budemo dio ekipe koja je učestvovala u falsifikovanju ostavki.

U skladu sa dogovorima od prije nedjelju dana u Beogradu, da se razgovori nastave u Novom Pazaru, Esad Dždudžević je za danas zakazao sastanak predstavnika sve tri liste i pozvao nosioca liste BKZ muftiju Muamera Zukorlića i prvog na listi Bošnjački preporod Nazima Nokića da učestvuju na sastanku. Kakav je vaš stav tim povodom?

– Svaki sastanak koji je zakazivao Džudžević osuđen je na neuspjeh. Ne znam po kojem osnovu on ima pravo da zakazuje sastanke te vrste. Mandat tom veću je istakao prije dvije i po godine. Smatram neozbiljnim i njegov poziv i njegovu inicijativu. Mi jesmo u Beogradu rekli da želimo da razgovaramo o problemima, ali želimo da znamo o čemu bi smo razgovarali. Ako neko misli da nas natjera da učestvujemo u falsifikovanju mandata, onda mi ne želimo da igramo takvu igru. Naša početna priča je bila, ostala i ostat će, poštovanje zakona i ništa drugo.

Kada bi se desilo da Bošnjačka lista i Bošnjački preporod počnu da sarađuju sa BKZ u BNV, da li bi mogli da računaju na neke funkcije u izvršnim organima a ne samo da učestvuju u radu odbora?

– To uopšte nije problem. Nije sporno da se dogovorimo oko preraspodjele funkcija, ali jeste problem principijelne prirode o čemu bi smo razgovarali – da li se razgovor odnosi na poštovanje ili kršenje zakona. Želimo da rješavamo probleme sa kojima se Bošnjaci susreću, da pokušamo da postignemo nacionalno jedinstvo. Ako misle da je nama najbitnije da imamo BNV, da imamo sve funkcije a da problemi Bošnjaka ostanu isti, onda su promašili. Ne želimo tako da funkcionišemo, već da pokušamo da riješimo probleme Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Pod pokroviteljstvom BNV održan je Bošnjački nacionalni sabor na kojem je doneta Deklaracija u kojoj se pominje autonomija. To je izazvalo negativne reakcije i dozu straha kod pripadnika srpskog naroda na ovom prostoru. Kakva autonomiju zagovarate?

– Sve je u kontekstu evropskih integracija i ništa neće biti u suprotnosti sa ustavima Srbije i Crne Gore. Ako pominjemo savremene regione, šta je to drugo nego autonomija. Pogrešno su nas razumjeli kada smo govorili o autonomiji Sandžaka. Ništa, što je spominjano, nije u suprotnosti sa Ustavom ove države, niti se može govoriti da je to neka vrsta otcjepljenja od republike u kojoj živimo. Svoj status želimo da rješavamo u ovoj državi i u okviru njenog ustava. Ako želimo u Evropu, a želimo, zašto ne bi smo prihvatili i te evropske standarde. Kako to evropski standardi budu podrazumijevali, tako ćemo i mi to prihvatiti.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. svi zakoni bi bili ispostovani gosp.Dudicu u samo,jednoj varijanti
  -dobijes par hiljada evra i pocnes govoriti kako nam je fino pod cizmom,kako imamo sva prava,kako zelimo da prihvatimo tudju kulturu,vjeru i cjelokupni identitet…..
  oni hoce pravilo
  *mozes govoriti,samo ako neznas govoriti*
  brate,ti se ne uklapas u taj koncept
  oni nece *Sandzak u Srbiji* vec *Sandzak pod Srbijom*

 2. znamo mi i sve je jasno ko dan osim oni koji razuma nemaju i onih ko nece namerno, za rad svoih interesa da su oni lopvi koi su u sluzbi drzave ali neka ih nema veze,nije njih briga bitno je da je njima super mozda izgleda da im je super ali dusa njihova je truhla i bez osecajna postala samo su zaboravili da ce jednog dana umreti aja im se kunem ako ne umrem pre njh makar cu im se na grop popisat sigurno i kurt i murti da bogda ih ja rabi beljaj ufatijo de se god okrenuli

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.