Mevlud Dudić: Ukinite komisiju za akreditaciju

1
55

Sjeverni Sandžak – Na konferenciji u Beogradu, koju je organizovala  akreditaciona komisija , trebalo je da se izvrši analiza dosadašnjeg rada. U svom referatu sam pokušao osporiti rad te komisije zbog niza nepravilnosti i negativne odluke o akreditaciji Unierziteta  koji ja vodim, kazao je prof. dr. Mevlud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Što je sporno u radu Akreditacione komisije?

– Povjerenstvo za akreditaciju i provjeru kvaliteta nije neovisno tijelo, jer je formirano od ovisnih osoba, pa nije mogla samostalno odlučuje.

Zbog čega Univerzitet koji vodite nije akreditiran?

– U jednom mjestu, gdje postoje dva sveučilišta, jedan je za tri tjedna, bez ispunjenosti uvjeta akreditiran, što su recenzenti potvrdili stavljanjem na uvid javnosti svojih izvještaja, a drugi nije akreditiran do današnjeg dana. Državni univerzitet nije smio na taj način biti akreditiran, jer su tim aktom trajno promijenjene okolnosti na akademskom tržištu.

Zašto pominjete državni Univerzitet ?

– Državnom Unierzitetu  je svjesno dat, suprotno zakonu, monopolski položaj. Ovakvim radnjama Povjerenstvo za akreditacije nanijela nam je štetu koja se može mjeriti milijunima eura, za što će netko morati odgovarati. Radi toga smo bili primorani pokrenuti postupak naknade materijalne i nematerijalne štete. Na ovakvu radnju smo bili primorani, jer državni Univerzitet  u Novom Pazaru za rektora ima osobu koja je sve vrijeme, ai danas, potpredsjednik Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje, potpuno suprotno Zakonu o visokom obrazovanju. Zato se sve odluke od nelegalnog organa formirane komisije mogu smatrati ništavnim.

Na koji način mislite da dobijete akreditaciju, ako je vaš Univerzitet  već odbijen?

– Neophodno je da se u interesu pravde, morala i časti onih koji nisu zloupotrebljeni, sačini javni izvještaj. Njega mogu uraditi i neovisni novinari istraživači, da se vidi gdje smo bili nekad, a gdje smo sad. Komisija za akreditaciju i provjeru kvalitete je, prema vlastitim priznanjima, akreditovala više od 1.500 programa, a ako se tome dodaju i neakreditirane programi, za koje je moralo unaprijed platiti (makar je to naše iskustvo, dali smo oko 60.000 eura), onda je povjerenstvo sa naknadama za ustanove prihodovala preko 5.000.000 eura. Tražimo financijsko izvješće o svakom utrošenom dinaru. U interesu Srbije, njezina proračuna, a osobito Ministarstva prosvjete, jeste da se Povjerenstvo za akreditaciju i provjeru kvalitete odmah ukine. Mora priznati počinjene greške, a potrebno je da se u okviru Strategije obrazovanja napravi novi okvir za visoko obrazovanje.
Nepravde prema Sandžaku

Je li točno da ste se žalili EU zato što niste dobili akreditaciju?

– Izvjestitelj EU za Srbiju Jelko Kacin je u prijedlogu rezolucije o evrointegraciji Srbije, u članku 53, neposredno zatražio od Vlade Srbije rješavanje pitanja akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Što je Kacin naveo u toj rezoluciji?

– Naglasio je važnost osiguranja neovisnosti i nepristranosti Povjerenstva za akreditaciju i provjeru kvalitete. Ovim se jasno potvrđuje da je dosadašnje odugovlačenje postupka akreditacije našeg Sveučilišta politički inspirirano. Naša sveučilišna obitelj obradovala se zbog činjenice da je i Srbija dobila status kandidata za pristup EU, ali će za daljnje korake pristupanja EU Vlada morati otkloniti brojne nepravde prema građanima u Sandžaku, među kojima je i akreditacija IUNP od strane Akreditacione komisije, koja će biti prinuđena da odlučuje po stručnim, a ne političkim kriterijima.

Izvor: Pravda.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.