Mensur porović u Prijepolju

0
148

Prijepolje – Uz zvuke akustične gitare pod prstima mlađanog Kenana Mezildžiča, Slavoljub Bato Pušica direktor Muzja u Prijepolju je poželio dobrodošlicu velikom broju posjetilaca u galerijskom prostoru koji su došli pozdraviti svog zemljaka, rođaka prijatelja a prije svega umjetnika Mensura Porovića koji kao slikar prvi put svoje stvaralaštvo predstavlja u svom zavičaju.

Gospodin Pušica je istakao svoje zadovoljstvo što on lično i ako direktor Muzeja ima čast pozdraviti ovog umjetnika kao i idejuMehmeda Meše Brničanina da se uz umjetničku radionicu „liMESArt“realizuje projekat PRIJEPOLJSKI SVJETSKI UMJETNICI. Pušica jegovorio o ovom kulturnom događaju koji ima karakter međunarodne kulturne saradnje, jer „naš Mensur je državljanin Bosne i Hercegovine ali je prije svega Prijepoljac. Direktor Pušica se osvrnuo i na probleme koji se ispolje prilikom ovakvih i drugih međunarodnih projekat , administracija, carine špedicije koji usporavaju realizaciju a i uzrokuju finansijske dažbine, ali Muzej će biti uvijek spreman da prihvati ovakve i svec druge kulturne projekte koji uvršuju mostove između bivših republika kulturom sportom , naukom… uz zahvalnost Mensuru Poroviću i Mehmedu Brničanin organizatoru mnogih kulturnih događaja u Muzeju gospodin Pušica jepozvao Brničanina da otvori ovu izložbu koja je pobudila veliko interesovanje likovne prijepoljske publike.Publika se aplauzom zahvalila Batu Pušici i tako i pozdravila Mešu Brničanina, vrsnog umjetnika koji je u svom stilu i kao slikar i kao književnik započeo svoj govo:

„Rastao dječak godine sretne,

Nad selom topla svitala mu jutra

S nepunih šesnaest krenuo pješke željeći ljepše radosnije sutra…

U toj željenoj slutnji, u tom svom traganju za lijepim,tražeći sebe u njemu, miris boja zaustavi ga u Sarajevu đe potekar pođe u prvi razred škole iz koje izlaze velikani a škola se zove UMJETNIČKA. On u tu školu a Jusuf Hadžifejzović iz nje i to s odličnim.

I eto to dijete koje još ne upozna ni svoj rodni grad i zavičaj, ni svoje vršnjake kako iz bliže okoline tako ni one iz čaršije, ode u svijetbijeli u dunjaluk, željeći da ostvari svoju želju,svoj san da omiriše miomirise slikarskih boja, da ugljenom sa zadovoljstvom uprlja ruke, da čisti boju ispod nokata. Nije je očistio niti će to zadugo moći uspjeti, ali je zato uspio ostvariti još jednu želju postati akademski slikar i postati cijenjeno ime u slikarstvu. To dijete je izraslo, i postalo uvaženo ime među svojim kolegama, a to ime je danas direktor 12 godina iste one škole što se umjetničkom zove, to je ime s velikim brojem samostalnih i zajedničkih izložbi kako po Bosni tako i po butum dunjaluku, sa mnogim zasluženim priznanjima i nagradama. A ovo večerašnje priznanje ,reče mi danas, da mu je jedno od najdražih, jer izlaže svoja dijela u prostoru đe su bili svjetski velikani.

,Poštovani prijatelji, često govorim kako je prijepolje rasadnik (ne volim taj izraz) talenata, ali činjenica je da su velika i poznata imena iz oblasti nauke, umjetnosti politike potiču iz seoskih tj malih mjesta kasaba, varoši…Eto na primjer iz Seljana zasiok MZ Seljašnica je rahmetli Rasim Porović vrsni kompozitor tekstopisac i interpretator narodnih pjesama a u ovoj zgradi je završio srednju školu,pa brat mu ISO POROVIĆ umjetnička gromada od glumca, pozorišnog i filmskog reditelja te pjesnika sa dvocifrenim brojem objavljenih izdanja , oni su Mensurova braća, pa prvi prijepoljski akademski slikar Izudin Ića Porović…pa..drugom prilikom nastavljam niz…

Poštovani sugrađani dragi gosti, ne samo  ta imena su me natjerala da sa ovom poštovanom institucijom, sa uvaženim direktorom Pušicom krenem u realizaciju projekta PRIJEPOLJCI A SVJETSKI UMJETNICI da baš svjetski,tu su, Kenan Hašimbegović, Dragoslav Kijanović, Anisa Čuzović Hofman Jusuf Hadžifejzović… da Prijepoljci saznaju o „naše gore listu“ a tih listova je puno i ja se njima ponosim kao i mnogi njihovi poznanici i prijatelji. U svojoj nakani Muzej i „liMESArt“ evo večeras realizuju početak tog projekta na naše i vaše zadovoljstvo. U ovom katalogu, svoje mišljenje o slikarstvu Mensura Porovića naveli smo razmišljanja poznatih umjetnika i historičara umjetnosti.još će biti priče o našem umjetniku sa mojom iskrenom željom da se na ovakvim katalozima i događajima pojavi i prvi prijepoljski historičar umjetnosti i potpiše svoje ime. I evo večeras umjetnik s priličnom tremom ali od srca svom gradu i ljubiteljima likovne umjetnosti daruje svoje stvaralaštvo, i na kraju želim vas upoznati da je koincidencija, da dva brata, istog dana u isto vrijeme a hiljadu kilometara razdvojeni imaju svoje premijere, Iso u Švedskoj a Mensur u njihovom Prijepolju…Ove riječi publika je gromkim aplauzom pozdravila a Brničanin je pozvao umjetnika da se obrati ako želi, na šta mu je Porović u onom našem maniru odgovorio „uh, hoće li još ko govoriti da mi malo tremu razbije“…

Mensur je izrazio veliku zahvalnost što mu se želja ostvarila da poslije toliko godina umjetničkog slikarskog rada svoja dijela predstavi u svom gradu, zahvalivši se Meši, što ga je natjerao da to učini i Batu koji je podržao ideju da se ova izložba realizuje i spremnost Muzeja za dalju saradnju. Ispričao je priču anegdotu za koju mu šlagort dade Meša u svom govoru ,kada je otišao za Sarajevo pa se poželio i baba i majke pa poslije petnaest danakrenuo za Prijepolje a oni u istom momentu za Sarajevo i ne znajući jer nije bilo telefona, pa kad je on stigo kući u Seljane oni u Sarajevo vidješe šta su uradili pa trk naza. Oni „ćirom“ do Priboja a on autobusom za Sarajevo i opet se mimoišli…To mi je najteži dio života bio, jer nisam naviko da sam u gradu….dugotrajni aplauz je izmamio ovom svojom životnom pričom i svojim dolaskom u Muzej.

Izložba Mensura Porovića trajaće do 16 novembra i pozivamo ljubitelje likovne umjetnosti da pogledaju Porovićeva dijela.

Izvor: SandzakNews.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.