MEKKANSKI PROGLAS – Poruka mira i saradnje

7
26

S. Arabija – U Mekki je danas okončana historijska konferencija Svjetske muslimanske lige – Rabite, na kojoj su svjetske uleme usvojile jasan proglas protiv terorizma, te pozvali zapadni svijet na saradnju sa islamskim zemljama, te zaustavljanje širenja islamofobije.

„Borba protiv terorizma ne može biti svedena na sukob sa islamom na način širenja islamofobije, već borbu protiv terorizma treba shvatiti kao saradnju sa muslimanskim svijetom, sa muslimanskom ulemom i legitimnim institucijama muslimana“, naglašeno je u jednoj od poruka svjetske uleme.

Lideri islamskih zajednica iz cijelog svijeta usvojili su Rezoluciju, kao i Mekkanski proglas nedvosmisleno osuđujući terorizam i pozivajući muslimane širom svijeta na jedinstvo i saradnju.

Mekkanskim proglasom, svjetski mislimanski lideri uputili su konkretne poruke vođama ummeta, ulemi ummeta, medijima, muslimanskoj omladini i cijelom svijetu.

1. U prvoj poruci Mekkanskog proglasa pozivaju se državne i političke vođe na savjestan i odgovoran rad te na jedinstvo cilja kako bi se prevladale podjele i našla adekvatna rješenja za nagomilane probleme s kojima se danas suočavaju muslimanski narodi.

 

„Nužno je izraditi sveobuhvatnu strategiju za prevenciju terorizma, za jačanje povjerenja između ummeta i vođa, za podršku pravednih zahtjeva ummeta, za borbu protiv korupcije, za rješavanje problema nezaposlenosti i siromaštva, te zaštitu građanskih prava u svim segmentima društva“, navodi se, između ostalog u prvoj poruci .

 

2. Drugom porukom Mekkanski proglas poziva ulemu da bude „budna, odgovorna i svjesna povijesnog trenutka te da istinski radi na objašnjavanju temeljnih vrijednosti islama od kojih su vrijednosti vjere, znanja, mira i povjerenja među ljudima najvažnije“.

 

„Ulema mora raditi na jačanju veza sa omladinom, mora ispuniti prazninu kod omladine, raditi na proširenju njihovih vidika… ulema mora ponuditi adekvatne odgovore omladini, odgovore koji se temelje na principu uključivosti, vesatijje, odnosno miroljubivog i otvorenog pogleda na svijet“, istaknuto je u drugoj poruci Proglasa.

 

3. U Mekkanskom proglasu nisu izostavljeni ni mediji, koje se poziva da se drže principa istinitog i pravovremenog informiranja javnosti, te principa izbjegavanja senzacionalizma koji proizvodi konfuziju sa posljedicama krvoprolića.

 

„Mediji trebaju pomoći u liječenju rana ummeta, trebaju imati osjećaj odgovornosti za izgovorenu i napisanu riječ; izbjegavati širenje lažnih i krivo zavodljivih mišljenja. Mediji trebaju raditi na širenju svijesti o pogubnosti prolijevanja krvi i prakticiranju nasilja, kao i na sprječavanju širenja lažnih tumačenja islama i prikazivanja muslimana na ružan način“, kaže se u trećoj poruci.

 

4. Posebna pažnja posvećena je mladima, koje se poziva da se drže pravog puta i da ne nasjedaju na priče koje nemaju veze sa zdravim razumom.

 

 

„Omladina mora kontrolirati svoje emocije i uzeti u obzir posljedice svojih postupaka. Omladina mora shvatiti da se ciljevi postižu postupno prema općim normama života, koje je sam Bog Uzvišeni postavio, a koje se mogu naučiti iz povijesnog iskustva“, naglašeno je, između ostalog, u četvrtoj poruci Mekkanskog proglasa.

 

5. Najznačajnija, peta poruka, jasna je poruka svijetu da terorizam nije svojstven niti jednoj vjeri ni naciji, te se dovođenje islama u vezu s takvim optužbama smatra neutemeljenim i zlonamjernim.

 

„Sloboda, sa svim svojim pravilima, jedna je od najviših vrijednosti islama, koju valja shvatiti i kao odgovornost, pa ju se ne smije upotrebljavati za nanošenje bola i patnje drugome… Zbog toga, trebamo sarađivati na onim pitanjima oko kojih se slažemo, a ona oko kojih se razilazimo ne trebamo otvarati na način da jedni druge vrijeđamo“, kaže se, između ostalog u petoj poruci.

 

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, konferenciju u Mekki ocijenio je izuzetno važnom.

 

„Mekkanska konferencija svjetske uleme protiv terorizma značajna je ne toliko po novim idejama, koliko po mjestu održavanja i okolnostima u kojima je održana. Mekka je središte duhovnosti za 1.6 milijardi muslimana u svijetu pa je, stoga, svaka riječ koja dolazi sa ovoga mjesta važna za svakog muslimana i muslimanku u svijetu“, izjavio je dr. Cerić, koji obnaša i funkciju člana Vrhovnog vijeća Rabite.

 

Posebno je važno, dodao je, da je Mekka mjesto u kojem se okupila ulema sa različitim pogledima, koja je ipak jedinstvena kada se radi o zajedničkom cilju važnom za muslimanski ummet.

 

„To se upravo dogodilo na ovoj konferenciji. Riječi koje danas odlaze iz Mekke imat će jakog odjeka u muslimanskom svijetu upravo zato što iza tih riječi stoji svjetska muslimanska ulema, koja je danas bila jedinstvena u osudi svih oblika nasilja, ali i načinu prevencije od opasnosti terorizma. Osim toga, pored usvajanja poduže Rezolucije, Mekkanska konferencija po prvi puta izlazi sa kratkim i jasnim Mekkanskim proglasom u kojem se očituje velika zrelost, upućenost i visoki stupanj odgovornosti za svaku izgovorenu riječ, ali i odlučnost da glavne poruke dopru do onih koji ih trebaju čuti“, zaključio je dr. Cerić navodeći da upravo u tome leži historijska važnost konferencije koja će doprinijeti u smirivanju napetosti u svijetu, posebno na Bliskom Istoku.

 

(SANA)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Kako lijepo ovi ljudi sjednu,pa se dogovaraju o pametnim stvarima,a ne kao mi dogovaramo se koliki hrast treba dovuci iz sume,koliko treba popiti brlje i koliko se treba natroveljati.

  • Ничим изазван вређаш моју веруа сви ћуте, док кад ја узвратим након салви увреда сви крену да траже мој бан.

 2. Nadati je se,da ce ova poruka iz Mekke biti u skladu sa svetinjama koje su i dosle iz Mekke,t.j,na putu trasiranom u Kuranu casnom i u sunetu Muhammeda s.a.a.s i koje su nasi pradjedovi po krvi OSMANLIJE i doneli u nase krajeve.Zahvaljujuci tim vrednostima iz Kurana i Suneta i mi smo opstali na ovim prostorima,a u nasim venama je ostala i ta viteska krv onih koji su predano sluzili tim vrednostima-Osmanlijska.

 3. Мекански проглас мира са арнаутским имамом оз приштине, скоро затвореним за организовање тероризма и регрутовање људи за исил.
  То је та прича, саудијци су главни построн америке, преко кога они муслиумане света регрутују да буду најобичније топовско месо.
  Ево нама Муфтије у првим редовима.
  Честитам Јусуфспахићу што не присуствује оваквим квазисесијама.

  • Opet ona lupa ćirilicom. Pa glupačo primitivna dali si svestna da danas više naroda razume bolje engleski jezik nego što zna da čita ćirilicu. Piši slovima koje celi svet razume i pusti se sibirskih slova. Daješ nama srbima lošu sliku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.