Međunarodni konkurs za naučno-istraživačke radove o vakufu

0
18

vakufska-direkcija-3BIH – Generalni kuvajtski komitet za vakufe objavio je međunarodni konkurs za naučno-istraživačke radove o vakufima. Teme osmog kruga (2013 – 2014) konkursa su:

1. Vraćanje oduzetih i izgubljenih vakufa u islamskim državama; pravni, administrativni i socijalni instrumenti (studija slučaja).

2. Vakufi i islamsko jedinstvo.

Opći uvjeti konkursa su:

1. Istraživači, bilo kao pojedinci, grupe ili naučni instituti imaju pravo sudjelovanja u konkursu.

2. Istraživanja trebaju biti dostavljena na jednom od tri jezika: arapski, engleski ili francuski (pod uvjetom da je dostavljen potpun prijevod na arapski jezik [u slučaju da nije originalno na arapskom jeziku]).

3. Istraživanje [njegov opseg] ne smije biti kraći od 90 stranica i ne smije prelaziti 150 stranica.

4. Uvjeti naučnog istraživanja se trebaju poštivati uzimajući u obzir ključnu metodologiju, razmatranje različitih stavova koji se odnose na temu istraživanja i naučnu provjeru valjanosti stavova u skladu sa standardnim pravilima.

5. Načelni kriteriji za procjenu istraživanja su: valjanost metodologije, povezanost ideja, jasnoća prezentacije, sposobnost uspostavljanja uzajamne veze između uvodnih ideja i rezultata i pravilnost jezičkog izražavanja u istraživanju.

6. Istraživački rad ne smije biti u kategoriji ranijih dobitnika nagrada ili naučnih certifikata. Awqaf Public Foundation ima pravo da povrati vrijednost nagrade ukoliko otkrije da je pobjedničko istraživanje objavljeno ranije, prezentirano drugim tijelima sa drugačijom namjenom ili izvedeno iz naučnih teza.

7. Raniji dobitnik iz nekog od prethodnih krugova natjecanja nema pravo sudjelovanja u narednom krugu.

8. Kratak životopis istraživača treba biti priložen uz istraživanje.

9. Orginalni primjerak istraživanja treba biti dostavljen najkasnije do 31.12.2013.

10. Komitet ima pravo da iskoristi pobjednička istraživanja na bilo koji način koji smatra prikladnim.

11. Komitet ima pravo zadržavanja nagrada ukoliko dostavljena istraživanja nisu dosegla potrebni standard. Ne treba tražiti povrat dostavljenih istraživanja, bez obzira da li su osvojila nagradu ili ne.

12. Istraživanja koja ne zadovoljavaju prethodno navedene uvjete neće biti uvrštena u proces procjene.

14. Komitet ima pravo opoziva nagrade za pobjednika istraživanja ukoliko se otkrije kršenje naučnih pravila.

15. Istraživanja je potrebno dostaviti u štampanoj kompjuterskoj verziji, na A4 formatu papira, sa veličinom slova 16 . u tradicionalnom arapskom fontu (Traditional Arabic).

Koraci koji su neophodni za ulazak u konkurs:

1. Pribaviti primjerak uvodne brošure o ranijim temama i njihovim pilot elementima sa stranice Awqaf  Public Foundation, www.awqaf.org.

2. Istraživanja trebaju biti dostavljena fondaciji Awqaf Public Foundation, država Kuvajt, zajedno sa obrascem za ulazak u konkurs i životopisom, kao što je opisano u nastavku:

• Elektronski: putem elektronske pošte na Studies and External Relations Department (Odjel za studije i vanjske odnose): e~mail:  [email protected]

• Putem pošte: slanjem štampanog primjerka, zajedno sa kopijom na CD-u, na sljedeću adresu; Kuwait International Competition For Endowment Research ~ Studies and External Relations Department – Awqal Public Foundation

3. Za dodatne informacije po pitanju natječaja, kontaktirajte nas putem Vakufske direkcije IZ u BiH: tel: 0038733200355 ili direktno u Kuvajtu, tel. 00965 — 1804777, ekst. 3137, faks: 00965 — 22542526.

Nagrade:

Za svaku temu će biti dodijeljene tri sljedeće nagrade:

Prva nagrada: US$10.000

Druga nagrada: US$7.000

Treća nagrada: US$5.000

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.