Medresanti su već gazije

0
74

Na putu razvoja, namjera je da Medresa vrlo brzo preraste u svojevrstan srednjoškolski centar koji će, čvrsto se nadamo, za naredne dvije godine, imati lepezu ponuda, pored islamskih znanosti, i sa polja humanističkih, jezičkih i prirodno-matematičkih nauka. Tako će Medresa time i formalno postati savremeni i kompleksni servis obrazovanja u Sandžaku.

Školska 2009/10. godina u Medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru počela je u ponedjeljak 28.09.2009. godine.

U Velikoj sali Mešihata, uz prisustvo svih učenika i učenica Medrese iz novopazarskih odjeljenja, profesorica i profesora, kao i rukovodstva Medrese, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić poželio je dobrodošlicu i hairli početak svima.

Ovaj, kako ga je nazvao direktor Medrese Mustafa-ef. Fetić, zajednički čas, otvorio je učenjem Kur'ana profesor Harun-ef. Rebronja, a Muftijin govor je najavio i prvi učenicima poželio dobrodošlicu  lično direktor ove škole.

„Ovom prilikom bih želio posebno da poselamim roditelje učenika i da im se zahvalim za izbor koji su učinili zato što su upisali svoju djecu u našu Medresu. Time su ukazali nama povjerenje, a mi ćemo svi u Medresi nastojati da opravdamo to povjerenje“, rekao je rukovodilac ove ustanove.

Nakon direktora Fetića prisutnim učenicima se obratio Glavni muftija. Na početku svoga izlaganja Muftija je istakao značaj Medrese za obrazovanje u Sandžaku, upoređujući Medresu sa Univerzitetom u Bolonji, jer je taj univerzitet postavio temelje obrazovanja u Evropi, kao što je to učinila Medresa u Sandžaku.

„Posljednjih dvadesetak godina mi kao narod postajemo svjesni te činjenice. U početku je to bila svijest nekoliko ljudi, pa onda nekoliko desetina ljudi, i tako se to širilo. Ali pravi procvat te svijesti vjerujem da je tek pred nama“, rekao je Glavni muftija.

Govoreći o interesovanju za upis i kapacitetima Medrese, Muftija je istakao da se rukovodstvo škole ove godine našlo pred velikim izazovom, jer je interesovanje za upis bilo veliko i premašivalo je kapacitete Medrese: „Pravi kvalitet se može postići kroz potencijalni kvantitet i mi smo se odlučili da širom otvorimao vrata za zainteresovane učenike. Od velikog broja upisanih računamo da će se na kraju trke izdvojiti jedan broj onih koji zaslužuju da budu islamska intelektualna elita.“

Objašnjavajući zašto je odlučeno da se ove godine upiše pet odjeljenja, Muftija je istakao trenutak kada je interesovanje za Medresu poraslo, a to su posljednje dvije godine: „Ekspanzija se desila u posljednje dvije godine, a vi znate da su to dvije najteže godine za Islamsku zajednicu u savremenom periodu. Izuzetno je važno što je upravo tada to bila poruka vas učenika i vaših roditelja, ustvari naroda, ustvari pripadnika Islamske zajednice, koji su zapravo na potpuno neočekivan način, onima koji su projektovali pad Islamskoj zajednici ili njeno slabljenje, odgovorili sviješću da je upravo to što se zove stožerom našega opstanka i očuvanja identiteta nešto što je kod nas najskuplje i što ćemo čuvati svim silama. Ne postoji veće bogatstvo od mladih, ali ne bilo kojih mladih, već onih koji su svjesni da je prosperitet baziran jedino na prosvjetljenju uma i srca.“

Govoreći o planovima za budućnost Medrese, Glavni muftija je istakao: „Na putu razvoja, namjera je da Medresa vrlo brzo preraste u svojevrstan srednjoškolski centar koji će, čvrsto se nadamo, za naredne dvije godine, imati lepezu ponuda pored islamskih znanosti i sa polja humanističkih, jezičkih i prirodno-matematičkih nauka. Tako će Medresa time i formalno postati savremeni i kompleksni servis obrazovanja u Sandžaku“ i dodao: „Pobjede i porazi najprije nastaju u srcu i sopstvenoj glavi. Ako izgradite pobjednika u sebi – bit ćete vazda pobjednici i ovoga i budućeg svijeta. A ako vaš odgoj bude takav da stalno u svojoj svijesti formirate gubitnika, onda vam je džaba da imate sve moguće što se smatra izvorima moći ovoga svijeta  bit ćete vječiti gubitnici. Vi ste, zapravo, gazije i pobjednici zato što ste vi i vaši roditelji pokazali svijest da u odabiru životnih poziva izaberete poziv kojeg su imali Božji poslanici. Prema tome, drage učenice i učenici, neka vam je hairli Medresa, vama posebno koji ste u prvoj generaciji. Neka je hairli nova školska godina svima vama, i profesorima, i upravi Medrese, cijeloj Islamskoj zajednici i svim muslimanima i nemoj da vas nikada napusti svijest o tome da ta klupa u kojoj sjedite jeste najveća čast, ali čast uvijek povlači za sobom i odgovornost.“

Nakon ovog zajedničkog časa učenice i učenici Medrese su se zajedno sa Glavnim muftijom, svojim profesorima i upravom Medrese fotografisali ispred zgrade Medrese „Gazi Isa-beg“.

Aoutor: Nermin Gicić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.