Mavrić: Polovina pacijenata u bolnici u Novom Pazaru iz Raške, sve nevakcinisani

1
3753

Načelnica Infektivnog odeljenja bolnice u Novom Pazaru Binela Mavrić izjavila je da je u bolnici u Novom Pazaru više od 50 odsto hospitalizovanih zbog kovida – iz Raške. Za razliku od Novog Pazara, Tutina i Sjenice, u Raški nisu bila zabranjena slavlja, a dr Mavrić kaže da se tim podatkom može delom objasniti skok hospitalizovanih iz tog grada, ali da treba uzeti u obzir i činjenicu da je Raška kasnije krenula sa vakcinisanjem.

Dr Mavrić kaže da je u regionu u i oko Novog Pazara situacija i dalje nestabilna.

Naš reporter prenosi da brojke govore da se smanjio broj hospitalizovanih u novopazarskoj bolnici, dok je sve ostalo „na granici izdržljivosti“, i da zahteva mnogo više medicinskog osoblja koje je na ivici kapaciteta. Lekari se bore se s velikim brojem ljudi, a vakcinacija je i dalje slaba – u ovom regionu vakcinisano je tek 30 odsto radno sposobnog stanovništva.

Načelnica infektivnog odeljenja kaže da je kovid situacija i dalje nepovoljna i da se poslednjih dana pojavljuje 10-15 novohospitalizovanih bolesnika dnevno. Reč je o regionalnoj kovid bolnici koja pokriva Novi Pazar, Rašku, Sjenicu, Tutin i u njoj se trenutno leči 120 bolesnika sa povećanim prilivom bolesnika iz Raške i to su sve nevakcinisana lica.

„Preko 95 odsto ležećih bolesnika su nevakcinisana lica. Ranije sam govorila da je bila mešovita starosna populacija, a sada dominira populacija starih ljudi, od 70 – 80 godina, sa mnogo pridruženih bolesti“, rekla je dr Mavrić.

„Ako se ne podigne procenat vakcinisanih i vakcinisani će biti ugroženi“

Budući da je vakcinacija jedva 30 odsto u tom regionu kod radno sposobnog stanovništva, što je daleko od broja potrebnog za sticanje kolektivnog imuniteta, dr Mavrić kaže da je procenat vakcinisanih u tom regionu na jako niskom nivou, iako je vakcina preventivna zdravstvena mera koja ima za cilj da zaštiti zdravlje.

„Ljudi moraju da shvate značaj vakcinacije i da se odazovu što većem broju, i u što kraćem roku jer vreme ide na ruku virusu, mutira i reprodukuje se i time ćemo morati da imamo još veći obuhvat vakcinacije“, rekla je Dr Mavrić i dodala da je kada je preovlađivao vuhanski soj Fajzer vakcina imala 90 posto efikasnosti.

„Ali nevakcinisanje ide na ruku virusu koji mutira, tako da bi sada da bi postigli istu efikasnost vakcine obuhvatnost vakcinacije mora da bude preko 90 posto“, rekla je dr Mavrić i apelovala na građane da to shvate jer ćemo „u jednom trenutku i mi vakcinisani biti ugroženi kada će virus zaibići i naš imunitet“.

(N1)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.