Masakriranje Sandžaka: Reagovanja političara!

2
18

Sjeverni Sandžak – Poznato nam je da je prije nekoliko vremena  bila riječ o regionalizaciji Srbije. Povodom toga se oglasio Forum bošnjačke elite pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u Srbiji i 50 predstavnika bošnjačke elite iz sjevernog Sandžaka, tražeći da postoji poseban region pod imenom Sandžak sa centrom u Novom Pazaru. Potom su se oglasile političke opcije SDA i SDP smatrajući da je to puno i obećavajući da će Sandžak biti u jednom regionu sa centrom u Srbiji. Da li će se ta obećanja Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina dvojice ministara i bošnjačkih poslanika u Skupštini Srbije ispuniti?

Reagovanje SDP-a

Generalni sekretar Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović rekao je danas da je ova stranka iznenađena donošenjem uredbe Vlade Srbije o statističkim regionima, u kojoj se navodi da će nomenklaturne jedinice na nivou Republike biti organizovane isključivo po principu pripadnosti određenih opština Upravnim okruzima.

Jusufović je na konferenciji za novinare podsjetio da je zahtjev ove partije, kao i Stranke demokratske akcije bio da šest sandžačkih opština bude u jednom statističkom regionu.

„Naši zahtjevi za tako nešto su prije svega ekonomski, radi budućeg regionalnog razvoja i korišćenja fondova Evropske unije. Postoje i odredbe nekih evropskih standarda za zaštitu ljudskih i manjinskih prava koji idu prilog tome“, rekao je Jusufović.

On je istakao da ne želi da vjeruje da je ova uredba donijeta namjerno, već da je došlo do „tehničke greške“.

„Jutros su nas predstavnici vladajuće većine čvrsto uvjeravali da će u najskorijem roku ova uredba biti ispravljena i da će svih šest sandžačkih opština biti u jednom regionu“, rekao je Jusufović.

On je dodao da su dve najjače bošnjačke partije spremne da idu do krajnjih granica ukoliko Vlada ne ispravi ovu grešku.

„U tom slučaju bi bilo postavljeno pitanje daljeg povjerenja Vladi i učešća u skupštinskoj većini parlamenta Republike Srbije“, rekao je Jusufović.

Reagovanje BNVS-a

Bošnjačko nacionalno veće je danas od Vlade Srbije zatražilo izmjenu uredbe o statističkim regionima, usvojenoj krajem decembra prošle godine.

Kako je saopšteno posle današnje sjednice Izvršnog odbora BNV, uredbom vlade područje Sandžaka je podijeljeno između dva stistička regiona-centralne Srbije, kojem pripadaju Novi Pazar i Tutin, i Zapadna Srbija u kojem su Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica.

“Na taj način dovedeno je u pitanje djelotvorno, efikasno i zadovoljavajuće ostvarivanja manjinskih prava”, navodi se u saopštenju Veća.

Dodaje se i da je Vladi Srbije upućen zahtjev da se na prvoj sljedećoj sjednici usvoje izmjene uredbe po kojima bi šest sandžačkih opština u kojima u značajnom broju žive pripadnici bošnjačke manjine bilo u sastavu jednog regiona.

Izvršni odbor BNV je pozvalo i poslanike svih partija u Skupštini Srbije da podrže ovakav zahtjev.

Izvršni odbor ovog nacionalnog savjeta usvojio je polovinom prošle godine Deklaraciju o položaju Bošnjaka u Srbiji, u kojoj se navodi da su sandžački Bošnjaci dio bošnjačkog nacionalnog korpusa, sa Bosnom i Hercegovinom kao matičnom državom, i da je njihov nacionalni identitet i autohtonost na području Srbije nesporan.

“Država Srbija i njene ustanove u prethodnih nekoliko godina uložili su značajane napore na poboljšanju i unapređenju položaja i prava Bošnjaka u Srbiji”, navodi se u Deklaraciji.

“Radi što efikasnije i djelotvornije realizacije manjinskih prava Bošnjaka neophodno je stvarati uslove, ustavne i zakonske, da u procesu decentralizacije i regionalizacije opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj budu u sastavu jednog regiona”, navodi se u Deklaraciji.

To Veće navodi i da je potrebno da bosanski jezik postane službeni u svim opštinama i gradovima u kojima žive Bošnjaci u značajnom procentu.

Izvor: Sandžak PRESS


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Ako imaju imalo morala, političke korektnosti i odgovornosti, trebaju što brže da se obrate potpisnicima Deklaracije koja je potpisana pod pokroviteljstvom Glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji, te da ih zamole da im dozvole da i oni, makar sa zakašnjenjem budu potpisnici iste!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.