Marketinški ugovor

1
67

Nedavnim Ugovorom o uređenju međusobnih odnosa između Islamske zajednice i Vlade Crne Gore, koji su sa neskrivenim ushićenjem potpisali reis Fejzić i premijer Lukšić, crnogorskim građanima islamske vjeroispovijesti i formalno pravno omogućava da svakog petka, tačno u podne, prekinu sa svim aktivnostima i posvete se centralnoj molitvi- Džuma namazu…

Nažalost, nije se osušilo ni mastilo na papiru a već se moglo vidjeti koliko se poštuje pomenuti Ugovor. Posebno je interesantna činjenica da  su akteri kršenja vjerskih prava upravo oni koji bi trebalo da se brinu o istim, a koji samo deklarativno tako i nastupaju.

Naime, prošle nedjelje  je privedeno kraju suđenje kojim se već više od godinu dana sudi Džihadu Ramoviću iz Podgorice, zbog ugrožavanja sigurnosti imamu i mujezinu u džamiji na Karabuškom polju, Alenu Asiću I Bajramu Agoviću. Ramović je navodno početkom decembra 2010.godine, u džamiji na Karabuškom polju, ometao vjerski obred tako što je prilikom klanjanja u džamiji “bučnim primjedbama i pričom remetio hodžu prilikom obreda”…

Ovaj slučaj neminovno povlači za sobom i određene nedoumice, bez arbitriranja o potencijalnoj krivici Džihada Ramovića: stranke u postupku su imam I mujezin u džamiji na Karabuškom polju i kao takvi službena lica Islamske zajednice Crne Gore. Nakon što je slučaj dospio na Sud, Džihad Ramović se obraća reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori , Rifatu ef. Fejziću, sa molbom za prijem kako bi se razmotrio ovaj problem. Na njegovu molbu odgovoreno je ignorisanjem. Sve i da je Ramović kriv za ono za šta ga terete, elementarno poznavanje islama obavezuje  strane u sukobu da pokušaju spor riješiti dogovorom, tj.pomirenjem. To je, štaviše, regulisano i propisima Islamske zajednice s obzirom da su akteri spora imam i mujezin, kao i ahlakom i merhametom. Međutim, ostaje u sferi nagađanja zašto su zvaničnici Islamske zajednice odlučili da pomenuti spor rješavaju posredstvom pravosudnih organa i svoj “prljav veš” iznesu u javnost? Nažalost, nije prvi put da rukovodstvo Islamske zajednice u Crnoj Gori eventualne nesporazume sa svojim vjernicima rješava uz pomoć policije i pravosudnih organa.

Ono što je takođe interesantno , a odnosi se na Ugovor s početka teksta, jeste da je izricanje presude Džihadu Ramoviću zakazano za petak, 17.februar o.g. u 12,10 časova, a na molbu optuženog da se termin pomjeri prije ili poslije vremena predviđenog za Džuma namaz, sudija Zoran Šćepanović je lakonski odgovorio da se ”ne može presuda odlagati zbog islamskih molitvi”. Imam Asić i mujezin Agović  nijesu imali primjedbi na  zakazani termin  za izricanje presude, ali su zato tražili da se Ramović maksimalno kazni a takođe su izrazili i zahtjev za materijalnom naknadom! Ramović je osuđen na 30 dana zatvora i plaćanje sudskih troškova, dok je oslobođen optužbi za povredu ispovijedanja vjere i vršenja vjerskih obreda.

Autor: Mirsad T. Kurgaš


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.