Manje plate u javnom sektoru Srbije

0
20

Srbija – Vlada Srbije predstavila je mjere za ekonomski spas, kojim planira uštedjeti 300 do 400 miliona eura godišnje do 2017. godine.

Paket mjera za konsolidaciju privrede i ekonomije predstavila je u utorak Vlada Srbije, uz napomenu kako je cilj tih mjera konsolidacija javnih finansija i suštinska reforma domaće privrede, s namjerom da se zaustavi dalje gomilanje javnog duga i osigura stabilan i održiv ekonomski rast te troši samo ono što je realno zarađeno.

Mjere za ekonomsko oživljavanje Srbije predstavio je ministar finansija Srbije Lazar Krstić, ukazujući na to da one podrazumijevaju uštede u državnom budžetu, fiskalnu stabilnost i privredni rast.

Šest ključnih mjera su smanjenje zarada u javnom sektoru za 20 posto na primanja veća od 60.000 dinara (525 eura), odnosno 25 posto na plate iznad 100.000 dinara (875 eura), povećanje poreza na dodanu vrijednost za neegzistencijalne proizvode sa osam na 10 posto, restrukturiranje javnih preduzeća i smanjenje subvencija, uštede u domenu roba i usluga, uzimanje jeftinijih kredita i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Na Vladi je potvrđeno kako će se najavljenim restrukturiranjem do 2017. godine ostvariti uštede od 300 do 400 miliona eura godišnje, što je procijenjeno kao jedan posto budžeta.

Dačić: Čitava Vlada stoji iza mjera

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je kako cijela Vlada Srbije stoji iza predstavljenih finansijskih i ekonomskih mjera, čije je “sprovođenje u najboljem interesu budućnosti Srbije”.

“Ove mere imaju jasnu političku podršku i u tom smislu je važno da sve što će biti urađeno bude shvaćeno kao želja i odlučnost Vlade da se uhvati ukoštac sa ovim problemom, koji nijedna vlada do sada nije rešavala, isto kao i problem Kosova”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je u takvoj situaciji da je “gotovo potrošila svoju budućnost u ekonomskom smislu”.

“Sudbinu države moramo da uzmemo u svoje ruke, kako bismo imali budućnost za našu decu i državu. Ako u oblasti političkih tema i ekonomskoj oblasti Vlada ne upravlja situacijom, situacija će upravljati Vladom i zemljom i nastaće haos”, upozorio je Dačić.

Smatra kako će predstavljene mjere “najmanje pogoditi najsiromašnije slojeve, ali i kod građana stvoriti osećaj pravednosti, jer će teret najviše pasti na one koji najviše imaju”.

“Čitava Vlada stoji iza ovih mera i ovo sada nije kreacija ministra finansija, niti samo njegova odgovornost. Naprotiv, Vlada mora odlučno ući u ovaj proces i bez toga nemamo čemu da se nadamo narednih godina”, poručio je Dačić.

Podsjetio je na to da su odluke koje su dovele do sporazuma Beograda i Prištine bile rizične, ali da su doprinijele da Srbija ide naprijed te dodao kako je to “princip na kojem će počivati i Vladina ekonomska politika”.

“Kao i na primeru Kosova i Evropske unije, tako i na ovom primeru spašavanja Srbije od ekonomskog propadanja, neko je ovo morao da uradi, inače Srbija ne bi opstala. Uradili smo to i ušli u svaku moguću vrstu rizika, ali uradili smo ono što je najbolje i nastavićemo da radimo ono što je najbolje za našu državu”, poručio je Dačić.

Prema njegovim riječima, nedovoljan rast bruto društvenog proizvoda je ključ problema, ali smatra kako je “na tom polju u uslovima krize gotovo nemoguće ostvariti bolje rezultate”.

Nadu za oporavak ekonomije Srbije vidi u izlasku svjetskih ekonomija iz krize.

“Ako narod ne može bolje da živi, neka barem ima osećaj pravednosti, a to znači da oni koji upravljaju ne mogu da žive bolje od naroda”, rekao je Dačić te najavio kako će predstavljene mjere u vremenu koje dolazi biti pretočene u niz konkretnih zakonskih i podzakonskih akata.

Vučić najavio rezultate 2015. godine

I prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić smatra kako bez usvojenih ekonomskih mjera “Srbija ne bi mogla da opstane”, a onima koji upućuju kritike tim mjerama poručio da će biti zadovoljniji 2015. godine, kada se pokaže da one daju rezultata i da Srbija ide naprijed.

“Nama je spas ekonomije najvažniji. Ovo su mere za spas ekonomije, a od 2015. godine, kad se bude pokazalo da smo uspeli da napravimo mnogo bolji rezultat i da je Srbija suštinski krenula napred, siguran sam da će mnogi kojima ove mere ne zvuče lepo biti daleko zadovoljniji”, rekao je Vučić.

Vjeruje i u to kako će mjere podržati Međunarodni moneterni fond te je dodao da je, zahvaljući njima i odgovornosti koju je Vlada Srbije pokazala u spremnosti da te mjere i provede, MMF ponudio Srbiji ono što se zemljama poput nje ne nudi – podršku pod najpovoljnijim finansijskim uslovima.

“Potrebna nam je podrška naroda, jer smo izašli pred narod i ništa nismo krili. Znao sam da će to izazvati i proteste i negodovanja, ali mi moramo da napravimo pristojnu i modernu, uređenu zemlju, a ne da otimamo od države ono što niko nije ni zaradio, jer time otimamo budućnost naše dece”, kazao je Vučić.

Nikolić podržao paket

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić podržao je paket Vladinih mjera za stabilizaciju javnih finansija i oporavak privrede.

“S obzirom na to da se radi o merama za održivu i zdravu ekonomiju, zasnovanu na dobiti, a ne na državnim subvencijama, ovaj potez Vlade je neminovan kako bi Srbija mogla da krene napred”, saopćeno je Nikolićev kabineta, prenosi Tanjug.

Nikolić je kazao da je sektor finansija i privrede pred krahom zahvaljujući neodgovornom i bahatom načinu upravljanja od 2003. godine pa do nedavne rekonstrukcije Vlade i da je vrijeme da se na to stavi tačka.

“Može se reći da je upravljanje tim sektorom ličilo na okupaciju. Bogaćenje pojedinaca i nedomaćinsko upravljanje javnim finansijama bili su decenijska konstanta. Nemoral i nedostatak empatije odslikavao je tu političku kvazielitu, koja je iz svojih luksuznih automobila, odevena u garderobu koja košta koliko nečija godišnja plata, sa prezirom gledala one koji su za taj luksuz grcali i radili. Kako je većina medija bila u službi te kvazielite, narod, koji je sa teškom mukom prehranjivao svoje porodice, neprestano je informisan o tome da nema drugog načina, nego da zadužuje sebe i svoje potomke”, rekao je predsjednik Srbije.

Naveo je da “najveći teret treba da podnesu oni koji to mogu, a ne oni koji su socijalno već ugroženi”.

Nikolić je od Vlade Srbije zatražio da se vinovnici dosadašnjeg katastrofalnog stanja u Srbiji procesuiraju, da se istraži porijeklo njihove imovine i da se privedu pravdi oni za koje se ustanovi da su prekršili zakon.

Đilas: Ovo nisu reforme

Lider najjače opozicione partije u Srbiji, Demokratske stranke, Dragan Đilas ocijenio je da nove ekonomske mjere Vlade Srbije nisu reforme.

On je novinarima u Beogradu rekao da predstvljeni paket mjera za stabilizaciju javnih finansija i oporavak privrede Srbije pokazuje da aktuelna Vlada nema ni plana, ni ljude da reforme provede i Srbiju izvuče iz krize.

“Paket mera nije napravljen da država pomogne svojim građanima, nego da bi nestručna vlast naplatila od svog naroda”, kazao je Đilas, podsjetivši da se nejgova stranka već 20 godina zalaže za reforme u Srbiji, javlja Anadolija.

Kao razlog svojih tvrdnji on je naveo da će aktuelna Vlada do kraja ove godine, za malo manje od dvije godine mandata, zadužiti Srbiju za dvije milijarde eura i da s tim parama nije napravila nijedan objekat koji bi danas mogla pokazati.

Kritizirajući poteze vlasti, Đilas je također podjetio na povećanje poreza i PDV-a, rekavši da sada najavljuje i povećanje niže stope PDV-a sa osam na deset posto.

“Uz sve to, opet je rupa u budžetu koja se meri milijardama evra”, istakao je on i dodao da na sjednici Vlade u utorak nije rečeno ništa o privredi i ekonomiji.

Prema njegovim riječima, mjere koje su predstavljene pokazuju da za današnju krizu nisu krivi samo prethodna vlast i DS, nego i nesavjesni građani, koji su “primali previsoke plate, koje sad treba da budu smanjene”.

Kritike iz LDP-a i URS-a

“Smanjivaće se plate profesorima, lekarima, u pravosuđu, policiji, 150.000 do 200.000 ljudi dobijaće manje plate i na taj način biće, navodno, spašena Srbija”, kazao je Đilas i dodao da na taj način neće biti spašena Srbija, već će biti ionako smanjena kupovna moć građana Srbije.

Jedina šansa da se nešto promijeni, kako je ukazao lider DS-a, je da se organiziraju novi izbori i da se izbororm nove vlade dođe do reformi.

Povodom novih mjera oglasile su se Liberalno demokratska partija i Ujednjeni regioni Srbije, koji također kritiziraju nove mjere ekonomske politike, prenosi Anadolija.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović je, zatraživši da se o tome raspravlja u Narodnoj skupštini Srbije, ocijenio da su “predložene mere Vlade izraz nemoći, velikog lutanja i neodgovornosti onih koji vode zemlju”.

URS, koji su donodavno bio članica vladajuće koalicije, iznio je stav da će nove ekonomske mjere usporiti privredni rast i da će biti recesione.

URS je, međutim, podržao uvođenje štednje i racionalizacije poslovanja u javnim preduzećima, državnoj administraciji i državnoj upravi.

Lider URS-a Mlađan Dinkić rekao je da se protivi povećanju PDV-a, jer će ta mjera pogoditi najugroženije i dodatno smanjiti potrošnju.

“Povećanje stope PDV-a sa osam na 10 posto na hranu, dakle na hleb, mleko, ulje, na sve životne namirnice, i prebacivanje stope kod nekih proizvoda sa osam na 20 posto – a to su, pretpostavljam, kompjuteri, kupovina prvog stana – to će samo dodatno da smanji kupovnu moć stanovništva i oboriti tražnju, i to će delovati recesiono”, ocijenio je on.

Dinkić je za Radio Beograda rekao da za one koji su najsiromašniji taj efekat poskupljenja hrane nije isti kao za one koji imaju veću platu.

(aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.