Makedonija balkanski prvak ekonomske slobode

0
21

Makedonija – Makedonija je balkanska država rangirana na najvišem, a Bosna i Hercegovina na najnižem mjestu na godišnjem svjetskom Indeksu ekonomske slobode, koji su u četvrtak objavili The Heritage Foundation i The Wall Street Journal.

Al Jazeera je imala ekskluzivni pristup podacima analize, koji pokazuju da je Makedonija na 43. mjestu na svjetskoj ljestvici, u odnosu na Albaniju (58), Bugarsku (60), Crnu Goru (70), Sloveniju (76), Hrvatsku (78), Srbiju (94),  te Bosnu i Hercegovinu (103). Kosovo nije rangirano.
Od 1995, Indeks ocjenjuje četiri ključne oblasti ekonomske slobode u zemljama svijeta – vladavinu prava, efikasnost zakonodavstva, ograničenu vladu i otvorena tržišta.
Znatne reforme u Makedoniji

Svaka od 177 zemalja ocijenjena u ovogodišnjem indeksu je opisana kao “slobodna” (zemlje sa zbirnom ocjenom 80 ili višom), “uglavnom slobodna” (70-79,9), “umjereno slobodna” (60-69,9),” uglavnom neslobodna” (50-59,9), te “represivna” (ispod 50).
Zemlje Balkana dobile su sljedeće ocjene: Makedonija 68,2, Albanija 65,2, Bugarska 65, Crna Gora 62,6, Slovenija 61,7, Hrvatska 61,3, Srbija 58,6, BiH 57,3.
Na taj način, bit će omogućen ulazak kvalitetnog stranog kapitala i otvaranje novih radnih mjesta, koja će potaknuti mlade da ostanu u Srbiji, dodala je.
Na taj način, bit će omogućen ulazak kvalitetnog stranog kapitala i otvaranje novih radnih mjesta, koja će potaknuti mlade da ostanu u Srbiji, dodala je.
Govoreći o Bosni i Hercegovini, Srdoč je kazala da “bez ulaganja nema novih radnih mjesta i BiH si više ne može dozvoliti stopu nezaposlenosti od 43 posto”.
“BiH već ima relativno visoki nivo slobode ulaganja,  monetarne i fiskalne slobode, ali mora drastično smanjiti državnu potrošnju”, rekla je ona.
Na svjetskom nivou, Hong Kong i Singapur su zemlje sa najvećom ekonomskom slobodom 19. godinu zaredom.
Australija i Novi Zeland su na trećem i četvrtom mjestu, dok je Švicarska peta.
Sjeverna Koreja završila je godinu na posljednjem, 177. mjestu, dok su ispred nje Kuba i Zimbabve.
Država koja je ostvarila najveći pomak je Gruzija, čiji se indeks ekonomske slobode povećao za 2,8 poena, te je tako dobila ocjenu 72,2 i upisala se među “uglavnom slobodne” ekonomije svijeta.
S druge strane, najveći pad zabilježio je Belize, čija je ocjena pala skoro pet poena na 57,3.
Spor napredak
Analiza regija pokazuje da su, prema ovogodišnjem indeksu, samo Evropa i Sjeverna Amerika napredovale, dok je nivo ekonomske slobode u drugim regijama svijeta oslabio ili ostao nepromijenjen.
U Evropi, 32 zemlje dobile su bolju ocjenu nego godinu ranije. Švicarska je i dalje jedina “slobodna” ekonomija u Evropi, a na tom kontinentu nalaze se samo dvije “represivne” ekonomije sa ocjenama manjim od 50 – Ukrajina i Bjelorusija.
Prema ovoj analizi, zemlje sa većim nivoom ekonomske slobode  rangirane su mnogo bolje nego ostale, po ekonomskom rastu, ličnim prihodima, zaštiti okoliša i smanjenju siromaštva.
Rezultati pokazuju i da je spor napredak zemalja svijeta po pitanju ekonomske slobode.
U protekloj godini, samo 31 država dobila je ocjenu ekonomske slobode veću za jedan poen ili više, dok je 35 država palo za jedan poen na ljestvici.
U prosjeku, na svjetskom nivou, ekonomska  sloboda zabilježila je pomak od 0,1 poena u odnosu na prethodnu godinu.

a taj način, bit će omogućen ulazak kvalitetnog stranog kapitala i otvaranje novih radnih mjesta, koja će potaknuti mlade da ostanu u Srbiji, dodala je.Govoreći o Bosni i Hercegovini, Srdoč je kazala da “bez ulaganja nema novih radnih mjesta i BiH si više ne može dozvoliti stopu nezaposlenosti od 43 posto”.”BiH već ima relativno visoki nivo slobode ulaganja,  monetarne i fiskalne slobode, ali mora drastično smanjiti državnu potrošnju”, rekla je ona.Na svjetskom nivou, Hong Kong i Singapur su zemlje sa najvećom ekonomskom slobodom 19. godinu zaredom.Australija i Novi Zeland su na trećem i četvrtom mjestu, dok je Švicarska peta.Sjeverna Koreja završila je godinu na posljednjem, 177. mjestu, dok su ispred nje Kuba i Zimbabve.Država koja je ostvarila najveći pomak je Gruzija, čiji se indeks ekonomske slobode povećao za 2,8 poena, te je tako dobila ocjenu 72,2 i upisala se među “uglavnom slobodne” ekonomije svijeta.S druge strane, najveći pad zabilježio je Belize, čija je ocjena pala skoro pet poena na 57,3.Spor napredakAnaliza regija pokazuje da su, prema ovogodišnjem indeksu, samo Evropa i Sjeverna Amerika napredovale, dok je nivo ekonomske slobode u drugim regijama svijeta oslabio ili ostao nepromijenjen.U Evropi, 32 zemlje dobile su bolju ocjenu nego godinu ranije. Švicarska je i dalje jedina “slobodna” ekonomija u Evropi, a na tom kontinentu nalaze se samo dvije “represivne” ekonomije sa ocjenama manjim od 50 – Ukrajina i Bjelorusija.Prema ovoj analizi, zemlje sa većim nivoom ekonomske slobode  rangirane su mnogo bolje nego ostale, po ekonomskom rastu, ličnim prihodima, zaštiti okoliša i smanjenju siromaštva.Rezultati pokazuju i da je spor napredak zemalja svijeta po pitanju ekonomske slobode.U protekloj godini, samo 31 država dobila je ocjenu ekonomske slobode veću za jedan poen ili više, dok je 35 država palo za jedan poen na ljestvici.U prosjeku, na svjetskom nivou, ekonomska  sloboda zabilježila je pomak od 0,1 poena u odnosu na prethodnu godinu.

(Info-KS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.