Majke Srebrenice zadovoljne presudom Tolimiru

1
15

BIH – Izricanje  doživotne kazne zatvora  glavnom ratnom obavještajcu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, ekipa agencije Anadolija pratila je sa preživjelim članovima porodica žrtava genocida okupljenim u udruženju „Majke enklava Srebrenica i Žepa“.

Majke Srebrenice zadovoljne su kaznom doživotne robije koju su haške sudije izrekle pomoćniku ratnog komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja.

Posebno im znači što je Tolimir osuđen za genocid.

„Nadamo se da će i druge zločince stići ista kazna, a posebno Karadžića i Mladića. Jedino se bojimo da će njih dvojica umrijeti prije nego što ih Haški sud proglasi krivim i osudi za ubistva naših najmilijih“, kazala je Sabaheta Fejzić koja je u genocidu u Srebrenici jula 1995. izgubila muža i maloljetnog sina.

Haški tribunal (ICTY) osudio je danas na doživotnu kaznu zatvora generala Zdravka Tolimira. Sudsko vijeće kojim je predsjedavao njemački sudija Christoph Flügge proglasilo je Tolimira krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi.

Tolimir je, rekao je sudija Flügge, do kraja bio upoznat s gnusnim kriminalnim radnjama i “dijelio je namjeru da tome doprinese”. Također, dijelio je namjeru drugih učesnika zločinačkog pothvata.

Tolimir je prije izricanja presude rekao da želi da “ovo suđenje završi u skladu s Božijom voljom”. On je ranije tražio da bude oslobođen, jer nema dokaza. Prije izricanja kazne, tri puta se prekrstio.

Sud je utvrdio da je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kod vodstva bosanskih Srba vladala politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne i drugih područja.

Direktiva koju je potpisao Radovan Karadžić u martu 1995. godine, kako je konstatirano, bila je uvod u realizaciju plana Vojske Republike Srpske o trajnom uklanjanju bošnjačkog vojno sposobnog i civilnog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

“Vladala je politika o uklanjanju bošnjačkog stanovništva iz istočne Bosne”, konstatiralo je Sudsko vijeće.

Današnjom presudom Sudsko vijeće Haškog tribinala prihvatilo je zahtjev Haškog tužiteljstva koje je i tražilo da Tolimir do smrti ostane iza rešetaka, jer je, kako je konstatirano, proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Mladića da svi vojno sposobni Bošnjaci iz Srebrenice budu ubijeni.

S druge strane, Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Ratkom Mladićem, te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba bio sudionik “udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe”, kao i za udruženi zločinački pothvat s ciljem ubijanja vojno sposobnih Srebreničana bošnjačke nacionalnosti.

Tolimir je, također, terećen za ciljana ubistva u Žepi, među njima i ono komandanta odbrane Žepe Avde Palića, te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića. Ta ubistva su bila predvidljiva posljedica udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao Tolimir.

Prema optužnici, snage bosanskih Srba su u julu 1995. godine ubile oko sedam hiljada bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice, a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog štaba Vojske Republike Srpske na čijem je čelu bio general Tolimir.

On je nadzirao obavještajnog pukovnika Ljubišu Bearu, koji je u Haagu, također, osuđen na doživotnu robiju, te zloglasni 10. diverzantski odred.

Zdravko Tolimir je uhapšen u maju 2007. godine. Tada je bio treći najtraženiji haški optuženik, odmah poslije Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Za zločin u Srebrenici do sada je u Haškom tribunalu i na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu doneseno više pravomoćnih presuda.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ova vijest bi na našim bošnjačkim medijima trebala stajati na naslovnici nekoliko dana, a ne ovako nekako zavučena. Razloga za to je više. Prvo ovo je ako se ne varam druga presuda za GENOCID nad Bošnjacima Srebrenice. Drugo da se zna da je tzv. RS GENOCIDNA tvorevina. I treće da se zna da su Sulejman i Rasim u ovom slučaju izdali Bošnjake Srebrenice i uopšte svoj narod. Pazite presudu je doneo sud u Hagu iza kojeg stoji UN, tj. preko stotinu zemalja svijeta. Svi oni kažu bilo je GENOCIDA, a Sulejman i Rasim potpisuju dokument u srbijanskom parlamentu da nije bilo GENOCIDA.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.