LDP Priboj: Nerealan i rasipnički budžet

0
18

Priboj – Priboj je 24.decembra dobio opštinski budžet za ovu godinu od 748. 834. 212 dinara, ali pribojski LDP ne odustaje od kritika na račun dokumenta usvojenog glasovima vjećine odbornika Skupštine opštine.

„Prva zamjerka na ovakvu odluku je proceduralne prirode. Budžet je donet poslije usvajanja skandaloznih planova poslovanja javnih preduzeća i ustanova za 2013.godinu. Skandalozno je to što su sačinjeni bez finansijskog plana (bez ijednog broja), što je protivzakonito. Procedura i zdrav razum nalaže, da se prvo usvoji budžet, pa tek onda poslovni planovi preduzeća i ustanova“, navodi Jasmin Hodžić, odbornik LDP u SO Priboj.

LDP i SDP čine jedinstvenu odborničku grupu „Najbolje za Priboj-dr.Jasminko Toskić“ i opozicija su u pribojskoj SO.

Ova odbornička grupa smatra da je „budžet Priboja nerealan, naduvan, rasipnički i neracionalan“. Odbornik Hodžić tvrdi da se u usvojenom dokumentu nalaze matematičke i tehničke greške i „nepodudaranje u dva miliona dinara, tako da čitalac ovog budžeta, ne zna koja je ukupna novčana masa kojom operiše ovaj dokument“. U analizi usvojenog budžeta Hodžić navodi da se ozbiljni propusti nalaze u dijelu koji govori o kapitalnim projektima, kao i njihovom rangiranju.

„Nedopustivo je da zadružni dom u Her Golešima (seosko područje u kome živi oko 400 ljudi) bude prvi na listi prioriteta, a da se i ne nađe uopšte mesto za muslimansko gradsko groblje, koje je neophodno, na istoj toj rang listi. Građani Priboja, koji su muslimanske vjeroispovesti, se bukvalno kopaju po putu unutar i oko trenutnog muslimanskog groblja GodušI“, kaže Hodžić.

Prema njegovim riječima, vidljiva je i disproporcija između seoskih i gradskih područja u realizaciji kapitalnih objekata i to 70 odsto prema 30 odsto, u korist seoskih područja. „To je svakako nedopustivo, jer postoji obrnut odnos stanovništva koji živi na selu i gradu“, zaključuje Hodžić.

LDP Priboja zamjera predlagačima budžeta i to što su vrlo malo sredstava namenili podsticaju privrede i zapošljavanja, a više od 24 odsto se izdvaja za plate za nagomilanu birokratiju u opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama. Pored toga, desetine miliona dinara je izdvojeno za „usluge po ugovoru“ i angažovanje trećih lica. „Postavlja se pitanje, šta će nam toliki broj radnika u svim tim javnim preduzećima i ustanovama i opštinskoj upravi, kada imamo potrebu da plaćamo ljude sa strane“, pita Hodžić.

On primjećuje još neke nelogičnosti. „Gradska Biblioteka za usluge po ugovoru izdvaja 852 374 dinara, dok za promociju knjiga 65 949 dinara za godinu dana, a za plate skoro pet miliona na godišnjem nivou. Predviđeni nivo investicija u osnovno obrazovanje je tri miliona dinara, dok su predviđena sredstva za izgradnju zadružnih domova u seoskom područje su 10 miliona dinara“, nabraja ovaj poslanik LDP. On smatra da je nedopustivo da Opštinsko vijeće raspolaže sa 107 miliona din, od mogućih 174 miliona koja su opredeljena za Direkciju za izgradnju Grada.

Hodžić strahuje od mogućih zloupotreba jer veće raspolaže ogromnim sredstvima, uz dodatno ovlašćenje koje im je u dato u ovom budžetu, da menjaju aproprijacije. „Kada bi se prevelo na obični jezik, to bi značilo da mogu da prebacuju sredstva sa jedne namjene na drugu, što je takođe skandalozno i protivzakonito“, tvdi Hodžić.

-Koliko je nerealan ovaj prijedlog budžeta govori i uvid u ostvarenost prihoda u tekućoj godini. U strukturi ostvarenih prihoda do novembra 2012.godine, transferisana sredstva su ostvarena u 92 odsto, što je i očekivano i jedino izvesno, dok je prosek ostvarenosti sredstava u stavkama koje opština sama obezbeđuje 65 odsto.

Iz toga proizilazi da je efikasnost lokalnih organa da prikupe prihode mala, uz to da je budžet nerealno projektovan, kaže Hodžić. Prema njegovim riječima, vrhunac nerealnosti budžeta je povjećanje prihoda od poreza na zarade za 100 miliona dinara. „To znači da se očekuje dramatično povjećanje privrednog života u opštini koja grca u nelikvidnosti, gde FAP godinama ne plaća porez i doprinose za radnike i gde pomen o ulaganjima stranih investitora zvuči kao naučna fantastika“, primećuje Hodžić.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.