LAF: Ne postoji javni interes za finansiranje Kurira

0
17

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) Novog Pazara izrazio je danas nezadovoljstvo i razočaranje odlukom Komisije i Gradskog veća da sa 400.000 dinara sufinansira projekat Kurira, medija koji je, kako su saopštili, u više navrata prekršio novinarski kodeks.

Ovo telo je podsetilo javnost da je Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata jasno propisano da bi lokalne samouprave od nadležnih organa trebalo da traže podatke o kršenju zakona i etičkog kodeksa i da onim medijima, poput Kurira, koji krše etičke i zakonske standarde ne odobravaju sredstva.

“LAF ne vidi nikakav javni interes da se novcem građana Novog Pazara finansira projekat medija koji, kontinuirano, otvoreno i na štetu svih građana Srbije, krši Kodeks novinara ne obazirući se na stalna izricanja mera i javnih opomena od strane Saveta za štampu”, navodi se u saopštenju.

Forum je naveo i da je, nakon preliminarne odluke Komisije za ocenu medijskih projekata, Gradskom veću uputio dopis tražeći da razmotri njen predlog i da ne odobri sredstva za projekte medija koji su kršili novinarski kodeks.

“Nažalost, nemamo informaciju da li su članovi Veća uopšte dobili i razmatrali naš dopis. Bez obzira na to, ostaje činjenica da su doneli odluku kojom je grubo prekršen Pravilnik o sufinansiranju medijskih projekata”, ističe se u saopštenju.

LAF je od Gradskog veća tražio i da iznađe načine za efikasan monitoring i evaluaciju realizacije pristiglih projekata, kao i da mu, kada dobitnici sredstava budu podneli finansijske i narativne izveštaje, dostavi i predloge projekata kako bi se uverili da li su projektne aktivnosti ispunjene i da su novčana sredstva dobijena iz budžeta Novog Pazara utrošena namenski.

Novi Pazar je za sufinansiranje 16 projekata javnog informisanja u ovoj godini izdvojio 64,1 milion dinara, a preko 90 odsto novca dobiće RTV Novi Pazar (45 miliona) i TV Sandžak (13 miliona), mediji bliski Rasimu Ljajiću i Muameru Zukorliću.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.