Kriminalno-plemensko vođstvo Šemsudina Kučevića (1996-2008)

16
136

Tutin – Da li će narod općine Tutin doživjeti da na svjetlost dana izađe sva istina i otvore se fijoke općinskih i okružnih tužilaštava, MUP-a Srbije i Ministarstva pravde Republike Srbije i kazne oni koji su građane Tutina ojadili, namučili, ostavili bez radnih mjesta, godinama nenamjenski trošili budžetska sredstva prelijevajući ih u privatne firme plemenskih vođa?

Plemenske vođe imaju jedini zadatak da svake četvrte godine isfinansiraju kampanju izdvajajući pozamašne sume novca za obavezno dobijanje izbora, a zauzvrat krčme državna preduzeća, gradsko građevinsko zemljište, lokacije u užem centru grada oslobođeni svih općinskih obaveza, taksi, praveći ogromne vozne parkove sumnjivim novcem. Izgrađuju veleljepne građevinske objekte od 10.000 do 15.000 m2, bogateći se na račun namučenog naroda. Mnogi od ovih plemenskih vođa 1996. godine nisu imali ni privatna auta, a sada imaju vozne parkove od 10 do 15 mašina. Svaki od njih ima teritoriju na kojoj izgrađuje lokalne nekategorizirane puteve, većina njih su bivši i sadašnji odbornici SDA. Naravno, bez ikakvih tendera grade i posipaju puteve, a to je u narodu poznato kao „šoder divizija“. Iako mnogi od njih imaju 10.000-15.000 m2 stambenog i poslovnog prostora, vjerovali ili ne, nemaju ni radnu knjižicu. Novac koji su dali za kampanju višestruko nadoknade, a u sprezi sa općinskim činovnicima, arhitektom grada, koji za pozamašnu sumu novca može da izgradi zgradu nasred regionalnog puta ili da zatvori ulicu staru nekoliko decenija, ostvaruju sve svoje planove.

O plemenskim vođama se može pisati nadugo i naširoko, ali ono što ovaj narod zaslužuje jeste da dođe finansijska i budžetska kontrola, UPOBOK i slične državne institucije, koje će provjeriti finansijsko poslovanje plemenskih vođa, utvrditi šta su prikazali državi kao dobit, a šta su, pomognuti bivšim i sadašnjim čelnicima Općine, stekli i izgradili nezakonito.

Narod Tutina zna ko su plemenske vođe, koji svake izborne godine doniraju od 100.000 do 200.000 eura za kupovinu glasova osiromšenog naroda. Svaki pošteni građanin općine Tutin će reći ko su oni. Nije slučajna sintagma plemenski vođe, što ćete i sami zaključiti prema sljedećim podacima ko ih čini: braća Ded…, braća Omer…, braća Dac…, braća Mujo…, braća Bak…, braća Ho…, braća Derde…, braća Zorn…, braća Pram…, braća Tut…, braća Dazda…, braća Bul…, braća Eles… i drugi. Ali nije jedini uslov da donirate novac i upadnete u klan plemenskih vođa, već morate biti i u rodbinskoj vezi sa bivšim predsjednikom Šemsudinom Kučevićem, koji je poznat kao bos kriminalne grupe plemenskih vođa. Svi gore navedeni plemenski vođe su braća od tetke, hale, amidže, daidže… Zato i stoji kod svih braća, jer su svi po nekoj liniji braća Šemsudina Kučevića. Svi oni su, zavisno od uloga, dobili jedno ili više državnih preduzeća, za koja je država Srbija preko raznih fondova za nerazvijena područja finansirala razvoj, kao i zaposleni radnici koji su odvajali od svojih usta za proširenje kapaciteta. U tim preduzećima je radilo 3.000-4.000 radnika, a sada su na mnogima katanci i privatni tajkuni ih krčme u placeve i prave porodične vile po crnogorskom primorju na račun radnika koji su ostali bez posla i sve češće se okupljaju ispred Općine tražeći svoja prava.

Poznate firme koje su bile oslonac razvoja općine Tutin, a koje su uz Kučevićev blagoslov prelazile iz državnih u privatne ruke plemenskih vođa za iznose koje je smiješno prezentirati, sto i više puta niže od realne vrijednosti, uz obećanje zaposlenja svih tadašnjih radnika su: Pogoni TK „Raška“ i FO „Ras“, „23. novembar“, „Resnik“, „Jelak“, Fabrika treseta, JKSP „Gradac“, Autobuska stanica, Motel „Jezero“ Ribariće, Hotel „1. maj“.

Evo jednog banalnog primjera. Fabrika treseta prodata je sa oko 200 hektara zemljišta rude treseta za koje je navedeno da je pašnjak. Način kriminalne prodaje ovih preduzeća, gdje je Kučević u većini posredovao sigurno ne džabe, može se opisivati ponaosob jer svaka je priča za sebe.

Poznata je činjenica da je od prodaja mnogih lokacija, državnih preduzeća i državnog zemljišta dio išao na ruke Šemsudinu Kučeviću, a dio na račun Stranke. Školski primjer za to je Motel „Jezero“ u Ribarićima. Cijeli grad zna da se samo za postavljanje kioska na određenu lokaciju daje 10-15.000 eura.

Zloupotrebe položaja Šemsudina Kučevića dostižu vrhunac kod davanja zemljišta na korištenje na 99 godina. Naime, korisnici nisu uplatili licitirane iznose, niti komunalije ovlaštenom preduzeću. Tako je rasprodao najmanje 200 placeva širom grada i prigradskih naselja, a za sudbinu novca se ništa ne zna. Dokaz je prodaja placa i zgrade starog komunalnog preduzeća izvjesnom F. Hasanoviću gdje je dio novca otišao na nepoznate račune. Zatim, prilikom asfaltiranja ulica po gradu i lokalnih puteva obavezno se kupi harač od naroda, također bez ikakvih priznanica. Navodno, Kučević „nosi ljudima po Beogradu“. Najbolji  primjer su sela Draga, Pružanj, Baćica i Koniče. Nikada suma nije manja od  50.000, a dostiže i 100.000 eura. Kome zaista idu pare? To treba da utvrde državni organi.

Kako više ne može da prodaje lokacije i placeve po Tutinu, Kučević je svoju kancelariju u Beogradu pretvorio u biznis centar za pranje novca preko navodnih projekata Kancelarija za održivi razvoj, gdje je uspio isključivo svojim istomišljenicima podijeliti plastenike i ko zna šta će još da bi sačuvao sebe i svoje plemenske vođe od zaslužene robije, tako što će učiniti sve da dobiju izbore. U sklopu ove neravnopravne podjele gdje se dijeli samo članovima SDA, Kučević nije zaboravio ni svog amidžića, već mu je dodijelio dva plastenika.

Ovih dana cijeli grad bruji kako Šemsudin Kučević treba da proda još jedini preostali plac u Tutinu u užem centru grada u vlasništvu EPS-a Srbije i uzme ništa manje nego 50.000 eura.

Previše su se gospodin Kučević i njegovi plemenski vođe obogatili na plećima najađenog, višestruko prevarenog naroda, ali došao je kraj. Vrijeme je za pravdu!

Tekst preuzet iz Revije Sandžak broj 162, 10. mart 2012. godine

Autor: Istraživački tim Revije Sandžak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

16 KOMENTARI

 1. vec 30 min.citam pazljivo svaki komentar.bez ikakve predrasude za bilo koji subjekt gore naveden…lepo je u tetkstovima osetiti taj sandzacki duh za iskrenoscu,pravdom,medjusobnim dobrom i zlom koji rame uz rame delimo.Citam puno reci koje izkazuju jako i hrabro srce sandzakljije koji je kao takav bio unazad 500 godina,ali…ali sada brat sa bratom ne govori,komsije se razminjuju kao zakleti krvnici,zarad cega,zarad kakve koristi ti obicni covece kojeg te je dragi alah dz.s. nastanio na ovom svetu na odredjno vreme.Zar pre tebe nisu bili drugi vladari,i pre njih drugi….a gde su oni sadazjesuli poneli sve te teritorije sto osvojise,svo blago sto prikupise,zar sve to odnesose za sobom.

 2. Samo ga pogledajte i bit ce vam sve jasno da taj ni mrava nebi zgazio,osim sto je pokrao pola Tutina i jos bi pokrao nego se sneg topi gad naidje jako sunce kao BDZ…E kako samo i fizicki lice jedan drugom ove izdajnicke face,sejtan im iz ociju viri…E baksuzi Suljovi…

 3. Re: Neko ( ili Niko )

  Ti uporedjujes IZ sa opstinskim vlastima ?
  Treba li gram pameti nekom da napravi razliku izmedju to dvoje ?
  IZ zivi samo od dobrovoljnih priloga – i niceg vise !!! I to od onih dobrih koji hoce da daju a kojima je sve teze zbog ekonomske krize !
  Opstinska kasa se svaki dan puni od poreza koje SVI mi placamo plus drzavne pare koje se uplacuju svim opstinama na racun !!!
  Svaki dobronameran covek ce se zapitati kako uopste i uspeva da daje plate ova – sa svih strana napadnuta IZ. Da, plate kasne neki mesec – ali se ipak daju !!!
  A koliko je drzavnih firmi ( i privatnih ) koje ili isplacuju sa zakasnjenjem ili nikako ne isplacuju plate?
  Sto o tome ne pises malo nego samo napadas IZ i krivis je za sve i svasta ?

  • Ako si dobro citao napisao sam da ima ljudi kod vas kojima se vise od 10 godina ne uplacuje osiguranje. A ova halabuka koju dizete, a na koju trosite pare, traje zadnje dvije tri godine. Dakle te pare koje sad trosite niste trosili na to isto prije 10 godina.

 4. Vala ste mi i vi iz SP neki heroji…

  Evo sta ste napisali:

  “i: braća Ded…, braća Omer…, braća Dac…, braća Mujo…, braća Bak…, braća Ho…, braća Derde…, braća Zorn…, braća Pram…, braća Tut…, braća Dazda…, braća Bul…, braća Eles… i drugi”

  Ako je ovako napisano i u Reviji Sandak – a danas cu je InshaAllah procitati – onda cu se vama javno ovde izvinuti a njih napasti.

  Zar nemate hrabrosti da te lopuze nazovete imenom i prezimenom !?

  Dalje pisete:

  “Evo jednog banalnog primjera. Fabrika treseta prodata je sa oko 200 hektara zemljišta rude treseta za koje je navedeno da je pašnjak. Način kriminalne prodaje ovih preduzeća, gdje je Kučević u većini posredovao sigurno ne džabe, …”

  Ada ko je taj harambasa koji je kupio 200 hektara zemlje i za koliko ? Ko je potpisao ugovor o kupovini?
  Ako je sve po zakonu, i placeno bar 1.000 eura po hektaru ( sto je najniza cena za hektar Pesterske zemlje) i placen porez i sve bilo prodato na tenderu … neka im je sa srecom – ali ako nije tako ( sto sigurno nije ) onda toga harambasu zajedno sa Semkom u zatvor !!!
  Kako?
  Lako! Dajte na videlo taj ugovor i organizujte peticije za potpisivanje po svim Sandzackim opstinama za hitno pokretanje krivicnog postupka i reviziju tog predmeta – i sve to u Ministarstvo pravde !
  Sta ako Ministarstvo ne reaguje?
  Onda svi sto su potpisali peticiju i svi drugi ozlojadjeni kome je pljacke i kradje dosta – da isteramo te krvopije sa Pesterske zemlje i damo na primer na koriscenje humanitarnim organizacijama ili siromasnima – sve dok se to od strane drzave pravicno ne resi!
  Za to treba petlja ! Imate li je !?
  Videcemo.
  Zato ja volim muftiju i podrzavacu ga dok ne umrem a vi sitni mufticici ucite od njega. Kad ste vi od muftije culi da o nekom prica sa pola prezimena ?
  On imenom i prezimenom prozove bilo koga. Allah mi je svedok da me bilo strah za njega kad je napadao neke ljude – i uvek imenom i prezimenom i sa dokazima !!!

  • ´Semka svako haje semko je gospodin za sve ove fals hodze i ove poli´ticare da je jos ljudi kao sto je semko sandzak bi cvetao jestel culi ikada da je gospodin Semsudin rekao ista lose na bilo koji nacin nikada i kako mozemo reci da je los nikad to je gospoda sandzacka.

 5. Kao pod jedan, skroz ste nepismeni, jer ko god da je pisao ovaj tekst, trebao bi malo da se pozbavi pravopisom, pa onda da piše.
  Pod dva, što se tiče kriminalnog-plemenskog vođstva, tu prednjači presvetli muftija. Zar nije on zaposlio celu familiju i više od toga? Zar on ne puni džepove svojim stranačkim partnerima i svojoj familiji? Zar nije on taj koji se razmeće sa blagodetima ovog sveta, a zaboravlja da smo pred Allahom svi isti i da bi mene na njegovom mestu već odavno paranoje počele ganjat. Pukli ste ko zvečka, a pucate sve više svakim danom…ali pošto ste u glib do kolena, samo napred dok se ne uglibite do nosa. Srećno vam bilo. I molim te adminu objavi ovaj komentar, ne budi pristrasan… 🙂

  • blagodetima(Kao pod jedan, skroz ste nepismeni, jer ko god da je pisao ovaj tekst, trebao bi malo da se pozbavi pravopisom, pa onda da piše.) (PA JEL’ IMAS OBRAZA DA TI TO NAPISES,a sam ne znas kako se pise blagodat? Bagro suljovska,dervisanska ljivro izdajnicka!!!

 6. A vi cete navodno biti bolji. Po koliko vam mjeseci imami i ostali radnici ne primaju plate, a da ne govorimo da imate ljudi koji rade kod vas po desetak godina bez dana osiguranja. Prekinimo ovo pljuvanje jedni drugih i dajte da sednemo za jedan sto i radimo zajedno. Selam braco.

  • bice plata redovno ce nasi imami dobijat,poslje 6 Maja kad protjeramo lopove (SDA i SDP)i drogerase koji kradu i otimaju !,zato i nema plata ali insalah bice kada se mi docepamo vlasi,sve ce biti drugacije,a vi bagro prodana bolje bi vam bilo da se pakujete vec sad i djala iz Sandzaka,jer kad izgubite bice vam opasno zivjet u Sandzaku,moze da vas “mutna” odnese ! a zaista vam to ne(zelim) !!!
   sellam za sve iskrene bosnjake ! a prezir i Alahovu srdzbu dozivam na bosnjake-murtede beogradske sluge !!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.