Kosovo: Župski malinari i farmeri sastali se sa ministrom poljoprivrede

0
30

Kosovo – Blerand Stavileci , ministar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Republike Kosova, danas je u svom kabinetu u Pristini župskim farmerima i uzgajivačima malina i bobičastog voća dao čvrste garancije da će ih podržati u njihovim biznisima povoljnijim, direktniim, subvencijama, jer su opštine Priština, Prizren i Mitrovica na listi dodjele grantova u 2013. godini.

Delegacuju župskih farmera i malinara predvodili su zastupnici u Kosovskom parlamanetu Rasim Demiri i Duda Balje. U susretu sa ministrom  Stavilecijem istaknut je problem sa subvencijama, oštre kritrije neprihvatljivi za osvajanje grantova koji  stimulišu stočarstvo i malinarstvo u Župi i Podgoru.
Predsjednik “Udruženja malinara i sakupljača ljekovitog bilja – Agroned-Gold”  za region Šar planine  u opštianam Prizren i Dragaš, Ismet Osmani, je kazao da se malinasrtvo u Župi ubrzano razvija, te da je potrebno “ozbiljnije ulaganje države u  ovu djelatnost”.
“Nekada sam bio jedini malinar u regionu.
Danas naše udruženje broji 40 malinara, a ove godine, zahvaljući podršci  Ministarstva za poljoprivredu, šumarstva i ruralnog razvoja, očekujemo još toliko naših ljudi koji će se baviti ovim poslom. Poslovni smo partneri sa švicarskim ‘Caritas’-om koji nam pomaže u raznim edukacijama”, kazao je Osmani i dodao da su u početku malinari bili usamljeni, da bi danas imali pomoć  zastupnika Demirija i Baljejeve, te da ova posjeta uliva nadu za bavljenjem ovim biznisom.
Nadovezjući se na probleme koji usporavaju “voćarski zamajac u Župi”, on je istakao “sadnu pvršinu koja je jako usitnjena u ovom regionu Župe”.
“Porodične parcele su kod nas usitnjene i nisu ko u polju – velike. Ne može se ti kriteriji izjednačavati  sa kriterijima u ravnicama, kada su u patanju neke subvencije, bilo od ministarstva, ili domaćih i međunarodnih donatora”, kazao je Osmani.
Slični problem je istako i predsjednik “Udruženja farmera Župe i Podgora”, Avdo Fazli, koji  trenutno radi na farmi sa 240 koza muznica.
“Ja ne bih mogao podići nijedan vladin, ili nevladin,  grant jer su uslovi apliciranja veoma strogi, obzirom da je za jedno grlo sitne stoke predviđena ‘ispašna površina’ od 0,05 hektara. Tu se treba nešto promijeniti”, istakao je Fazli.
I zastupnici Demiri i Duda zatražili su preispitivanje ovih kriterijuma u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstva i ruralni razvoj.
“Zamislite da neko ima petstotina ovaca – za ispašnu površinu bi trebao  zauzeti čitavo selo. Svi oni grantovi koje je ministarstvo raspisalo ne mogu doći do naših poljoprivrednika i farmera, zbog nemogućnosti  ispunjavanja ovih uslova”, istakla je zastupnica Duda Balje.
Uzimajući u obzir da Kosovo još nema ‘Poljoprivredni registar’ od 1960. godine, ministarstvo još barata sa starim podacima. U Europi jasno kažu kakvi su njeni standardi u cilju planiranja  finansijske podrške poljoprivrednika i farmera od strane ministarstv, ili nekog donatora.
“Osim našeg budžeta mi smo osigurali još 4,7 miliona eura od inostranih donatora i oni žele da znaju kompletno naše stanje kroz taj registar kojeg smo počeli pripremati sada, od ove godine”, kaže Blerand Stavileci , ministar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Republike Kosova i dodao:
“Kad se napravi registar i utvrdi činjenično stanje poljoprivrednog zemljišta, a to se može desiti negdje u 2015. godini, tada ćemo znati odrediti subvencije na osnovu površine obradivog zemljišta.
Treba da se odrede kriteriji i napravi nacionalni progarm”, zaključio je ministar Stavileci, dodavši da se, ipak, ne mogu grantovima namiriti svi registrirani farmeri i malinari, već oni koji ponude najbolje kriterije i ozbiljnost.
Zastupnici  Rasim Demiri i Duda Balje su pozvali ministra Stavilecija da posjeti region Župe i Podgor u cilju podrške famera i malinara.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.