Koprivica: Fidel Kastro je Srbin

74
79

Srbi su narod koji ima svoj civilizacijski identitet. Srbi su prva Evropa“, rekla je beogradskim medijima Dragoslava Koprivica, autor romana “Besmrtni Kastro i srbski rod“, u kojem objašnjava da je preko svojih keltskih korena čuveni kubanski lider u stvari srpske gore list.

Potraga za pradavnim korijenima srpskog naroda odvela je Koprivicu geografski od Atlantskog do Tihog okeana, a genealoški i do umirovljenog Kastra.

„Fidel Kastro je poseban Don Kihot našeg vremena, nosilac programa nade, lucidni intelektualac koji me istinski inspiriše i plus naš dalji rođak. To sam saznala proučavajući sve velike knjige i intervjue stranih autora sa Kastrom. Kastrov otac je Kelt iz španske Galicije, malog mesta Lugo. Svi profesionalno ozbiljni i neucenjeni istoričari znaju da su Kelti Srbi. Kastrov otac je Angel Kastro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović”, objašnjava Koprivica i razvija početnu ideju i na neke druge velike svjetske umove, i smatra da je “srpski istorijski koren dubok, a sasečen“.

“Nema budućnosti onaj narod koji se odrekne svoje prošlosti, i to nije otrcana fraza nego najistinitija istina. U sunovratu u kom živimo, da bismo opstali, moramo saznati ko smo. Moramo se osloboditi terora falsifikovane istorije i raznih bečko-berlinskih nordijskih istorijskih škola”, upozorava Koprivica, koja je u beogradskoj opštini Voždovac predstavila svoju knjigu.

Prikupljajući građu za ovaj svojevrsni rodoslov kubanskog lidera, Koprivica se konsultovala sa dr Jovanom Deretićem, koji je napisao i predgovor za knjigu.

“Mislim da je Deretić više uradio za srpstvo nego dve trećine ostarele pameti koja sedi u SANU. On je na čelu parne lokomotive istinske srpske istorije i ta lokomotiva, ma kako da klacka, nezaustavljivo ide kroz vreme i proctor”, najavljuje preporod Koprivica, koja je veći deo svog života provela u Francuskoj.

Imajući u vidu da Fidelovo ime vuče koren iz reči “fidelidad“, što znači vjernost, njegovo srpsko ime moglo bi da bude Verko ili Veroljub.

Primjerak i za Kastra

Svoje penzionerske dane, daleko od očiju javnosti, Kastro bi mogao da prekraćuje čitajući i svoje novo genealoško stablo, jer je jedan primjerak Koprivičine knjige poslat i njemu.

“Kubu dobro poznajem, ali Kastra nikad lično nisam srela. Knjigu sam posredstvom kubanske ambasadorke u Beogradu poslala Kastru, pripremam izdanje knjige na španskom jeziku i nadam se da ću imati priliku da je predstavim na Kubi”, otkriva ona.

Od izrugivanja do ludačke košulje

Teza o Kastru keltskog, odnosno srpskog porijekla, svakako je smjela, čak i za ove prostore.

“Danas vas svako traganje za originalom čini smešnim. Kada se zna da su srpsku istoriju pisali „ćoravi Ćorović i slepi Slepčević“, kako je to jedanput rekao pokojni patrijarh Pavle, takvo reagovanje je očekivano. Ide čak do guranja u ludačku košulju. Ima izrugivanja uzetog iz jedne komedije koja kaže: „Najpre su bili Srbi, pa Hrvati, pa amebe“.

Izvor: Nezavisne.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

74 KOMENTARI

 1. Gospodine Ilire, pro;tajte knjigu Grupe autora u Sarajevu”Bošnjaci i Islam”, Sarajevo, visoki saudijski komitet za pomoć Bosni i Hercegovini – Regionalni ured u Sarajevu, 1978. Na stranama 20. i 21. videćete, pise tamo dr Handžić, da je Stjepan Kosača pravaosalvac, a da u wegovoj državi nema pravoslavne crkve. A na istom mestu, Handžić citira grčko pismo u kojem se kaže da postoji pravoslavni vladika u Kosačinoj državi. Prisustvo samo jednog vladike u državi je nemoguć. Jer je vladika u delu crkvene hijerarhije – iz drige visokodstojanstavenike, sveštenstvo, monahe, monahinje. I otkud zvanicno u Hercegovini pravoslavni vladika, ako je Hercegovina bogumilska, kako tvrdi Handyic? Ne može postojati vladika, ako nema njegove crkve. Eto, vidite – koliko je nanaučnosti u istorijskim knjigama u Sarajevu.

 2. Gospodine Ilire, hajde, da priznam, da nisam procitao knjige I. Pasica, ali to Vas ne opravdava, da iznesete sta je to u njegovoj knjizi u sto Vi verujete. Pa cemo o tome raspravljati. To je pravi put. Znam, da svi autori u muslimanskoj sredini tvrde, da su Bosnjaci neka neslovenska, i nesrpska nacija u BiH i ostalim delovima bivse Jugoslavije. To je strasna tvrdnja – nema u njoj ni delic naucnosti. Po toj teoriji – svi muslimani sa teritorije bivse Jugoslavije su Bosnjaci. Sta to znaci gospodine Ilire? To znaci, da Turci, ya 500 godina vladavine u srpskim zemljama, nisu islamizirali nijednog Srbina. Eto, kazite mi je li to moguce. I kazite mi, ako su islamizirali Srbe, gde su im danas potomci. Eto, pitanje nije tesko.

 3. G-dine Ilire, kad sam napisao da je Ibrahim Pasić -Nemac. Drugo je to što on, kao i većina hrvatskih učenjaka, sledi izmišljenu nemačku istoriografiju o Srbima. Nemojmo iskrivljivati rečeno i poručeno. Moji bi Bošnjaci rekli – Nemojte: jednu dole, jednu gore.

 4. ZA Slobodana
  Pobogu za vas postade i Dr.Ibrahim Pasic Njemac.Jednoumlje nevodi nicemu samo vi nastavite svoj put jednosmernom ulicom. Mozda bas i sretnete krilatog sarca a i vilu ugledate.Doslo vrijeme da se istina obelodani gospodine.

 5. Gospodine Mujo, rekao sam Vam da je Islam i s političkim porukama, a ne samo verskim. I da u tim političkim porukama ima dosta pretnji nemuslimanima, što koriste muslimanski ekstremisti širom sveta. Evo jednog izvadka iz jedne studije o tim političkim nijansama jedne veroispovesti:
  “Следећи ајет понавља закључак о немоћи смртника пред стваралаштвом Бога и подвлачи да је Бог послао Кур'ан људима. Као и у неким другим, и у овом се ајету упућује претње и за најмању сумњу у Божије порекло муслиманске свете књиге. Погледајмо:
  ”24. Ако (ово) не учините, а (сигурно је да) нећете учинити, онда се чувајте ватре чије су гориво људи и камење. Она је приређена за невјернике””.

  • i ja sam vama mnogo puta rekao da islam nije hriscanstvo i da je svaki segment zivota islam izmedju ostalog i politika.

   a pogledajte kako vi pisete i cime se sluzite: politicke nijanse islama: Bog dragi se obraca ljudima (ne citiram iznosim smisao i sustinu): svi koji kazu da Kur'an nije od Boga, neka pokusaju da sastave nesto slicno. posto ljudi to nisu u stanju uciniti, onda neka se cuvaju vatre u paklu(kazne od Boga a ne ljudi-muslimana), zbog svojih lazi da je kur'an ljudsko djelo.

   to politicka nijansa je li?! nesto sto se odnosi na buduci svijet politika?!

   ja ne znam sta da kazem osim da ste jedan obicni manipulant.
   poturate nesto sto nema smisla ni kao recenica ni kao misao, a veci deo onog sto plasirate nema veze sa istinom.

   vi jarcevicu, ne samo da ne poznajete ovu materiju, vec uopste ne citate moje tekstove ovde koji su odgovori na vase.
   ja sve sto vi pisete procitam i na svaku tezu vam odgovaram, a vi vodite monolog.

   tako ne treba da se ponasa jedan intelektualac i nepristrasni istrazivac sto vi ocigledno niste.

   kada procitate moj komentar od 2.marta 2011. u 00:18 i odgovorite na sve sto je napisano u njemu, mozemo nastaviti razmenjivati misljenja i informacije!

 6. Dobro Mujo, pobogu brate, pa nisam nikakav hohštapler. Pročitajte knjigu “Arapi” Filipa Hitija, videćete tamo dosta realnu sliku političkih odlika Islama. A, evo jedan Hrvat je izneo neke navode ih Omarovog kodeksa. Videćete, nemusliman nije smeo da nosi ni haljine posebnih boja, itd.
  Drugi dokumenat iz prvog stoljeća islama značajan za položaj zimija jest tzv. Omarov “Ugovor”, koji šutke podrazumijeva Omara I (634—44), a stvarno se Odnosi na Omara II (717—720). Zabilježen je u više oblika, većinom u kasnijim izvorima, a nameće zimijama ponižavajuća ograničenja. Tekst koji donosi J.Hammer ima 24 točke:

  1. Kršćani i Židovi u zemljama nama podložnim ne smiju podizati samostane,crkve, ni pustinjačke naseobine.

  2. Ne smiju popravljati svoje crkve.

  3. Oni koji stanuju u susjedstvu muslimana svoje kuće mogu popravljati samo u slučaju skrajnje potrebe.

  4. Na samostanima i crkvama imaju se povećati vrata radi putnika.

  5. Svim strancima dužni su pružiti gostoprimstvo kroz tri dana.

  6. Strogo im je zabranjeno primati uhode; ukoliko za takve saznaju, imaju ih prijaviti muslimanima.

  7. Svoju djecu ne smiju poučavati u Kur'anu.

  8. Njihov međusobni pravorijek ne vrijedi.

  9. Nikoga između sebe ne smiju priječiti da postane musliman.

  10. Prema muslimanima imaju se ponašati s poštovanjem, pri njihovu nastupu
  dići se i ustupiti im mjesto.

  11. Ne smiju nositi istu obuću i odjeću kao muslimani.

  12. Ne smiju učiti učeni (književni) arapski jezik.

  13. Ne smiju jahati osedlana konja, sablju pasati ili neko drugo oružje nositi, niti u kući niti izvan kuće.

  14. Ne smiju vino prodavati niti dugu kosu nositi.

  15. Zabranjeno im je svoje ime urezivati u pečatni prsten.

  16. Ne smiju nositi široki pojas.

  17. Izvan svojih kuća ne smiju javno nositi niti križ niti svete knjige.

  18. U svojim kućama ne smiju glasno i jako, nego samo umjereno zvoniti.

  19. U kućama mogu samo poluglasno pjevati.

  20. Za pokojnike smiju samo tiho moliti.

  21. Muslimanima je dopušteno kršćanska groblja u kojima se više ne pokopava orati i sijati.

  22. Kršćani i židovi ne smiju imati robove kao sluge.

  23. Ne smiju kupovati muslimanske zarobljenike, niti zagledati u muslimanske kuće.

  24. Ako neki musliman loše postupa s kršćaninom ili Židovom, ima za to platiti propisanu novčanu kaznu.

  • Sve je to porobljavanje, u Grčkoj crkve nisu smele da budu visoke, pa su tako danas kad se prošeta grčkim gradovima vide samo krovovi iz kola. A da ne pričamo o imanju, školovanju, premeštanju kompletnog stanovništva i zabačene provincije, naseljavanje drugih, ko primi islam ima sve a ko ne primi nema ništa. Mi koji nismo primili islam smo zato ponosni, jer smo uspeli da sačuvamo nacionalni identitet i ostvarimo slobodu. A sada u svojoj zemlji treba da se manjinama izvinjavamo što smo najbrojniji i što volimo svoju zemlju. I mi koji živimo u mešovitim sredinama volimo svoju zemlju isto kao i drugi, u Kragujevcu ili Novom Sadu. Jesu nas degradirali, osiromašili, isterali iz kuća i naterali da odemo ali to je bilo uvek. Mi smo i dalje ponosni.

 7. Vidite Mujo, treba videti Omarove kodekse. To je knjiga zapovesti s početka istorije Islama. Tamo piše, naprimer, nemusliman ne može imati višu kuću od muslimane. Zamislite, da sam ja musliman, a Vi niste. Pada je, kao neradnik, imam malu kuću. A Vi radnik, pa nemate pravo da naprivite dostojnu kuću, jer će biti viša od moje – muslimanske. Vidite, da su to politički koraci, a ne verski – a utkani su u verske norme.

  • govorite besmislice, zaista ne razumete islam, njegovu sustinu i poruke!

   gde ste to procitali, o cemu covece pricate?
   koji omar? je li govorite o drugom halifi i ashabu(prijatelju) poslanikovom OMERU r. a.?

   pa znate li vi neobavesteni covjece kako se brukate svojim neznanjem?
   da li znate da je to covjek ciji lik i djelo zadivljuje istrazivace sirom svijeta bez obzira koje su vjere.
   znate li da ste slagali na covjeka koji je kao osoba a narocito kao vladar sinonim za pravdu.

   pa toliko ima primjera iz njegovog zivota koji govore o kakvoj velicini se radi.
   evo jednog od mnogih: nakon uzastopnih poraza bizantinaca od muslimana herakl vidje da njegova vlast slabi.poslao je izaslanika sa pismom omeru. kad je izaslanik stigao, pitajuci gdje je halifin dvorac, ljudi ga uputise u kom pravcu da ide. medjutim videvsi kako u okolini nema zamkova, ‘velikih kuca’ nego pod jednim drvetom covjek spava zacudi se. pod drvetom je spavao halifa omer. tada izaslanik kaze cuvenu recenicu:pravedno vladas pa si bezbedan da spavas pod drvetom.

   taj omer je siromasne jevreje i krscane oslobodio obaveznog poreza.
   iz drzavne kase je izdvajao pomoc za nemocne nemuslimane. period njegove vladavine je period tolerancije prema nemuslimanima.

   kada je usao u kudus ponudjeno mu je da obavi namaz u crkvi, ali je odbio rekavsi: bojim se da muslimani nakon moje smrti ne poruse crkvu i na njeno mjesto izgrade dzamiju. klanjat cu vani a crkva je neka!

   jel to taj omer, jarcevicu?

   i opet po ko zna koji put ponavljam islam nije hriscanstvo, u islamu bogatstvo nije zabranjeno, svaki segment zivota pa i politika je islam.

   mi kazemo da je islam spas ko hoce neka prihvati, ko nece nastavljamo zivot uz postovanje i toleranciju i ne smemo ugrozavati nikog ko ne steti nama i ne ugrozava nas!

 8. Gospodine Ilire, oslanjate se na zvaničnu istoriju, koju su plasirali Nemci. Da bi uverili svet, da su Srbi dosljaci na necijoj zemlji na Balkanu. Iliri, Tracani, Dačani, Dalmati… to su zavičajna srpska imena iz Atnike. Uvek smo ih imali, kao i danas: Bosnjaci, Dalmatinci, Crnogorci, Srbijanci, Šumadinci, Bačvani, itd. Pisao sam Vam – početkom 16. stoleća, fra Vinko Pribojević obaveštava o ovim antičkim slovenskim imenima. Italijani, Španci, Bugari, Rusi, Srbi – napisali su naučna dela o tome. Srbi su starosedeoci Sredozemlja i osnivači su Minojske države na Kritu. A Bosanske crkve u Bosni nije bilo u Srednjem veku. Taj falsifikat je zaokružio Franjo Rački. Privi je to pobio dr Vaso Glušac – pre Drugog svetskog rata, a danas imate knjiga i knjiga o tome. Nije postojala ni srednjevekovna bosanska država. Bosna je bila samo provincija u Srbiji, kao što je to bila i Raška, i Zeta. Nemci su, preko Jirečeka, namestili da su to države – upravo su nas tako i podelili u 20. stoleću. Jesu u Srbiji u Srednjem veku bili administrativno nezavisni provincijski plemići, pa je centralna vlast morala da ih kroti. Tako je i Dušan krotio Kotromaniće, a to je prikazano kao rat Bosne i Srbije. Tek posle Dušanove smrti, pokrajine će postati države i lak plen za Tursku.
  Ne verujte u bogumilsku crkvu, jer je sve o njoj iskonstruisano na osnovu katoličkih dokumenata, u kojima oni pravoslavne zovu: šizmaticima, bogumilima, paterenima, nehrišćanima, itd. Tako su pravoslavne zvali i u NDH, u Drugom svetskom ratu. Zar niste upoznati, da je džamija u Bijeljini podignuta na temeljima pravoslavne crkve – i to je u većini slučajeva tako. Jer, prevodjenjem naroda u novu veru (na islam), okupator je s predumišljem gradio muslimanske hramove na mestima pravoslavnih – jer je navika ljude vodila na mesto gde su kršteni i gde su im se preci molili.

  • Dobro Mujo. Izrekli ste suštinu iz Kurana – svi stanovnici sveta treba da budu muslimani. To tamo piše. A zamislite, da dogme svih religija postupe tako, pa da poruče, da svi stanovnici sveta treba da uzmu tu religiju. Šta bismo imali? Doduše, Rimokatolička crkva ima istu poruku, jer u njenim zaposvestima stoji, da nekatolici imaju životinjsku pamet, i tome slično. Takvi sadržaji su nabijeni agresijom, to nije dobro za međuversko i međunacionalno sporazumevanje u svetu. Kod pravoslavnih crkava nemate takve sadržaje.

   • vi ne razumete ono sto pisem.

    Bog dragi da hoce, dao bi da svi ljudi budu vjernici, Njemu to nije tesko, i to sto nisu svi ljudi ispravnog vjerovanja znaci da treba da bude tako.
    kazem da Kur'an poziva na razmisljanje, pa kome razum nalaze da prihvati ono sto islam propisuje neka to i ucini.
    pravilo: U VJERU(ISLAM) NEMA PRISILE!!!

    NE SMETE KOMENTARISATI ISLAM KROZ FILOZOFIJU DRUGIH RELIGIJA!
    ONAJ KO HOCE DA GA TUMACI MORA GA VISE POZNAVATI!

    nemojte jarcevicu tako, nismo neuki, nismo vise ni naivni, znamo dobro koliko su jaki hriscanski misionarski pokreti, kakvim se sve metodama koriste u svom delovanju.
    pa koliko cesto mozemo cuti da su muslimani nepozeljni u evropi zbog toga sto je zamisljena kao hriscanska, i jos mnogo je primera o ovome.

    a sto se tice pravoslavlja i konkretno vas pravoslavnih srba sa ovih prostora, reci cu vam da ako ne znate istrazite, a ako znate da se podsetite koliko ste vi tolerantni po pitanju vjerskih pripadnosti i kako se sluzite finim metodama u pokrstavanju nas muslimana.
    raspitajte se sta se desavalo 1912. i 1913. g. u plavu i gusinju o pokrstavanju. pa se javite da kazete utiske o tome.
    ako ste covjek stidecete se ovoga sto ste napisali!

 9. Mihade, za ime Boga, nisam reč napisao o pravoslavnoj novoj godinu. Lepo sam rekao da je to nova godina i za muslimane, jer je proslavljana kada nije bilo ni Islama, ni Hrišćanstva. To je nova godina 14. septembra. Nema ona veze s pravoslavljem. Ako Kinezi i Jevreji proslavljaju svoje godine (koje su mladje), zašto to mi Srbi ne činimo?

 10. Gospodine Slobodane
  Opet vidim da ste citali samo sta vama odgovara.Rekoh vam pocitajte Predslavenske korijene Bosnjaka-Dr.Irahim Pasic.Uz najvece postovanje komsija,Pasic im je rekao da su Bosna i Hercegovina najstarije drustvene,i drzavne,zajednice na Balkanu,da na tlu Bosne i Hercegovine ne mogu traziti svoje(dublje)korijene niti ostvarivati svoje ciljeve da bi im biloprostranije nego sto treba.pasic je naucno verifikovao bosnjacki kontinuitet od najstarih vremena do danas,njihov identitet,tradiciju,kulturu i jezik.Vec u Uvodnim napomenama Pasic upucuje citaoca na predslavenske korijene Bosnjaka koji su Ilirskog,Keltskog,Gotskog porijekla.U ovom naucnom kontekstu podsjeca da prema podacima svajcarskog etnogenetskog instituta (IGNEA)iz 2007.godine,a na istrazivanjima zasnovanom na arheoloskom,historijskom,antropoloskom i DNH metodu,u strukturi bosanskohercegovackog stanovnistva tu podrzumjevam i bosnjake Sandzaka,Germani su na drugom mjestu sa svojimDNH pokazateljima:Na str.565.Pasic je prezentirao istrazivanja ovog instituta po kojima “Iliri ucestvuju s 40% Germani s 20% Sloveni i Kelti po 15% Tracani s 6% i Huni s 4% “Medjutim kao sto je opcepoznato,austrougarska nacionalna politika u Bosni i Hercegovini preferirala je integralno bosnjastvo,cija matica je bila slavenstvo”.Onomasticka i druga,istrazivanja pokazuju da se ova austrougarska politika,kao i politika blizih bosnjackih komsija,moze primjeniti i na Bosnjake Sandzaka.Kao i na Srbe i na Hrvate u Bosni i Hercegovini koji se “jos do 1928.godine nazivaju historijskim imenom Bosnjaci”.Dalje vas mogu uputiti i na pismo koje Petar kocic salje austrougarskoj vlasti “Ostavite nam ovaj nas lijepi Bosanski jezik…” Sto se tice imena Bosnjak,pogledajte povelje,apsurdna tvrdnja da nas prvo turci nazivaju tako.Znam samo da Osmanlije nisu nista mijenjali u svojim Defterima vec su pisali onako kako su culi od sagovornika.Sto se tice Bosanske narodne crkve,doslo je vrijeme da se definitivno prestane sa njenim katolickim i pravoslavnim svojatanjima.Bosanaska narodna crkva,iz koje ce nastati Crkva bosanska,zasigurno nije ni katolicka,ni pravoslavna.Ona je autohtona bosanska pojava u cijem nastanku je gotsko arijanstvo imalo odlucujucu ulogu.Vremenom,(…) u skladu sa gotskim bogosluzenjem na maternjem jeziku,(ona)se slavizirala i postala zemaljskom crkvom srednjovjekovne Bosne” Bosnjaci napokon mogu da pisu istrazuju stoje veoma vazno za spoznaju svoje kulture,svojih korijena i da iz njih krenu u svijet i nauku,istina i pravo da ucstvuju u nasljedju sa svim evropskim narodima i kulturama.Bosnjaci sebe ne izdvajaju iz evropske kulture,oni sebe ukljucuju u tradiciju i civilizacije ciji su slojevi duboki i jos jaki,prepoznatljivi u toponomastici i glosariju fosiliziranom u pamcenju lingvistickoj usmenoj kulturi.Sve ovo prepoznacete u Prijezdi,Kulinu,u Kotromanicima i lozi kraljeva Bosne,u imenima sela,mogila,rijeka planinskih vrhova,u kultovima ciji se eho i do nas ocuvao.Kazete da ste procitali sve vidim da i dalje koristite samo ono sto vama odgovara.Molim vas radite u cilju nauke a ne samo na onom sto se temelji na falsifikatima.Bosnjaci sebe prepoznaju kao narod dubokih korijena i evropske kulture.Vrijeme istine, pa i one naucne dolazi.”Svako onaj ko je u zabludi ima vakta da se rashaviza kazu moji Bosnjaci”.

 11. Slobodane kad kažete da imate srpsku novu godina šta na to kažu vaša braća po vjeri pravoslavci Bugari,Rusi,Makedonci,Crnogorci.Hoćete da PRAVOSLAVNU novu godinu preimenujete kao srpsku i takvu je nametnete ovim nabrojanima,šta je mnogo mnogo je.Zamislite da mi našu Muslimansku Novu godinu nazivamo po nacionalnom ophođenju kao Bošnjačku,Tursku,Albansku,Egipatsku,Pakistansku ….

 12. Gospodine Mujo, vidim, da ste izučavali religije. Ali, imate neku bojazan – da i ja nešto znam. Pa da. Svojevremeno sam spremao magistarski rad (nisam ga nikad odbranio) s temom: “Politička misao Islama”. Bilo je to davno. I bio sam u pravu i s ovim naslovom. U Islamu je mnogo politike. A da nije, ne bi u “Kuranu” pisalo, da svi stanovnici sveta treba da budu muslimani. Sve druge religije su prthodne etape Islama. Vidite, tačno piše onako kako je Marks objasnio i razvoj društva – od rodovske zajednice do komunizma. Komunizam je zadnja faza i, rečeno je, “Točak istorije se ne vraća nazad”. U Islamu je, čini mi se, zaprećeno smrću onome ko napusti islam i vrati se u drugu religiju – u nižu fazu odnosa čoveka i Boga.

  • ne bojim se vaseg znanja o religijama. naprotiv, ako zaista poznajete tu materiju mozemo se samo slagati i mozete samo potvrditi da sam u pravu.

   mojsije je dobio objavu na sinajskoj gori, koja je zakonik za to vrijeme i taj narod, njegovi sljedbenici i potomci kad su vremenom poceli se udaljavati od vjere, postali su iskljucivo materijalisti(sto su i do danas ostali)’
   isusa je Bog dragi poslao da potvrdi mojsijev zakonik i po njemu da se vlada, s tim da obnovi zaboravljenu i potisnutu duhovnost kod covjeka, tako da oni koji se sada smatraju njegovim sljedbenicima su okrenuti iskljucivo duhovnosti.

   ne moze se islam posmatrati i tumaciti kroz prizmu jevrejstva i hriscanstva.
   islam nije samo materijalizam niti je samo duhovnost, vec sadrzi oboje u savrsenoj ravnotezi i harmoniji. morate poznavati ove karakteristike islama ako hocete govoriti o njemu i njegovim propisima.

   helem politika, ekonomija, pravo, medicina, astronomija, umjetnost,….sve je to, pored vjere u boga, islam.

   kur'an poziva covjecanstvo da razmisli o njegovim porukama i da zbog sebe i svog spasenja prihvati islam kao zakon i nacin zivota.

   ne razumem sta hocete da kazete ovom poslednjom recenicom.

 13. Gospodine Ilire, pa sto bi meni nesto odgovaralo? Odgovara mi samo to da velike sile više ne prave ratove medju nama, a jedan smo narod, pobogu brate. Ja sam Bošnjak, ponavljam – to je moje zavicajno ime. Ako ste iz Raške, Vi ne možete zavičajno biti Bošnjak. Vi ste Rašanin. Ne odričite se baštine svojih predaka, onih koji su živeli pre dolaska Turaka. A to muslimani čine, pa im smeta i Sveti Savo. Zamislite, da se Egipćani, kao muslimani, odreknu svoje predmuslimanske baštine? To bi bila ludost, pa zašto – onda, muslimani na Balkanu ne priznaju svoju predislamsku baštinu?
  Čitao sam sve što mi preporučujete. I kritikovao sam te sadržaje u svojim knjigama: “Hrvatska jezička bespuća”, “I od Istre do Drine Srbija”, “Brisanje znakova srpstva”, “Bivši Srbi – muslimani, katolici, Rumuni i Crnogorci”, itd. A to bošnjačko ime, počeli su koristiti Turci umesto srpskog imena – to je bilo po nagovoru sa Zapada. Još ne znamo, zašto se srpsko ime tako izbegava. A iznenadiću Vas. Znate li da je Tursku imperiju uzdigao Vatikan sa Francuskom i Engleskom – sa zadatkom da pokori pravoslavne države na Balkanu? A posle su Tursku zadužili da okupira i Mađarsku. Vidite, nije ono potpuna istina – da se hrišćanska Evropa borila protiv islamske Turske. Sve je bilo drukčije. Ali, ne možemo o svemu na ovako malom prostoru. Još jednom, Iliri su Srbi. Uputiću Vas, ako hoćete, na dela o tome.

 14. Za gos.Slobodana Jarcevica

  Nemoze se sa vama voditi diskusija.Vi ocigledno kao i svi koristite literaturu koja odgovara vasim stavovima.
  Procitajte S.Margetica,Dvornikovica,P.Simunovica koji navodi”najdjelotvornije je zatrti identitet jedinki i narodu ako mu zatres jezik i dva najbitnija jezicka biljega:ime i prezime” Od 1878 do 2003.vec je bilo zatrto etnicko ime “Bosnjak”Politicki motivi su isli do krajnosti,pa cak i nasilnim promjenama antroponima i toponima u Bosni i Sandzaku.Navescu vam samo jedan primjer :Gulahovica 1468 god,danas Gluhavica da bi se opravdala teza Gluha vas.Opet vam preporucujem da procitate djelo dr Irahima Pasica.Pogledajte i najnovija naucna istrazivanja Igneae-Svajcarska DNK analiza Bakanskih naroda,ako vi uopste priznajete nauku.

 15. sto se tice religije ti me ni na sta ne podsecas ja znam istinu.
  adem-adam je prvi covjek koji je bio i sam poslanik. njegova vjera je bila ispravna vjera u jednog Boga. onda su se njegovi potomci postepeno poceli udaljavati od vjere pa je Bog dragi slao redovno poslanike kad god bi ljudi poceli iskrivljavati vjeru.
  musa-mojsije je bio takodjer poslanik, a kad se njegov narod poceo okretati od ispravnog vjerovanja Bog salje isaa-isusa, koga narod musaov-jevreji nisu priznali iz oholosti.
  isa je imao one koji su ga priznali, svoje sljedbenike, koji su prihvatili ispravnu vjeru a odrekli se onoga sto su jevreji iskrivili i nazivali vjerom.
  medjutim ponovo isto: oni koji su povjerovali isusa pocinju izmisljati i pripisivati vjeri ono sto joj ne pripada, mijenjaju tekst knjige, nesto brisu, nesto dodaju, na koncilima donose sami neke teorije koje isus nikad nije rekao i odlucuju da ga prihvate za bozjeg sina, mariju za bogorodicu iako u tekstu knjige nemaju nikakva dokaza za to.
  onda Bog dragi salje svog poslednjeg poslanika muhammeda da donese svijetu istinu i ukaze na sve zablude i krivovjrstva.
  oni koji ga prihvataju zovu se muslimani, religija islam, sto je stvar arapskog jezika, inace niti je ona nova ni najmladja religija nego nastavak zapocetog sa adamom.
  muhammeda ne priznaju jevreji koga je poslao isti onaj koji je poslao i mojsija. ne priznaju ga hriscani iako je isto sto i isus-poslanik poslan kao istina i uputa covjecanstvu.

  • zakljucak se namece sam: nije bitno kako se zove religija ili njeni sljedbenici, bitno je koliko je blizu ili daleko od prvobitnog ispravnog vjerovanja objavljivanog svakom poslaniku.

   sto se tice islama ima bezbroj nacina dokazati njegovu autenticnost i autenticnost njegovih izvora.

   sto se tice onoga sto su jevreji iskrivili od prave vjere i prezentuju kao vjeru ima bezbroj nacina da se dokaze da ne postoji kontinuiran lanac prenosilaca njenih izvora i da je iskrivljena.

   postoji bezbroj nacina dokazati da hriscanstvo ima prekinut i nepouzdan lanac prenosilaca i da je njegovo izvorno ucenje izmijenjeno i iskrivljeno.

   i znate sta jarcevicu, nama je znanje o ovome najbitnije. nama je najvaznije da smo se mi uhvatili za pravo uze kad je u pitanju vjera jer od toga zavisi sreca i spas na oba svijeta.

   svi smo od adema, a posle kako se koja nacija formirala, kako je nastajala, ko je od koga postajao, nemoj nam o tome soliti pamet.

   mozete nam vi u nedogled pricati da smo srbi muslimanske vjeroispovjesti???????????? i da smo turci koji su se doselili ovdje i da treba da se vracamo za tursku???????????
   mi znamo da smo, i hocemo da smo bosnjaci i da nas kao takve prihvatite i sa nam takvima zivite!

   ako mi znamo da ste u zabludi sto se tice vjere, a uopste vas ne teramo da vjerujete drugacije, nego kazemo: imate pravo da budete takvi i nema problema hajde dalje da zivimo zajedno i normalno!!!!!!!!

   sto se i vi ne bi opametili i rekli: mada imamo svoje teorije o vasem poreklu, evo vi imate pravo da se osecate kako hocete, mi vas takve prihvatamo, hajde da nastavimo da zivimo normalno i zajedno!!!

   posle ovoga sto sam rekao suvisno je bilo sta vise polemisati o tome o cemu vi govorite!

 16. Mujo, za ime Boga. Vi ne shvatate, da nije rec o mojim stavovima, nego o nepobitnim cinjenicama Civilizacije.
  Islam je nova religija, tacno. Od 7. stoleca posle Hrista. A znate sta pise u “Kuranu” – da je Muhamed poslednji poslanik Boziji. Da posle njega nema poslanika i da su sve prethodne religije ranije etape Islama. Na sto Vas podseca ova definicija. Eto, sacekacu Vas odgovor.

 17. Ranije sam pisao, ali – ponovicu. U vezi sa zalaganjem gospodina Zukorlica – da muslimanska deca ne slave Skolsku slavu Svetog Savu. Strahovit zahtev – novim generacijama se uskracuje pravo na predacku kulturnu bastinu? Pa je li to moguce? Rekao sam, tada su preci svih danasnjih muslimana bili pravoslavni Srbi. Zasto se predaka odricati? Zukorlic predlaze tacno ono sto su komunisti praktikovali. Oni su zabranili da se Zakonopravilo Svetog Save ne izucava na pravnim fakultetima. U Pravnoj enciklopediji Jugoslavije nema ni reci o Zakonopravilu (Nomokanonu). A taj zakon na 400 stranica je bio kompletan. U to vreme, zapamtite braco muslimani, nijedna drzava, nijedan narod u Evropi nisu imali zakonodavstvo. Da su, recimo, Francuzi tako prednjacili u Evropi u zakonodavstvu, u svakom gradu Francuske bi bio podignut spomenik Zakonopravilu. A kod nas? Jedan religiozni vodja zabranjuje da se o tome kaze rec, da se o tome deci nista ne saopstava, da deca ne prisustvuju slavama u cast prvog zakonodavca Evrope! Pa je li to moguce?! A taj zakon su koristili Rusi do sredine 17. stoleca, Madjari su ga malo preformulisali, a u Bugarskoj bio do turske okupacije.

  • muslimani imaju svoj zakon jos od prije 1400 god!!!

   adem(adam) je prvi covjek i bio je musliman, sto znaci da svi poticemo od muslimana, zato treba svi da u skolama izucavaju sve o islamu da bi imali pravo na predacku kulturnu bastinu!

   e jarcevicu mozes ti mesecima voditi ovaj razgovor sam sa sobom nama je ovo sto ti pricas besmislica. smijesno nam je!

   a jos kad cujemo kakva razmisljanja imas, pa ko s tobom da se raspravlja!

 18. Gospodine Insajederu, ne raspravljate. Rugate se. A ruganje nije odlika kojom biste trebalo da se ponosite.
  Jednostavno, knjizevnica je u roman stavila otkrica istoricara i filologa. Ako u ta otkrica ne verujete, obrazlozite to. Ona kaze da spanski jezik nije postojao pre 11. stoleca nove ere, Vi dokazite da ona nije u pravu. Tako se raspravlja.

 19. Hahahaha e svasta oh sto vam je uturio u glavu to srpsko PO VASEM JE I BUSH SRBIN I SHARON JEVREJ JE SRBIN vise jeste li vi normalni hahahaha e svasta sam cuo al ovo stvarno bi i previse hahahhahahahha Fidel Kastro Srbin 😀 hahahhaahhhahaha

 20. Gospodine M, kako da ne budete inspirativni – svi vi koji se odricete svog roda, svoje kulturne bastine, svoje istorije. Takvo opredeljenje cveta, jer se drzava nije obracala na to bujanje otrova u svesti dela srpskog naroda. Ne mozete reci, da Midhat i Serif Jarcevic nisu moji rodjaci. Ne mozete reci, da oni ne pripadaju rodu kojem i ja pripadam. Kao dete, slusao sam od svojih starih, kako je jedan moj predak sluzbovao u Istambulu i tamo presao na islam. Vratio se u Bosnu i nije imao snage da ostane medju rodjacima u selu (mada je tu bilo nekoliko muslimanskih porodica), pa je otisao u Sarajevo. E, sad, ne mozete reci, da i njegovo nije sve od proslosti sto je i moje. Moja je srednjevekovna drzava i njegova je. Njegova jednako kao i moja. I zato, ne treba se rugati – srpsko ovo, srpsko ono, srpsko sve… kao sto se Vi rugate. Sve je to i Vase, prijatelju.

 21. Bravo Nihade. Pokrenuli ste dobru temu. Srpska nova godina i srpski kalendar? Pogledajte, kako svoj kalendar proslavljaju Kinezi i Jevreji. To cine u svakom naselju. Stizu im delegacije iz celog sveta. A zasto Srbi ne proslavljaju svoj kalendar? A srpski kalendar je skoro 2000 godina stariji i od kineskog i od jevrejskog. Ovo je srpska godina – 7519. A nova godina je 14. septembra. Na srpskim kalendarima stidljivo pise “crkvena nova godina”. Zapostavljamo svoju bastinu, a divimo se tudjoj – a nasa najstarija. E moj Nihade, Vasi preci, kao i moji su se sluzili ovim srpskim kalendarom. Oni nisu bili ni hriscani, ni muslimani. Pa zasto da se ja ponosim tim kalendarom, a Vi ne? Razmislite i nemojte se vise rugati. Vi time ne predstavljate mene, nego sebe. Kukavce Sinji, rekli bi moji Bosnjaci.

 22. Bio sam odgovorio gospodinu M, ali ne vidim tekst. Ne unosim podvale kad raspravljam o istoriji. Srpska istorija je cist falsifikat – naturen od kolonijalista i Vatikana. Srbi su starosedeoci Sredozemlja. Izmislili su nam doseljavanje iz Rusije. To je u Porfirogenitim spisima i na osnovu njih se pise o tom doseljavanju. A kod Porfirogenita stoji> Rimljani nisu znali u 3, veku koji narod zivi na levoj obali Dunava. A ti isti Rimljani podigli most preko Dunava u 2. veku i vladali Rumunijom. Kako se takva naivna neistina smatra cvrstim osloncem istorijske nauke?

 23. РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
  ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ
  11.080 Земун, Магистратски трг 3
  Тел. 3077-028, [email protected], [email protected]
  Бр. 1297/11 – 27. 01. 2011.

  С А О П Ш Т Е Њ Е
  – Влада РС Крајине честита свим ученицима Дан Светог Саве

  (Влада и Скупштина РС Крајине у прогонству, уз ово саопштење, упућују и прекор редакцијама медија у Републици Србији, јер од фебруара 2005. године, не објављују крајинска саопштења. Ово је тешко огрешење о националне и државне интересе и кршење је новинарског кодекса).

  Влада РС Крајине честита свим ученицима у српским земљам и српским ученицима у дијаспори Дан Светог Саве. Свети Сава је био горостас српске државе, српског народа, српске писмености, српског државног права, српске дипломатије… и с правом се његов дан сматра даном српских школа.

  Свети Сава је најзаслужнији и за осамостаљење Српске православне цркве, али многе недобронамерне јавне личности истичу само ову делатност Светог Саве, да би поручиле деци из породица муслимана и католика, да не учествују у обележавању дана овог српског великана. Те јавне личности чине велики грех – и пред Богом и пред Историјом, јер преци данашњих муслимана и данашњих католика су у 13. столећу (у време Светог Саве) сви били православне вере и сви су себе звали Србима.

  Према овој чињеници, Влада РС Крајине поручује ученицима из муслиманских и католичких породица, да се не одричу Светог Саве, јер су његова дела из 13. столећа само део културне баштине предака – и предака данашњих муслимана и предака данашњих католика. Јер, у то време су сви становници Србије били православне вере, па не треба да се стиде свог културног наслеђа.
  Тако, ученици муслимани и католици полажу право на уважавање Светог Саве као и ученици православне вере.

  ВЛАДА РС КРАЈИНЕ
  Милорад Буха, премијер

 24. G. M, necu nista demagoski. Hajde, u zvanicnoj istoriji pise, na osnovu Porfirogenita, da Rimljani u 3. stolecu nisu znali ko zivi na levoj obali Dunava. A ti isti Rimljani napravili Trajanov most na Dunavu u drugom veku i vladali danasnjom Rumunijom. Eto, samo jedan detalj iz zvanicne istorije. Nije to moja demagogija, nego stivo iz istorije – nije istrgnuto iz konteksta, kako mnogi govore, kad ostanu bez argumenata.

 25. slobodan jarcevic-bivsi ministar inostranih poslova vlade republike srpske krajine, pisac, novinar, pise o istoriji srpskog naroda.

  g-dine jarcevicu nama je drago sto smo toliko inspirativni, da smo privukli vasu paznju i zelju da ucestvujete u raspravama ove vrste sa nama, ali nemojte zameriti vi nama niti ste inspirativni ni zanimljivi, a to sto vi radite ne zavredjuje nase postovanje.

  ono sto vi dokazujete i zovete skrivana istorija srba po meni je uglavnom izmisljena istorija srba.
  mogu vam na mnoge ove vase podatke uzvracati objasnjenjima, negiranjem, argumentima ali mi se cini da bi to islo u nedogled, jer ste vi od onih kojima nije vazna istina ni cinjenice vec samo da demagoski ubedjujete druge u svoje teorije!

 26. Potomak Sulejmana paše Skopljaka, Omer-beg Sulejmanpašić-Despotović, zapevaće i to objaviti: “Iz mog srca, iz plamenih grudi // Iz uzdaha, iz duše, iz snova // Tebi Srpstvo, moja srećo draga // Leti, evo, laka pjesma ova!”
  I “Dušmane mrzi, a Srpstvo ljubi // Tako mi sine ti bio živ // Pane li babo u borbi ljutoj // Osvet’ ga sine, sokole siv”.

 27. Zašto se krije činjenica,da su Srbi muslimani bili u četnicima – možda, u većem procentu, nego što su bili u partizanima u Drugom svetskom ratu? Krije se da je sudija u Mostaru – Mujo Pašić rekao hrvatskim ustaškim vlastima, da je Srbin, i da su mu preci bili Srbi. Skupio je 5.000 muslimana i odveo ih je u četnike. S njim su pošli i Fehim muskadić i Ismet Popovac. Muslimani su činili Nevesinjsku i Mostarsku četničku brigadu. Ovo se ne sme prepustiti zaboravu. Greh je.

 28. Kako li se to izbrisa muslimanima iz svesti da su Srbi? I ništa drugo, kakvi Bošnjaci! To je samo zavičajno srpsko ime. Ja sam Bosnjak, kao što je neko Šumadinac, ili Banaćanin.Danas se krije u kulturi sve što su Srbi muslimani stvorili. Pogledajmo, Avdo Karabegović Hasanbegov, u “Bosanskoj vili”, 15. juna 1898, piše: “… Ej, Kosovo tužno i žalosno! // Sklanjali se za visoke gore // Jarko sunce sjetno, neveselo // Da ne gleda đe se braća bore? // da ne gleda mačeve krvave // Đe brat bratu kroz grudi probada // Da ne gleda srca izdajnička // Đe paklena zloba, zavist vlada //… // Ili čekaš da izgladi vrijeme // Crne bore sa tvojega čela // Da na groblju praotaca svojih // Zagrle se braća prevesela”.

 29. Nema smisla unositi ruganje, kad je reč o onome što je sakrivano iz istorije Srba (Slovena). Taj davni otrov, iz prethodnih stoleća – lansiran iz Evrope i Vatikana, satirao je srpsku svest – pre kod katolika i muslimana, a sad i kod pravoslavnih Srba – nekakvim europskim standardima. Evo, da uzmemo primere kod muslimana. Malo ko od muslimana će priznati da je Srbin. Zato se lako lepi za “naučne” dokaze iz Sarajeva da su muslimani neslovenskog (ilirskog) porekla. A činjenica je da više od polovine muslimana iz BiH nisu starinom moji zemljaci – porodica Jarčević je, od Kulina bana, bila na istom mestu – do 1994.Turci su imali jedno veliko saznanje – preobraćeni čovek u drugu naciju i drugu religiju – postaje najveći neprijatelj prethodne nacije i prethodne religije. Zato je sultan pisao hatišerife, u njima je naredjivao, da Turci moraju napustiti teritorije koje osvoje hrišćani. Morali su se preseliti na zemlju gde je opstala turska vlast. Tako su svi muslimani iz Mađarske, Dalmacije i Krajine, posle 1684. morali da se premeste u Tursku. Veliki broji i u BiH. Tako su tu stigli i muslimani iz Budimpešte, čiji preci nemaju veze sa starosedeocima Bi. Poslednja sultanova naredba – o obavezi Turaka da napuste Srbiju je u hatišerifu od 1830. Hatišerif nije pisan da Turci napuste BiH, jer je ona formalno bila u Turskoj do 1908. A tad je bilo kasno, da se muslimani iz BiH zovu u Tursku, jer je turska gubila teritorije – Srbija, Grčka, Bugarska, Rumunija, Moldavija…

 30. Gospodine Ilire, komentarisao sam “naučna” dostignuća istoričara iz srpske muslimanske sredine – imate to u mojim knjigama. A sad. Vinko Pribojević je početkom 16. stoleća napisao: “Iliri, Dalmati,Tračani, Mizi, Dacani… su Sloveni”. Zašto je njegova knjiga “Slava i istorija Slavena” sakrivana? Italijanski istoričar Djankarlo Tomecoli Ticijano je pročitao sve što je nadjeno na Kritu iz vremena 2000 godina pre nove i ere i zaključio je, na Kritu nije bila grčka država, nego srpska. Prof. dr Ivo Vukčević iz Kalifornije je napisao knjigu “Srbi Germanije, Ilirije i Etrurije”. Odnosi se ovo na antiku. Akademik Oleg Trubačov je napisao, da je prapostojbina svih Slovena Balkan i Podunavlje. Desetine ruskih, ukrajinskih i drugih istoričara odbacuju tumačenje – da su Sloveni došli na Balkan u 7. stoleću nove ere. Porfigenitov spis jedini govori o tome – a pun je protivrečnosti. Sve što je pisano runama u Antici – od kineske granice do Britanije je na srpskom (slovenskom) jeziku – to vidite u knjigama Grinjeviča, itd.

 31. slobodanu jarcevicu i amebama.

  Budući srpski Nobelovac otkriva: Niš stvorio civilizaciju
  Srbi imaju istoriju od 27.000 godina

  Maskirani akademici Srbskog učenog društva: Dragan Vidojković i Miloš Grozdanović, Nišlije
  Svetski pupak sveta, Srbija, ovih dana vodi odlučnu bitku za Vaskoliku Medijsku Istinu. Prvo je Dragoslava Koprivica otkrila da je Fidel Kastro – Srbin; potom je Nemanja Kusturica gurnuo Drvengrad u oko svetskim moćnicima izjavom da je EU „katolička tvorevina iza koje stoji Vatikan“, a onda su, kao šlag na tortu, iz Niša stigle vesti da je na nekakvoj Svetosavskoj akademiji podržana kandidatura izvesnog Miloša Grozdanovića za Nobelovu nagradu zbog postavke nove kosmogonije sveta. Zemljo, zatvori se!
  ZA NASTAVAK POTRUDI SE SAM DA NADJES I PROCITAS GLUPOSTI VASIH AMEBA.

 32. Za Slobodana Jarcevica

  Prati malo sta kaze nauka,procitaj knjige dr.Ibrahima Pasica:PEDSLAVENSKI KORJENI BOSNJAKA
  Jos ni jedan srpski lingvista ni historicar nije se oglasio povodom tog grandioznog djela.Predslavenski etnicki elementi u toponimiji Bosne,Sandzaka itd ukazuju na politicko i teritorijalno organizovanje Ilira, Kelta,Gota po najmanje Slavena.Prepusti spance spancima kubance kubancima itd.”A srpski jezik? Tako se zvao jezik danasnjh slavena” Da nije smjesno ovo sto tvrdis ? Zasto je onda Sveti Sava pozivao narod da govori Slavenskim jezikom ? Zasto ne govori o Srbiji nego o Zeti…. ?

 33. PALESTINAC!
  TI SI:ILI PREPAMETAN ILI SI SERBUDALA.”SIN BOZIJI” JE ISTO KOLIKO SMO JA I TI,ALI TI TO NE RAZUMES A NERAZUMES NI TO STO NAZIVAS SVETO PISMO.DEDER UZMI PA CITAJ AKO STO RAZUMES.MLOGO JE TEKO DA TAKVI KAO STO SI TI TO RAZUMEJU,A NIJE NERAZUMLJIVO VEC HOCE MALO VIJUGE DA SE UKLJUCE A TI IH NEMAS.NISI JEDINI KOJI IH NEMA.IHA STA IMAS TAKI KAKI SI TI.AKO TI JE ZA UTJEHU.

 34. kad neznas nemoj da blatis boga !! isus je sin boziji koji je zivio na zemlji u razapet je u ime grjehova za sve nas!!bog i jeste savrsen naravno procitaj sveto pismo i shvati koliko je savrseno !pozz

  • NE BLATIM, NAPROTIV, JA SAM VERNIK I SAMO SE CUDIM DA VI KAO VERNICI PRIHVATATE TAKVO RAZMISLJANJE I SHVATANJE VERE, BOGA, ISTAKNUTIH LJUDI VERNIKA SPOMENUTIH U BIBLIJI.
   JA SAM SVETO PISMO CITAO ZATO OVAKO I PRICAM!
   A TO STO SE TICE ISUSA I TROJSTVA TO SU OSNOVE I TEMELJI HRISCANSTVA, A NI JEDAN HRISCANIN KOGA SAM PITAO O TOME NIJE ZNAO DA MI OBJASNI STA JE TO, NISU NI ONI SIGURNI DA IM JE TO JASNO.

 35. Ovo o Srbama i amebama, treba da bude jasno svakome. Srbi jesu stariji od ameba. Jer – Bog je stvorio coveka, pa onda, prema njegovim odlikama i potrebama, stvorio mu je zivotnu sredinu: more, reke, okeane, planine, sume, minerale, livade… pa i bare, a u barama i amebe. Tako jednostavno.

  • u barama amebe, jesi li suguran???

   Bog je svorio sve ostalo pa tek onda covjeka!!!

   karakteristika vas srba je da tako umisljeno i ubedljivo govorite o necemu o cemu nemate pojma!

  • BOG JE SAVRSEN KAO I NJEGOVO ZNANJE!
   ON ZNA SVE STA JE BILO STA SE DESAVA I STA CE BITI!
   ON NIJE MORAO PRVO SVARATI COVJEKA DA BI PO NJEMU STORIO OSTALO!
   ON JE ZNAO STA SU COVJEKOVE POTREBE I PRIJE NEGO GA JE STVORIO.
   ON JE SVE STVORIO ZA COVJEKA PA NA KRAJU COVJEKA I DAO MU NA ODGOVORNOST DA SE SLUZI SVIM STVORENIM!

  • VI VERUJETE DA BOG NE ZNA STVARI UNAPRIJED, DA ZABORAVLJA, DA SE UMARA, DAJETE MU LJUDSKE OSOBINE, KAZETE DA IMA DIJETE ZA KOJE SE NE ZNA DAL MU JE DIJETE IL JE TO U STVARI ON-BOG, itd, itd…..

   DA MENI NEKO KAZE DA JE TO TAKO JA NE BIH BIO VJERNIK NE BIH MOGAO ZA STVORITELJA I GOSPODARA DA PRIHVATIM NEKOG TAKVOG NESAVRSENOG.
   PROSTO BIH SE OSECAO NESIGURNO!!!

   JA VJERUJEM DA JE ONAJ KOJI ME SVORIO IZNAD SVEGA, SAVRSEN U SVEMU, NIJE SLICAN NICEMU NA OVOM SVIJETU JER SVE NA OVOM SVIJETU IMA MANE I NEDOSTATKE, SAVRSENO SVE ZNA I SAVRSENO JE PRAVEDAN! OVAKVO VJEROVANJE ME SMIRUJE!

 36. Нема потребе за ругањем. Копривица прати најновија истраживања у историји и лингвистици. Не само Срби,него и други, оспоравају званичну европску историју и званична тумачења у филологији. Ево, расправимо о следећем. Од када се користи шпански језик? Прочитајте одредницу о томе у Крлежиној енциклопедији. Видећете, користи се тек од краја 11. столећа. Значи, Келти у Шпанији, пре тога, нису говорили шпанским језиком. А не можете казати ни да су говорили неким другим европским – скандинавски устројени тек у 19. столећу, енглески у 16, француски у 12, румунски у 19. Мађари су свој донели у 9. столећу из Монголије, а Грци свој нису распрострли даље од дела данашње Грчке. Све то пише у енциклопедији. Прочитајте, па дебатујте. А српски језик? Тако се звао језик свих данашњих Словена, јер се словенско име појављује тек у 6. столећу нове ере. Значи, ови закључци се већ налазе у многим књигама и читани с на многим научним скуповима. Тако и књижевници, попут госпође Копривице, своја дела прилагођавају овим открићима из давнине. Не ругати се, него сазнавати.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.