Konstituiran Senat BANU u Sarajevu

33
43

BiH – Nakon osnivačke skupštine Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) u Novom Pazaru (09. juna, 2011. god.) jučer (10. decembra, 2011. god.) je u Sarajevu održana konstituirajuća sjednica Senata BANU, kojom je predsjedavao akademik Mustafa Cerić, reisu-l-ulema.

U radu sjednice sudjelovali su članovi Senata muftija Muamer Zukorlić, prof. dr. Ferid Muhić, predsjednik BANU, akademik Muhamed Filipović, akademik Ejup Ganić, prof. dr. Dževad Jahić,  prof. dr. Lamija Hadžiosmanović i prof. dr. Mevlud Dudić.

Nakon iscrpne rasprave o strategiji nacionalnog i kulturnog razvoja Bošnjaka na sjednici su usvojene slijedeće preporuke predsjedništvu Akademije za 2012. godinu:

(1)   da se organizira naučni skup o liku i djelu rahmetli akademika Nedžada Ibrišimovića, jednog od osnivača Akademije;

(2)   da se organizira međunarodni naučni skup povodom stogodišnjice balkanskih ratova (1912-2012);

(3)   da se organizira međunarodni naučni skup o bosanskom jeziku;

(4)   da se raspiše natječaj za izradu izvještaja o stanju nacije Bošnjaka;

(5)   da se raspiše natječaj za izradu mape kulturne baštine Bošnjaka;

(6)   da se raspiše natječaj za izradu nacionalnog kalendara Bošnjaka;

(7)  da se pristupi izradi bosanske enciklopedije (Enciklopedija Bosnika);

(8)  da predsjedništvo Akademije angažira akademika Muhameda Filipovića da napiše “Manifset Bošnjaka”.

Na sjednici Senata BANU u Sarajevu prihvaćen je prijedlog  da akademik Šerbo Rastoder, prof. dr. Nijaz Duraković i prof. dr. Hasnija Muratagić-Tuna budu članovi Senata čime je dovršeno konstituiranje Senata BANU od jedanaest članova.

Prihvaćen je prijedlog da se u prvoj polovini mjeseca marta 2012. god. održi inauguracija Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti – BANU u Sarajevu.

Kako i zašto Tanjug manipulira javnošću?

Tanjug, zvanična novinska agencija Republike Srbije, sadržajem i strukturom vijesti koju je objavio povodom održavanja konstituirajuće sjednice Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), pokazao je jasan primjer kako se manipulira javnošću i kako se u javnost ubacuje smutnja i pravi zabuna.

Ne samo što nastoji diskreditirati samu ideju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Tanjug se koristi poluistinama i neistinama o ljudima i širi dezinformacije. Tako za akademika Ejupa Ganića ne spominje da je oslobođen u Londonu od srbijanske potvore i ne spominje da je Ganić dobitnik priznanja „Alem bosanskog gazije”.

Također Tanjug širi neistinu navodeći da će BANU imati dvojno sjedište u Sarajevu i Novom Pazaru, i da ima dva predsjednika dr. Ferida Muhića i dr. Muhameda Filipovića. A istina je da je sjedište BANU-a Sarajevo, kao što je istina da je predsjednik akademije dr. Ferid Muhić.

Šireći očite neistine o ovako očiglednim stvarima, Tanjug se pokazuje da još uvijek učestvuje u mentalnoj „agresiji” na Bošnjake koja treba rezultirati što većom zabunom, nepovjerenjem i gubitkom samopouzdanja. Kada državne i zvanične agencije u Srbiji ovako postupaju, kako tek rade privatne i nezvanične?

Primjer plasiranja vijesti o konstituiranju Sanata BANU-a najbolje dokumentira i upozorava s kolikim oprezom Bošnjaci moraju čitati Tanjugove vijesti i koliko im mogu vjerovati.

Radi potpunog uvida javnosti prenosimo integralan sadržaj Tanjugove vijesti:

BANU piše “Manifest Bošnjaka”

Izvor: BANU saopćenje, MINA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

33 KOMENTARI

 1. Neka si ti nama ziv i zdrav cijenjeni muftija Zukorlicu,blago se onoj zemlji koja radja ovakve sinove,mogu da te zovu gradjaninom i da pricaju do mile volje ti imas svoj narod koji te voli cijeni i postuje,uostalom to si dosad i dokazao svojim pobjedama a gubitnici sta ima da pricaju mogu samo da ti zavide.Budi nam kao sto si i dosada bio ni manje ni vise,nastavi putem kojim si krenuo do konacnog cilja amin jarabi.

 2. ova BANU kako je mi nazivamo CANU carsijska akademija nauka i umtnosti, ili banana sve dok je tu ceric i m uamer samo nam zlo donosi, ja ne priznajem ovu izmisljenu organizaciju.

 3. Smijesni su mi ovaj Ceric i Zukorlic u civilu. Pokusavaju da cijeloj slici daju drugaciji znacaj, kao da su naucna i kulturna institucija a ne vjerska. Otkriveni ste gospodo. Izgledate smijesno i tuzno. A i Zukorlic je premlad za ovo drustvance iz doma penzionera. Jedva ceka da smijeni ovog Cerica i da sjedne na njegovu stolicu.

 4. Cijela naucna i intelektualna javnost je zgrozena likovima sa ove slike. Ovo mi lici na vjersku akademiju, ocigledan je preveliki uticaj vjerskih ljudi u ovoj udrugi. Ceric i Zukorlic nemaju bas nikakve veze sa naukom i umjetnoscu i nije im mjesto ovdje. U pravu je Rastoder, Zukorlic mi lici na Amfilohija, samo naseg. Opet nam truju glavu.

 5. Allah mubarek olsun braco Bosnjaci sirom dunjaluka! Neka nam je hairli i dugovjecno! Amin! P.S. Zbog rahmetli predsjednika Alije Izetbegovica, zbog akademika profesora Ejupa Ganica, zbog reisu-l-uleme akademika Mustafe ef. Cerica, zbog muftije Muamaera ef. Cerica, zbog…ja halalim svoju krv koju sam prolio braneci Bosnu i Hercegovinu (i Sandzak)od fasisticke agresije!

 6. Celokupna stručna, akademska i naučna javnost Bosne i Hercegovine se smeje ali i zgrožava na ovu vest vaspostavljanja crkvene tj. silamske”akademije nauka i umetnosti”. Ceriću i Zukorliću, ovo vam nije terbalo. Bosna i bošnjaci imaju svetski priznatu ANUBIH, ova sprdnja alaj-begova će biti kratkog daha.

  • Ne mogu da shvatim da nekome moze da smeta stvaranje Bosnjacke Akademije.Nemamo nista protiv Bosanske niti Srpske niti Crnogorske niti drugih Akademija,ali jedino ova institucija zastupa Bosnjacke interese kad to kazem onda mislim na autenticnu Bosnjacku zastitu bez ikakvih opstrukcija od strane druga dva naroda koji se nalaze u Bosanskoj Akademiji.Naprotiv neka nam je hairli ova institucija trebali smo jos juce i prekjuce da je stvorimo a to sto nekima smetaju najveci autoriteti u Bosnjackom korpusu boze moj mogu da se ljute ali na samoga sebe,vise je i vrijeme da se napravi manifest ali i da se odrede nacionalni interesi Bosnjackog korpusa ma gdje on zivio nista se vise ne smije prepustiti slucaju i vise ne smijemo dozvoliti sebi neku novu Srebrenicu niti vise biti nespremni moramo biti jaki,pametni obrazovani i naravno sa svojim institucijama koje ce voditi racuna o svom narodu ma gdje on zivio.Jos jednom neka nam je hairli svima ova institucija.

   • BANU je nakazna i smešna kvaziakademska verska institucija muftije novopazarskog, kojoj se smeje cela naučno-akademska javnost na prvom mestu Bosne, a potom i svih ostalih zemalja regiona, Evrope i šire. Ima takvih peudo-akademija još po Srbiji, nije BANU jedina, tu je i VANU, zatim Srpska akadmija inovacionih nauka, zatim inženjerska akademija, pa još gomila… zna se ko je član po tim “akadmijama” po vokaciji, samo oni propali naučnici i inženjeri kao i umetnici koji nisu uspeli da uđu u svoje državne jedine priznate akademije. ANUBIH je jedina priznata akadamija Bosne i Hrecegovine, samim tim i bošnjaka…kome se to ne sviđa, kada se posvađa sa muftijom i reisom, neka napravi svoju akademiju, pa univerzitet…pa autonomiju, … e moj jarane, naivan si ti

   • Jarane ja i klin ti u plocu,nisi me ubijedio makar mi ne podcjenjuj inteligenciju.Dok u okruzenju pojedine akademije tj Sanu prave programe protiv svojih komsija i planiraju im nestanak sa ovih prostora sasvim je normalno da i Bosnjaci imaju svoju BANU,koja ce ih zastititi i napraviti mehanizme zastite svojih nacionalnih interesa.Nisi shvatio da sam napomenuo da je i juce i prekjuce bilo kasno za stvaranje Bosnjacke Akademije ali Dobro je i sad imacemo naucnu instituciju koja ce planirati i stititi nacionalne interese Bosnjaka i kojoj god drzavi da zove.

   • Bosna ima ANUBiH i tačka … to kažu sve svetske akademije … ova neformalna udurženja građana sa razno-raznim nazivima, može svaka šuša da napravi … evo ja ću osnovati Akademiju Nauka i Umetnosti Raške, i proglasiću sebe za akadmika, a tebe za dopsnog člana. Tako se može igarzi svako … Zna se šta je akademija. “banu” to sigurno nije

 7. SVAKA CAST PONOSNI BOSNJACI.OVO JE DEFINITIVNO NAJVECI POTEZ U HISTORIJI BOSNJAKA.BANU CE BITI BOSNJACKA DRZAVA.O OVOME SU SANJALI NAJVECI BOSNJACI OD HUSEJNA GRADASCEVICA,MEHMED SPAHE,ACIFA HADZIAHMETOVICA,ALIJE IZETBEGOVICA.OVO CE BIT BEDEM ZASTITE BOSNJACKOG NARODA I BOSNJACKIH INTERESA,KOJI JE NAJNEZASTICENIJI NAROD U EVROPI,MI BOSNJACI SMO EVROPSKI PALESTINCKI.SVAKA CAST AKADAMIKU MUHICU,AKADEMIKU FILIPOVICU,AKADMIKU GANICU,AKADEMIKU CERICU,AKADEMIKU ZUKORLICU VI PISETE NOVU HISTORIJU BOSNJAKA.VI STE NAS PONOS,ZIVOT DAMO VAS NEDAMO!!!

 8. Buđenje nacionalne svijesti Bošnjaka je od izuzetnog značaja kako za sadašnjost tako kao i temelj za buduća pokoljenja.Ako nam je identitet jak i spoznan onda ćemo izgrađivati sopstvenim snagama bez ičije pomoći sopstvene stubove na kojima ćemo opstajati i opstati.Dakle da malo uprostim stvari temelj je Bošnjaštvo i svijest a stubovi su naši običaji,kultura,jezik,pismo,institucije,nacionalni,politički i vjerski predstavnici,…Tim okupljen u BANU je garant borbe za svebošnjački interes.Hairli nam i hairli vam bilo.Posebna zahvalnost inicijatorima i organizatorima formiranja BANU Reis ulemi Mustafi Ceriću i Muftiji Muameru Zukorliću kao generatorima koji proizvode struju i daju svjetlost u tami!!

 9. Nemogadoh da ostanem ravnodušan,na pojedine komentare.Očigledno da oni koji ih pišu,nijesu ni svjesni koju instituciju imamo.Kako reče Dr Ferid Muhić:”nane naše bi se radovale”,da one bi se radovale ali se beskičmenjaci neraduju.BANU je kičma Bošnjaka.Bošnjaci su čekali decenijam ovu instituciju.Mošda je čovjek koji je od sebe dao najviše za osnivanje svih Bošnjačkih insitucja z abezkičmenjake “kriminalac” ali za poštenog Bošnjaka je on Gazija.Neka je nama hairli naša najviša institucija.Onima kojima smeta neka i dalje smeta.Ko je to Bošnjak odsada se mora pitati BANU.

 10. Ne treba odma po kritiki ljudi nek se organizuju akademici pa ce to dobro funksionisat , a za one koji nisu dobri lako je, U bosnu je Dodik dobar za sve strane njima je dobar zavrsava njihove stvari, a za nas je jos bolji jer jedino od onakog mozemo videt sta radi i kako radi mnogo bi nam teze bilo da je neki mudriji politicar .Pa docice sve na svoje mesto.

  • Tu si “Polako narode” 100% u pravu.Dodik toliko radi za nasu stvar da to srbi izgleda nisu svjesni.On samo prica o nekom odvajanju od BiH a Tadic(Srbija) ga zdusno podrzava.Kud ce im onda obraz kada se Vojvodina,Sandzak i jug oglase i zatraze to isto?

 11. NAŠEM UVAZENOM AKADEMIKU MUHAMEDU FILIPOVIĆU,ZELIM DUG ZIVOD,I NARAVNO SVIM BOŠNJACIMA,KOJI SU DALI BILO KAKAV DOPRINOS U OSNIVANJU,JEDNE BOŠNJAČKE INSTITUCIJE,KOJA BIH TREBALA OKUPLJATI NAJVECE UMOVE BOŠNJAČKE NACIJE,POHVALE ZA OVO,JER JE U PITANJU HISTORIJSKO DJELO!!!

  • ZALOSNO JE- DA JE INICIJATIVA O OSNIVANJU BAN-A POTEKLA OD NASIH BOSNJAKA U SANDZAKU ALI VELICAJNO JE -JER GOVORI DA OVI U DIJASPORI ZNAJU VISE OD OVIH sto zive ispod trebevica-u magli i smogu!Nije ni cudo-NJIMA JE TREBALO NAIME 3 GODINE DA SHVATE DA Pale imaju KOMANDNU PALICU NJIHOVIH ZIVOTA ONOMAD 92-95.Dok su se ovi dolje ibretili i cudili cudom nevidjenim-JEDNO MALE PASCE-IZ PALA-drzalo ih je u TORU -CIGLE 3,5 godina!!!NO BOSNJACKI DUH JE IZDRZAO!Za to je istina placen strasan CEH!Jos se ovi NISU DOZVALI PAMETI!Ovaj akademik o kojim se zborase mora da izadje cist-on NEJMA CARD BLANCHE-da predstavlja Bosnjacki narod U BILO KOM SVOJSTVU ILI DUHU dok ne pokaze-CISTA OBRAZA 1/Zasto je isao u beograd kod milosevica sa Zulfikarpasicem-bivsim komunjarom-2/Kakav je rezultat tog razgovora bio-3.Zasto bi on i dalje imao ikakovu ulogu u politici danas jer su OCITO NJEGOVI ADUTI PROPALI,Tj 4/Da se povuce iz BILO KOJE politicke aktivnosti danas U POLITICI KOJU ZASTUPA KOJA JE -OCITO DOZIVJELA PORAZ!!!Tunjo kako je onomad zvan -je ostao pod titovom strahovladom a ovaj drugi Zulfikarpasic-je morao da trazi SPAS na Zapadu!Kako je moguce da covjek koji je DOZIVIO STRADANJA musimana-Bosnjaka u Podrinju 1941-1945 nije ucinio nista da spremi bosnjacki narod na otpor 92-95 !Jasuci na konju-kao oficir OZNE-negdje uz Drinu-Zulfikarpasic je u zimu 1942 primijetio da smrznuto granje -koje je lelujalo nad blagim udarima valova rijeke-bljeska crvnilom – KRV UBIJENIH MUSLIMANA!OVU STRASNU SLIKU -KAZE ON-GLEDAO SAM SKORO JOS SA(H)AT HODA!I NISAM MOGAO DA VJERUJEM!TO KLANJE I UBIJANJE MORA PRESTATI!Zalosno je da on nije prenio ovo strasno iskustvo-na Tunju a ni sam nije naucio lekciju!ZATO OPREZ !Tunjo,vrijeme je da se lacas penzionerskog stapa a Historiji prepustis sve propuste svog bitisanja kao i bitisanja tvog prtnera-Zulfikarpasica sa kojim si kidisao da sklapas prijateljstvo sa otrcanim bankarom iz beograda ne bi li nekako spasio Bosnjacki narod-OD NADOLAZECE KALAMATIJE!Ucinio si nesto NEDOVOLJNO!Jedva da zasluzuje prolaznu ocjenu!KVITAJ SADA!!!

  • Gospodo,Bosnjaci nece nikada posticin jedinstvo dok se ne obracunaju sa izdanjicima i spijunima iz sopstvenih redova kao sto su to uradili Albanci na Kosovu,poznato je da su oni takvima ostavljali na prag sapun i peskir sto je znacilo bezi ili te nece biti.Kod nas i oni sto su bili u stab Draze Mihajlovica kasnije su se slobodno setali Sarajevom.Oni koji su iscenirali sudjenje Izetbegovicu 1983 kasnije su dobili rukovodeca mesta u BiH kada je SDA dosla na vlast.Devedesetih oninkoji su radili za Udbu i poturali bosnjacka ledja pod palicu dusmana 97-me SDA i Suljo su jos zaposlili i unapredili.Dakle mi nikada nismo procistili svoje redove bar tako da te ljude jednostavno ignorisemo vec ih unapredjivali dabi nam oni uzvracali uvijek novom izdajom kad bi se zato ukazala prilika.Vi koji predlazete to jedinstvo sa takvima onda uzmite Zilkica za zamenika Zukorlicu, a Jusufspahica za podpredsednika BANU.

 12. Selmo, hajde pokusaj ti i svi ostali procitati i ovaj komentar dobronamjerno shvatiti. Ja sam inace iz Sandzaka tako da ako je ovaj Serbo to zaista izjavio to je za osudu. No ipak cini mi se da si ti previse zatucan i svi vi koji idealizirate Zukorlica. Dakle mi ne smijemo odbacivati nijednog Bosnjaka. Nas ima jedva 2,2 miliona na Balkanu a ponasamo se kao da nas je 100 miliona. Prati malo trend, zvucace ti cudno ali radije komentarisi napad ustasa na dzamiju u Stocu ili u Srebrenici ili batine sto dobi momak u Prijepolju. Dakle Bosnjaci moraju prosiriti svoj demografski zivotni potencijal. Ali Bosnjaci sandzaka ali nazalost i Bosne su jedni previse zatucani i zaprdjeni a drugi previse dunjalucari. Nadam se da ce makar neko shvatiti pravu sustinu nase bosnjacke situacije. Selam

 13. Svaka cast.BANU je nesto sto je vijekovima nedostajaklo bosnjacima.Ali,mi nebi bili to sto jesmo da sve sto napravimo jos brze upropastimo.Serbo Rastoder je u Luksemburgu izjavio da je Muftija Zukorlic isti kao Amfilohije Radovic sada evo SERBO treba da nesto cini za nas bosnjake.BRACO DIGNI MO GLAS DA SERBO RASTODER KOJI JE IZJAVIO DA JE MUFTIJA ISTI KAO AMFILOHIJE NE BUDE CLAN BANU.

  • DOBRO JE STO SU ZAJEDNO!

   Uvjek ima mjesta za pokajanje.

   Za izjavu koja je razocarala veliki broj Bosnjaka sirom svijeta uvazeni gospodin Serbo Rastoder ce se najbolje otkupiti time sto ce kao clan BANU svu svoju energiju usmjeriti ka sveukupnim nacionalnim intresima Bosnjaka svijeta.

   DOBRO JE STO SU ZAJEDNO!

   Uostalom taj nemili incident je za nama a BANU je ispred nas!

   Selam,

  • Ovo je NAZALOST SMESNO i NEOZBILJNO!

   Mislim, vecina tih ljudi su intelektualci par exelans ali forma u kojoj su se udruzili, nacin, ovi zakljucci tipa “da se raspise natjecaj za…”
   – pa zar sama BANU nema dovoljno znanja i sposobnosti da sama to odradi?!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.