Konferencija u sklopu Tempus projekta

0
8

Novi Pazar – Konferencija na kojoj je učestvovalo 13 univerziteta iz regiona i zapadne Evrope (Univerzitet Crne Gore, Univerzitet „Sv. Kiril i Metodij“ Skoplje, Univerzitet Jugoistočne Evrope Tetovo, Univerzitet u Tirani, Univerzitet u Vlori, Univerzitet u Banja Luci, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Prištini, Fakultet za pravo i poslovne studije Novi Sad, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, Univerzitet u Mariboru, Univerzitet za strance u Peruđi, Univerzitet u Nirnbergu), kao i austrijske organizacije WUS usko povezane sa procesom obrazovanja, koji zajedno učestvuju u Tempus projektu, održana je od 20-23 januara 2011. u  Tirani, Republika Albanija.

Konferencija je nosila naziv Kritička usporedba partnerskih univerziteta i EU modela studija stranih jezika (Critical comparison of the partner universities’ and EU models of foreign language studies).

Na konferenciji su univerziteti iz regiona (Srbije. Makedonije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine) predstavili svoje modele studija engleskog jezika posebno se osvrćući na praktične poteškoće na koje nailaze prilikom primjene Bolonjskih načela i prilikom pokušaja modernizacije nastavnih planova i programa.

Tom prilikom su učeše na konferenciji uzeli i nastavnici IUNP-a te su predstavili rad ove visokoškolske institucije. Doc. dr. Amela Lukač Zoranić, nastavnik IUNP, govorila je o globalizaciji i studijima engleskog jezika.

Nakon toga su predstavnici univerziteta iz EU, koje učestvuju u projektu predstavili svoja iskustva iz organizacije naučno-nastavnog procesa posebno se zadržavši na prevođenje, tumačenje, učenje na daljinu itd.

Glavni ciljevi ove konferencije, kao i Tempus projekta pod nazivom South East European Project for the Advancement of Language Studies (SEEPALS) je modernizacija  literarnih i kurtularnih studija, uvođenje studija jezika za specijalne namjene, uvođenje master studija za prevođenje i tumačenje itd.

Izvor: .Uninp.Edu.Rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.