Kolegijum predsjednika Berana

0
22

Berane – Godinu koja je na izmaku, kada su u pitanju aktivnosti lokalne uprave u Beranama, obilježile su MOSI i jubileji 150 godina postojanja Berana i 100 godina Berana u Crnoj Gori, saopšteno je na Kolegijumu predsjednika Opštine.

Pored ovoga, kako je kazao predsjednik opštine Berane Vuka Golubović, realizovano je i  započeto nekoliko infrastrukturnih projekata koji se tiču unapređenja saobraćajne i komunalne infrastrukture, obrazovanja, sporta i kulture, zdravsta i privrede.

U oblasti saobraćajne i komunalne infrastrukture nasuto je i probijeno oko 90 kilometara seoskih i planinskih puteva. Asfaltirano je dvadesetak kilometara novih puteva i ulica.  U potpunosti je rekonstruisan gradski most na Limu “Niko Strugar”, koji je bio oštećen u poplavama, a završena je projektna dokumentacija za izgradnju novog mosta na Limu na potezu u blizini bivše “Izgradnje”. Obnovljen je vozni park “Komunalnog preduzeća” i “Vatrogasnog doma”.

U Tifranskoj klisuri završeni su radovi na proboju tunela, a u toku je njegovo opremanje i rekonstrukcija puta. Ova investicija vrijedna je preko 4 miliona eura. U toku je  izgradnja novog Vatrogasnog doma.

Kada je riječ o ulaganjima u obrazovanje, pri  kraju su radovi na zgradi Univerzitetskog centra za studente četiri fakultetske jedinice, a u narednom periodu planirana je dogradnja još oko 2000 kvadrata za potrebe amfiteatra. Gotovo svi školski  objekti, kako na seoskom tako i gradskom području,  osnovnog i srednjeg obrazovanja su detaljno rekonstruisani čime su  stvoreni dobri uslovi za izvođenje nastave.

Za potrebe održavanja igara u sportsku infrastrukturu  uloženo je oko pola miliona eura. Zajedno sa Direkcijom javnih radova Vlade Crne Gore u potpunosti je  rekonstruisan Stadion malih sportova u centru grada i rekonstruisana atletska staza sa pratećim borilištima na Gradskom stadionu. Berane je dobilo i  šest novih sportskih poligona. Izgrađena je i  biciklistička staza na Jasikovcu i nova streljana na Donjim Lugama.

Takođe, izgrađena su dva pomoćna fudbalska terena, jedan sa prirodnom i jedan sa vještačkom podlogom. Vrijednost ove  investicije je preko 3 miliona eura. Značajna sredstva uložena u sanaciju okoline i na samom glavnom fudbalskom stadionu.

Opština Berane finansijski je  pomagala  43 sportska kolektiva koliko ih je registrovano u Beranama.

U oblasti zdravstva je  urađena planska i projektna dokumentacija za niz  projekata koji su realizovani a koji se odnose na izgradnju novih objekata i nabavku opreme za potrebe zdravstva. Pri kraju su radovi na zgradi Dnevnog centra za djecu omladinu  sa  smetnjama u razvoju.

Opština Berane pripremila je plansku i drugu dokumentaciju za Biznis zonu na Rudešu, gdje su stvorene predispozicije da preduzetnici po povoljnim uslovima dobiju prostor opremljen komunalnom i drugom infrastrukturom za obavljanje djelatnosti.

Radilo se i na izgradnji mini centrala, pri kraju su radovi na mini centrali na rijeci u blizini planine Jelovice, a slijedi realizacija sličnih projekta na Šekularskoj rijeci.

Doveden je  do kraja proces privatizacije Mljekare čime će u narednom periodu biti riješeni problemi u mljekarskom sektoru.

U sklopu obilježavanja jubileja 150 godina Berana u Crnoj Gori i 100 godina Berana u Crnoj Gori realizovani su brojni programski sadržaji. Bogat program priređen je i za vrijeme MOSI. Crnogorska ljetnja škola za mlade diplomate “Gavro Vuković”, “Beransko kulturno ljeto” i “Dani dijaspore”,  postale su tradicionalne manifestacije.

Ono što su glavni  prioriteti za naredni period je izgradnja puta Berane – Lubnice – Jelovica – Kolašin, investicije vijeka za Berane i sjever. Zatim, završetak radova na novoj sportskoj hali,  rekonstrukcija puta Berane – Polica – Trpezi – Kalače, sa krakom prema Petnjici. Nastaviće se  aktivnosti na uređenju ulica i  seoskih puteva.

Za ove i druge projekte čija će realizacija započeti tokom 2013. godine budžetima Crne Gore i  Opštine Berane planirano je oko 9 miliona eura.

Posebna pažnja biće posvećena  stvaranju uslova za nova zapošljavanja u proizvodnom sektoru čemu ćemo kroz unapređenje poslovnog ambijenta, davanjem olakšica, dati  dodatni doprinos, saopštio je Golubović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.