Kolarević: Država će se povući iz vlasništva u medijima

0
42

Sjeverni Sandžak – Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Kolarević izjavio je danas da će se država u roku određenom Medijskom strategijom povući iz vlasništva u medijima.

“Prema Medijskoj strategiji, jasno je da država mora da se povuče iz vlasništva u medijima i nastojaćemo da poštujemo rokove, uz široke javne rasprave i mišljenja stručnjaka”, rekao je Kolarević na skupu “Medijska strategija – šta dalje?”, održanom u pres centru Udruženja novinara Srbije.

Medijskom strategijom predviđeno je da do marta 2013. godine bude usvojena regulativa o statusu državne agencije Tanjug, a povlačenje države iz vlasništva u svim javnim glasilima predviđeno je u roku od 24 meseca od “utvrđivanja zakonskog osnova”, rekao je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.

Predsjednik NUNS-a Vukašin Obradović rekao je da bi vlast odmah i bez odlaganja mogla da promeni način finansiranja državnih medija i da poštuje zakon o državnoj pomoći, kojim je zabranjena pomoć kojom se jedan subjekt dovodi u privilegovan položaj na tržištu.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Saša Mirković rekao je da su medijska udruženja protiv osnivanja regionalnih javnih servisa ali da je prethodna vlast bez konsultovanja tih udruženja sačinila nacrt zakona o regionalnim javnim servisima.

“Neverovatno je da je neko mogao da stane iza takvog teksta, jer se u njemu, između ostalog, ne pominju internet i nove tehnologije, a predviđeno je i da se na regionalne servise ne primenjuje procedura dobijanja dozvola za frekvenciju, dok se reklamno vrijeme povećava sa šest na devet minuta minuta na sat”, rekao je Mirković.

Predstavnik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Čaba Presburger rekao je da je najveći problem medija nacionalnih zajednica politički pritisak od saveta manjina, ali da te medije ne bi trebalo privatizovati nego usvojiti rješenja koja će garantovati nezavisnost njihove uređivačke politike.

(Beta)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.