2. Septembar 2019

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za RTS da se nastavlja reforma čija je suština u izmjenama nastavnog plana i programa. Ističe da su neke od novina jednosmjenska nastava u nekim školama, novi programi za drugi i šesti razred, digitalne učionice.

Svi učenici prvog razreda u Srbiji imaće digitalne nastavne sadržaje i učiće po novom nastavnom programu, navela je gostujući u Jutarnjem dnevniku Vesna Nedeljković.

„Đaci prvaci uče po novom nastavnom planu i programu koji je uveden još prošle godine, ali to je ta reformisana genercija. Ono što je važno za njih je to da će svi prvaci u Srbiji imati digitalne nastavne sadržaje“, navodi Nedeljkovićeva.

Kada je u pitanju drugi, peti i šesti razred to je takozvani projekat „Petsto povezanih škola“, objasnila je Nedeljkovićeva i dodala da će i u njima svi učenici imati digitalne sadržaje.

„Učenici drugog i šestog razreda po prvi put uče potpuno nove sadržaje, dakle – sukcesivno uvodimo reformisane nastavne sadržaje“, objašnjava pomoćnica ministra.

Dodaje da su u 500 škola ispunjeni uslovi za takvu nastavu.

„Prvi uslov je bio da se obezbijedi internet, drugi je računarska oprema, a onda nastavni sadržaj. U 500 škola u Srbiju apsolutno je sve ovo zadovoljeno i u tom smislu imaće savremenu nastavu u potpunosti“, objašnjava Nedeljkovićeva.

Očekuje da će se ti uslovi ispuniti i u drugim školama u toku godine.

„Tako da očekujemo da naredne godine svih 1270 škola bude zaprava kao ovih 500“, navodi pomoćnica ministra.

Poručuje da se reforme vrše kako bi bili zadovoljniji i nastavnici i učenici i roditelji.

Govoreći o maloj maturi navodi da se uveliko radi na preoblikovanju.

„U pitanju je kombinovani test koji sasvim sigurno neće izgledati kao do sada. Mi imao dva prijedloga, a ministar još uvijjek nije izašao sa konačnim rešenjem. Sve to radimo u nadi da će djeci biti lakše, da će biti tehnički lakše realizovati i da će završni ispit konačno svi doživjeti kao državni ozbiljni zadatak koji smo u obavezi svi da sprovedemo dostojanstven način da olakšamo a  nikako da otežamo đacima i roditeljima“, poručuje pomoćnica ministra.

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela je nova školaska godina. Više od 800.000 učenika vraća se u klupe. U prvi razred polazi oko 70.000 đaka.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles