Knjiga “Džamije u Sandžaku” autora Fatiha Hadžića

0
22

Novi Pazar – Ovih dana je u Novom Pazaru iz štampe izašla vrlo interesantna knjiga, mladog autora Fatiha Hadžića, pod naslovom „Džamije u Sandžaku“. Promocija knjige je održana 04.05.2012.godine, pred prepunom salom u galeriji Multumedijalnog centra u Novom Pazaru.

Promoteri knjige, pored autora, bili su turkolog mr. Sead Ibrić iz Tutina i istoričar mr. Esad Rahić iz Novog Pazara. Recenzenti knjige su prof. dr. Džemil Bektović, profesor historije umjetnosti iz na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i poznati istraživač. Knjiga „Džamije u Sandžaku“ je formata B5 (24 x 17 cm) i sastoji se od 320 stranica, tvrdog poveza, a sadrži najosnovnije podatke o svih 240 postojećih džamija u Sandžaka (u Crnoj Gori i Srbiji). U knjizi se nalaze fotografije (koje je autor lično napravio) svih sandžačkih džamija, koje su u funkciji, odnosno, koje su u ovom trenutku „aktivne“ bilo sa svih pet dnevnih namaza, bilo samo džumama, bajramima ili barem ramazanom. Izdavač knjige je sam autor.

Svaka od džamija je u knjizi predstavljena sa po jednom fotografijom u crnobijeloj tehnici (kako je na promociji rečeno, fotografije nisu u boji zbog visoke cijene štampanja knjige), i sa osnovnim podacima, koji su dati tipski za svaku džamiju. Naime, autor je tokom istraživanja najprije sačinio jednoobrazan upitnik na koji je onda iznašao i dao adekvatne odgovore, koji sadrže raspoložive informacije o svakoj džamiji. Promoteri knjige, a i sam autor, istakli su da ovakva knjiga, do sada nikada ranije nije napisana, niti je slično istraživanje u Sandžaku neko ranije vršio. Niko, dakle, do sada nije sakupio podatke o svim sandžačkim džamijama na jednom mjestu, tj. u jednoj knjizi, sa onim podacima koje je uopšte bilo moguće saznati, što kod ove knjige predstavlja posebnu vrijednost. Možda zvuči paradoksalno, ali, kako je na promociji istaknuto, istinito je, da čak ni Islamska zajednica Sandžaka, ne posjeduje kompletne podatke, niti barem spisak svih sandžačkih džamija, sa kojima raspolaže.

Autor je istakao da do svih potrebnih podataka ni nije bilo moguće doći, kod skoro ni jedne džamije, a kod mnogih uopšte i ne postoje pisani podaci, niti dokumentacija, tako da su mnogi podaci prikupljani putem uzimanja izjava od ljudi koji su na neki način učestvovali ili u gradnji džamija, ili su bili mujezini, imami, mutevelije, predsjednici Odbora za izgradnju džamija, vakifi placeva, vakifi građevinskog materijala i sl. dok je samo jedan manji broj podataka uzet sa očuvanih tariha (ploča) na džamijama.

Knjiga je metodološki dobro urađena, lahka je za snalaženje, osnovni akcenat je stavljen na podatke knjige – bez „tekstualnog“ prikaza podataka. Naime, primijenjen je sistem tabelarnog prikazivanja podataka, tako da svaka džamija ima svoju posebnu stranicu u knjizi, sa fotografijom i podacima. Na početku knjige dat je predgovor i jedan širi uvod u kome je autor uopšteno objasnio osnovne podatke o džamijama, kao muslimanskim bogomoljama, odnosno objektima islamske (sakralne) materijalne kulture, kao npr. koji tipovi džamija postoje, (džamije sa kubetom i džamije sa kosim krovovima – četvorovodni krovovi i krovovi na dvije vode), pokrivenih crijepom ili šindrom (šindom), sa drvenom ili zidanom munarom. Pojasnio je šta je mimbera, šta je ćurs, šta je mahfil, šta je mihrab, šta je to arapski, šta turski, šta iranski tip džamije i sl. Također, knjiga sadrži preglednu tabelu svih džamija, hronološki prikazanih, po godini prve izgradnje – podizanja. Treba reći i to da su džamije razvrstane po gradovima – najprije su obrađene džamije u Novom Pazaru, pa redom po ostalim sandžačkim gradovima sve do džamije u Novoj Varoši, koja je data na kraju.

Autor je, na samom kraju knjige naveo sadržaj sa imenima džamija i brojem stranice gdje se nalaze, tako da ih je lako pronaći. Zatim dao je literaturu kojom se autor služio, odnosno izvore iz kojih je crpio potrebne podatke o džamijama. Cijena knjige je 15 eura, a, kako je istaknuto bila bi mnogo veća da štampanje knjige nije finansijski pomogao grad Novi Pazar. Na koricama knjige je munara i dio desne strane „Altun – alem džamije“ u Novom Pazaru.

Knjiga je estetski veoma lijepo i dopadljivo urađena (što se može vidjeti na priloženoj fotografiji), pa je, uz ostale istaknute vrijednosti i kvalitete, za svakog muslimana, medresanta, studenta, džematliju, istraživača i sl. veoma poželjno imati je u svojoj biblioteci.
Knjiga se može kupiti u svim gradskim džamijama u Sandžaku.

Izvor: LigazaSandzak.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.