Kandidature za novog reisu-l-ulemu od 7. Jula

5
40
BIH – Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) održat će 7. jula svoju novu sjednicu, nakon čega će biti pokrenuta procedura evidentiranja kandidata za novog reisu-l-ulemu IZ-a u BiH, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) predsjednik Sabora Safet Softić.
Softić, koji je danas uputio pozive sabornicima, kazao je da će aktuelni reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić na novoj sjednici Sabora podnijeti širi izvještaj o svome radu na poziciji vrhovnog duhovnog poglavara Bošnjaka od 1993. godine do danas.
Također, sabornici će se dotaći pitanja Srebrenice i registracije birača u toj općini, a trebali bi biti potvrđeni i novi mandati bosanskohercegovačkih muftija, koji su nedavno istekli.
Kada je riječ o izboru novog reisu-l-uleme, Softić kaže da taj proces započinje već od naredne sjednice Sabora.
“Od 7. jula, pa vjerovatno do kraja tog mjeseca, bit će upriličen proces evidentiranja kandidata. Nakon što istekne rok od 20. dana, kojeg ću ja predložiti nadležnim tijelima, trebala bi biti održana nova sjednica Sabora na kojoj će se potvrditi prijavljeni kandidati i utvrditi tri kandidata za reisu-l-ulemu. Ako budemo imali više kandidata, morat ćemo ih usaglasiti s brojem od tri kandidata, koliko ih može učestvovati na izborima. Potom bi kandidatima bila ostavljena dva mjeseca da prezentiraju svoje programe i da se predstave. Krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra očekujemo da se sazove Izborno tijelo koje će izvršiti izbor novog reisu-l-uleme IZ-a u BiH”, izjavio je Softić za AA.
On je naglasio da bio 19. novembra trebala bi biti izvršena primopredaja između aktuelnog i novoizabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.
“Proces evidentiranja kandidata za reisu-l-ulemu se radi na način da se najstariji sabornici sa nekog izbornog okruga unutar IZ-a BiH zaduže da sprovedu proceduru i okupe odgovorne ljude unutar nekog okruga koji bi potom izvršili predlaganje kandidata s tog područja”, objasnio je Softić.
Softić kaže da zvanične najave kandidature nije dobio te, te da o mogućim kandidatima ne želi govoriti.
Međutim, kako agencija Anadolija saznaje, među kandidatima bi trebao biti tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, koji je odlučio da će prihvatiti kandidaturu koju treba uputiti Tuzlansko muftijstvo.
Također, moguće su kandidature travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića, dok će Islamska pedagoška akademija iz Zenice najvjerovatnije predložiti hafiza Halila ef. Mehtića.
U opcijama za kandidaturu su ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus i ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu Enes Karić. Prema posljednjim saznanjima, muftija Grabus bi se mogao odreći kandidature u korist profesora Karića.
Produženje mandata muftijama
Predsjednik Sabora Safet Softić naglašava da su, kada je u pitanju potvrđivanje mandata muftijama iz BiH, moguća različita rješenja.
“Mi smo na prošloj sjednici Sabora zaključili da, s obzirom da im je već istekao, mandat muftija teče do naredne sjednice, kad bi se stvar trebala riješiti. No, postoji mogućnost da mandat muftija traje najviše godinu dana i bez potvrđivanja, pa da novi reisu-l-ulema izvrši izbor muftija. Dakle, moguće je da se tačka o muftijama uopće ne tretira. Sve zavisi od toga kako se postavi reis Cerić, jer je njegovo pravo da predlaže Saboru potvrđivanje muftija. Mi smo tu tačku uvrstili u dnevni red, jer je Sabor prošli put zaključio da to treba biti na narednoj sjednici”, istakao je Softić.
Izvor: Bosnjaci.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Kako je ovaj covjek uspio da dodje unutar Rijaseta IZ BIH,to ce biti zagonetka za dugo.Sta reci ,ako jevrejski lobi udje cak i u IZ BIH ,onda su Bosnjaci u ozbiljnom problemu a sve govori da ovaj ”pijun”trckera za njih.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.