Kalač Nusret dobar sa zločincima

1
23

Bijelo Polje – Predsjednik opštine Rožaje Nusret Kalač izjavio je jučer na suđenju za zločine u Kaluđerskom lazuda su mu osim komandanta Predraga Strugara “sa kojim je imao dobru komunikaciju, ostali optuženi nepoznati”.

“U kritično vrijeme u komunikaciji sa građanima, a posebno onima iz sela koja gravitiraju prema Kosovu, dobijao sam informacije da im je bezbjednost ugrožena. Zbog dešavanja na Kosovu od crnogorskih državnih organa je zatraženo da se pojača policijski sastav jer lokalna policija nije mogla da obezbijedi sigurnost građanima, te je u hotelu Turjak stacionirana posebna jedinica od oko 100 pripadnika.Plašili smo se da se vihor ratnih dešavanja sa Kosova ne prenese na područje Rožaja i u Crnu Goru.Osim pripadnika vojske i policije na tom području su boravile i paravojne formacije-jedinice pod nazivom “Frenkijevci“,”rekao je gradonačelnik Rožaja.

On je naveo da je lokalna administracija nastojala da uspostavi komunikaciju sa VJ.

“Lično mi je poznato da je kvalitetna saradnja uspostavljena sa oficirom Predragom Strugarom na relaciji vojska i lokalna uprava i na liniji rezervnog i aktivnog sastava policije.Komunikacija sa Strugaropm je bila gotovo svakodnevna i pomagao nam je, obavještavajući nas o pokretima i namjerama pojedinaca iz redova vojske sklonim eksecima i incidentnim situacijama, a ti pojedinci mi nijesu poznati.Sa Strugarom je održano na desetine sastanaka i uglavnom bi dolazio sam, jedino u par slučajeva sa njim bi došao i neki drugi oficir,” kazao je Kalač.

Odgovarajući na pitanje tužioca Milosava Veličkovića, svjedok je pojasnio da su mu se mještani okolnih sela-Bukelja i Kaluđerskog laza žalili da ih vojnici šikaniraju, zlostavljaju i ponekad fizički nasrću na njih, a da verbalno maltretiraju žene. Naveo je i da su se žalili da im je zabranjen pristup imovini.
“Bilo je zaustavljanja i fizičkog zlostavljanja građana i u centru grada, a bilo je i pucnjave od strane VJ i drugih jedinica koje su prolazile kroz grad. Poznato mi je i to da su jedno borno vozilo i vojni“pincgauer“ ispred zgrade OB Rožaje ugrozili život sina tadašnjeg načelnika Šemsa Dedeića. Nakon tog događaja, nekoliko hiljada stanovnika je privremeno napustilo Rožaje,”kazao je Kalač.

On se nije mogao izjasniti koliko je izbjeglica bilo u prolazu i boravilo u Rožajama ali je pretpostavio da ih je bilo više od 100.000.
“Komandant Strugar mi je jednom prilikom rekao, da nije bio u mogućnosti da potpuno kontroliše jedinicu kojom komanduje a to je saopštio i u prisustvu Slobodana Žarića, tadašnjeg komandanta Specijalne jedinice policije. Ukazivaoje na ponašanje pojedinih svojih pripadnika strepeći da ono može izazvati sukob između vojske i stanovništva. Poslije svakog sastanka sa Strugarom smanjen je i broj nedoličnog ponašanja pripadnika VJ. Ponavljam da sam sa komandantom Strugarom imao korektnu saradnju a i u komunikaciji sa Žarićem nijesam dobio negativnu informaciju o Strugaru,”istakao je Kalač.

Glavni pretres se nastavlja 7. oktobra.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.