Kalač: ‘Muftija Zukorlić nas uči dostojanstvu’

7
46

lider-bosnjacke-kulturne-zajednice-zukorlic-nas-uci-dostojanstvu-slika-312035Južni Sandžak – Bošnjaci i ostali narodi u Crnoj Gori nemaju dovoljno slobode, jer partije vladajuće koalicije drže crnogorsko društvo pod potpunom kontrolom, izjavio je Hazbija Kalač, lider Bošnjačke kulturne zajednice i jedan od osnivača nove bošnjačke partije.

On je potvrdio da je predat zahtjev za registraciju partije pod nazivom Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), navodeći da će se nova stranka zalagati za pregoraničnu regiju Sandžak. Kalač je kazao da će ostali stavovi stranke biti poznati nakon konstituisanja partijskih organa.

“Moj lični stav je da i Bošnjacima, ali i ostalim narodima u Crnoj Gori, treba mnogo više slobode. Mi danas imamo stanje potpune kontrole crnogorskog društva od strane političkih struktura okupljenih u vladajućoj koaliciji koje nastoje održati ovo stanje do sudnjega dana. To je strašna i sumorna poruka koju nam režim šalje. Za slobodu se treba i valja boriti”, kazao je Kalač u razgovoru za “Vijesti”.

  • Do sada je u crnogorskoj javnosti bilo puno nepoznanica o zahtjevima za autonomiju Sandžaka. Vi ste prvi političar koji se otvoreno zalaže za Sandžak kao prekograničnu regiju. Šta pod tim podrazumijevate?

Po mom mišljenju prekogranična regija je interes Sandžaka kao regiona koji se prostire na teritoriji Crne Gore i Srbije, ali i ove dvije države, jer se radi o regionalizmu kojeg i sama Evropa podrazumijeva kada nas zove u procese integracija.

Dakle, ništa posebno i ništa neobično. Prekogranična regija po modelu već poznatih evropskih regija, uvažavajući i neke specifičnosti sandžačke regije, doprinosi da se ovaj balkanski prostor učini kompatibilnim evropskim vrijednostima, a da istovremeno ne izgubi na posebnosti.

Evropske integracije uostalom i podrazumijevaju proces sabiranja različitosti na način da one ne štrče već se uklapaju u prepoznatljivu evropsku kulturu različitosti.

  • Iza Bošnjačke demokratske zajednice stoji sandžački muftija Muamer Zukorlić, sa kojim ste i sami sarađivali. Koliko će muftija uticati na stranku koju osnivate?

Kada pričam o muftiji Zukorliću, iznosim lični stav, jer partija još formalno nije registrovana.

Zukorlića doživljavam nacionalnim resursom, jer onim što je učinio za bošnjački narod pokazao je da on to uistinu i jeste. On je učinio mnogo, jer je muftija progovorio glasom slobodnog čovjeka, i mi danas znamo kako treba stajati ponosno i dostojanstveno upravo na njegovom primjeru.

U tom smislu je muftija Zukorlić Bošnjacima, ali i ostalim narodima postavio standard dostojanstva ispod kojeg se ne smije ići. To je izuzetno važno.

  • Ali jedan dio javnosti smatra Zukorlićeve stavove radikalnim..

Ako se vratimo na njegove izjave i stavove, nećemo naći ništa što je jezik mržnje, netolerancija ili bilo šta što remeti suživot u različitosti.

Naprotiv, sve njegove izjave, sva njegova zalaganja, svim što je ostvario kroz institucije koje predvodi, pokazao je kako treba graditi suživot u različitosti na opšte zadovoljstvo svih.

Naravno, u praksi se dešava da ga razni režimski mediji žele prestaviti sasvim drugačije, i nažalost u tome i uspijevaju.

Ali, to je pitanje neslobode medija, odnosno namjere režima da sakrije svoje opake namjere u vezi sa Bošnjacima sa ovih prostora, i onda svim sredstvima i po svaku cijenu ga žele predstaviti kao nekoga ko remeti građanski mir i izaziva tenzije.

  • Da li je nova bošnjačka partija suštinski bliža Srbiji?

Partija koja je u osnivanju ni po čemu ne može biti bliža Srbiji, jer to prosto nije logično.

Program partije čuva interese države Crne Gore, ali one slobodne Crne Gore, i ničim za šta se zalaže Crna Gora ne može biti ugrožena. Naprotiv, naš cilj je sloboda i puna afirmacija našeg naroda, što podjedanako podrazumijeva slobodu svih drugih naroda.

O Petnjici kad formiraju stranačke organe

  • Poznati ste kao kritičar veza Bošnjačke stranke i reisa Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzića. Po čemu se te veze razlikuju od vaše saradnje sa Zukorlićem?

O odnosima drugih partija sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, kao i o problemima unutar Islamske zajednice, za sada je rano govoriti.

O tome će tek biti riječi kada se partija konstituiše i kada njeni organi zauzmu stavove.

  • Da li će BDZ, nakon što dobije rješenje o registraciji, učestvovati na izborima u Petnjici?

Proces konstituisanja partije se ne završava registracijom kod nadležnog ministarstva. Nakon toga slijedi izborna skupština, izbor organa partije koji će se odrediti po svim važnim pitanjima, među kojima je i pitanje izbora u Petnjici.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

  1. možda tebe uči dostojanstvu nemoj govoriti u tuđe ime jer ima onih koji su i bez zukorlića držali do svojeg ja, a ti ako do juče nisi sada baš odjednom počeo hvala bogu pa dođe tobe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.