Kako se dijelila muslimanska zemlja

47
92

ec09aa36e6fc0e18e45afd70a135fb29_XL

Padom Osmanske imperije i halifata njene teritorije postale su predmet raznih razgovora i dogovora tadašnjih svjetskih sila. Svaki sudionik pobjedničke strane u Prvom svjetskom ratu tražio je svoj dio plijena. U tom vremenu postignuta su dva ugovora kojima su svjetske sile razdijelile muslimansku zemlju te otvorile put stvaranju židovske države na tlu Palestine. Svijetski moćnici tražili su sagovornike posebno među arapskim liderima tog vremena. Ponuda koja je data nije se mogla odbiti – stvaranje velike arapske države na prostoru Bliskog istoka u kojoj će glavnu riječ voditi onaj ko bude spreman sarađivati u slamanju posljednjih uporišta Osmanlija na tom području.

Ugovor Feisal-Wiezmann

Ugovor Feisal-Wiezmann potpisan je 3. januara 1919. godine između Emira Feisala (sina kralja Hidžaza) i Chaima Wiezmanna (kasnije predsjednika Svijetskog cionističkog kongresa). To je ugovor o saradnji između Arapa i Židova u gradnji velike arapske države ili saveza arapskih država i stvaranju židovske države u Palestini. Wiezmann, kao lider Cionističke komisije, godinu ranije se sastao sa Fejsalom. Cilj je bio postizanje dogovora u kojem će obje strane pomoći u njegovom ostvarenju. Palestinski arapi i njihovi zahtjevi su ignorisani, čak se išlo dotle da ih ni jedna ni druga strana nisu smatrale Arapima uopće. Wiezmann je uvjerio Fejsala da će židovska država biti vođena od strane Britanaca i da će služiti samo kao mjesto gdje će se naseliti Židovi.

Tačke ugovora sadržavale su obavezu pružanja podrške naseljavanju Židova u Palestinu, poštivanju prava palestinskih seljaka i farmera i pravo na slobodno ispoljavanje vjere. Cionistički pokret će pomoći ekonomski razvoj Palestine i svih njenih stanovnika. Granica između Arapske države i Palestine će biti određena od strane posebne komisije. Strane ugovora se obavezuju na provedbu Balfurove deklaracije o pozivu Židovima da se nasele u Palestinu. Strane su saglasne da će, u slučaju spora, arbitražu voditi Britanci.

Ugovor je djelimično proveden u djelo – Arapi nisu dobili svoju državu i nezavisnost dok su Židovi uspjeli pripremiti tlo za stvaranje svoje države u Palestini. Arapski lideri su, kasnije, povukli svoju podršku Ugovoru, međutim već je bilo kasno za takav potez.

Sykes-Picot ugovor

U vrijeme kada su se vodili razgovori između Fejsala i Wiezmanna, svijetske sile Francuska i Velika Britanija su već stavile svoj potpis na ugovor kojim je su osmanske arapske provincije podijeljene među njima. Ugovorom je definisano koja područja će pripasti Francuskoj a koja Engleskoj. Kasnije im se priključila i Rusija. Prema ovom Ugovoru Britancima su pripale Palestina, Jordan i južni dio Iraka, Francuzima pripadaju jugoistočni gradovi Turske, Sirija i sjeverni dio Iraka. Rusima je dato upravljanje Kavkazom, Istanbulom, Bosforom i Dardanelima. Određivanje međusobnih granica ostavljeno je za poslije.

Prvi dan britanske objave rata Osmanskom carstvu počeli su sastanci cionističkih lidera u Londonu sa Britanskim vlastima. Jedan od zahtjeva u pogledu formiranja jevrejske države bio je da je za takvu državu bolje da ima europske sile kao komšije a nikako Turke.

Ovaj Ugovor pokazao je suprotne namjere velikih sila u odnosu na Fejsal-Wiezman dogovor. Negirano je obećanje o jednoj nezavisnoj arapskoj državi u zamjenu za pomoć Britancima protiv Osmanlija.

Priredio: prof. Ernas Pašalić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

47 KOMENTARI

 1. Polahko, polahko. Čemu žurba, Allah zna koliko je još ostalo do Kijametskog dana, a mi pamtimo granice Bosne. “I glavu ću svoju dati, a kamena jednog ne dam”. A što se “susjeda” tiče, ne zaboravite da što je Fatih osvojio biće vraćeno, kad-tad-

 2. Lijepo je vidjet kako se Bošnjaci i Albanci dive našim najvećim junacima – Karađorđu i Milošu Obiliću, i kako nastoje baš zbog toga što sami nemaju takvih istorijskih veličina da dokažu da oni nisu Srbi, nego Albanci. To je najveća pohvala u stvari za Srbe.

 3. Bitno je da Hamas granatira pod zaklonom civila, a ovi civili sto ginu prisilno ostaju u Gazi, umjesto da napuste ratnu zonu. Tako je bilo i u Sarajevu, ni jedan civil nije smio napustit sarajevo zbog patriotske lige i A. BiH.

 4. Na Balkanu nikad nije bilo muslimanske zemlje do dolaska Turaka . Sve je to bila hriscanska zemlja koju su muslimani oteli okupiranim hriscanima. Zato je bilo skroz legitimno i normalno vratiti stvari na stanje od pre okupacije tj oteti zemlju onima koji su je i sami oteli.

  • Za to Kosovo vrati svoju zemlju(ILIRSKU) A bit ce jos vracke? Vi ne bi trebali sebe zvati Servima nego Karpacanima posto ste sa Karpata.

   • Sarkofag ilirskog kneza

    Dragica Premović- Aleksić ne zna da li su Nemci nešto našli, niti da li je bilo nekih drugih tajnih “istraživanja” unutar i okolo Petrove crkve:
    – Pedesetih godina je pronađen sarkofag nepoznatog ilirskog kneza sa zlatom, ćilibarom, srebrenim posuđem i nakitom izuzetne vrednosti. Sve to, koliko znam, još tada je pohranjeno u Narodnom muzeju u Beogradu gde se i danas nalazi.

   • Kneževa grobnica-Aloj Benc-Prilozi pripadaju prvaku ratniku, pravom knezu. Prate ga insignije, tu su i njegova kola, ratnička oprema. Barske ptice i ovdje ukazuju na kult Sunca. Ilirski tumul ispod Petrove crkve nažalost onih koji žele da sakriju istinu neće moći.Arhelozo su istražili i zapisali i ostavili da se zna.

 5. Karađorđev djed po ocu zvao se Jovan i rodom je Vasojević. Sve ostalo su pusta naklapanja albanskih kvaziistoričara. Potomke Klimenata koji su se selili za vrijeme rata između Austrije i Turske 1737. godine – a selili su se jer su pomagali austrijsku vojsku – traži među današnjim Hrvatima u Sremu, sela Hrtkovci i Nikinci, a ne po Šumadiji.

   • Hhahhhahhahhaaha…………..
    “Tripko je peto koleno kneza Bogdana, potomak čuvenih Vojinovića, opevanih u pesmi “Ženidba Dušanova”
    Na stranu to sto samo posljednja budala moze neku epsku pjesmu uzeti kao relevantan historijski izvor ali gdje nadjose Teofila Petranovica!
    Guslarsko-mitomansko ludilo na djelu!
    Sto bi rek'o Danilo Bata StojkoviC:
    – Razumem ja pubertet i sve ostalo, ali gde nadje bas kumu……!
    hahahhahhhhaaahhahaaaa
    Ludilo!
    VelikosrBsko!
    BRE!!!!

   • Nije autor uzeo pesmu kao dokaz, vec samo napominje da se spomen plemicke porodice nalazi u epskoj pesmi.
    SLAVA BESMRTNOME SERBSKOM VOZDU!

 6. Osmanlije su radile isto sto i hriscani osvajali i prevodili i milom i silom u svoju veru.
  Ali to nisu radili istinski vernici već carevi i kraljevi – umobolnici koji su umisljali da su od Boga poslati.
  Zato niko nista nije uze muslimansko niti hriscansko niti jevrejsko vec samo Božije.

  • Nelupetaj više na ovom sajtu.Nema nijedan dokaz da su Osmanlije silom nekoga natjerali da prihvati islam.Tamo gdje su Osmanlije vladale postojale su sve vjere,pa i Dečane je obnovijo Rustem-ppaša.Knjige prave i šake i malo učenja nikada nije na odmet. Osmanlije su naseljavale VLAHE na nenaseljena područja tako da možete samo njima zahvaliti što od Vlaha postadoste Srbi.

   • boze olivera ti nista ne znas.
    valjda smo svi naucili od ovih musafira, da nisu turci od vlaha smislili srbe, nego austronemci.
    takodje smo ucili da srbin znaci sluga, dakle, kombinacija, turci su dovukli vlahe koji su im bili robovi (a za uzvrat turci njima gradili crkve) ali, tek austronemci izmisljaju rec srbin 1878.
    .
    e vidis sad sta meni nije jasno, odnosno nisam pratio sva predavanja huga i kompanije. zasto su turci gradili i dogradjivali crkve srbima a ne ilirima, kad ceo svet (sem srba) zna, da nisu srpske?

   • Radi boljeg uvida u stanje vlasništva nad zemljišnim posjedom prije agrarne reforme 1918. i 1919. godine u Bosni i Hercegovini, gdje je ona na najdrastičniji način provedena, koristit ćemo se posljednjim popisom zemljišnog posjeda i stanovništva po vjerskoj pripadnosti, provedenog 1910. godine u Austro-Ugarskoj. Prema tom popisu Bošnjaci-muslimani su imali 91,1%, Srbi pravoslavci 6,0%, Hrvati katolici 2,6% i “ostali” 0,3% zemljišnog posjeda.
    Poslije uspostave Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, bošnjački narod je došao u podređeni položaj, jer je dobio status vjerske manjine, pa mu je oduzeta politička i kulturna autonomija. Prvom agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine na perfidan način proveden je genocid nad Bošnjacima oduzimanjem zemljišnog posjeda, uz simboličnu naknadu, koja nije nikada u cijelosti isplaćena. Preko noći su mnoge obitelji bogataša zemljoposjednika postale socijalni problemi, bez sredstava za život. Nekim obiteljima su čak uzeli gospodarske zgrade i okućnice. Počeo je proces masovnog osiromašenja bošnjačkog naroda i egzodus u Tursku………..

   • U pravu si za te zemljisne knjige. Jer normalno je da su u osmanskoj imperiji muslimani bili povlasceni kao I to da su krahom iste te povlastice izgubili. Greska je smatrati da je ta zemlja dolaskom osmanlija oteta hriscanskom I bogumilskom stanovistvu posto je tadasnje feudalno plemstvo,koji su pored crkve bili jedini vlasnici zemlisnih poseda, masovno prelazilo na islam I time zadrzavalo svoj drustveno imovinski status. Taj status im nove balkanske drzave nisu htele priznati kao kaznu za izdaju vere koju je ta sirotinja raja jedino imala pa joj je ostala dosledna. Osim austougarske koja je bila svesna tih cinjenica. A sve bi bilo drugacije I humanije da je begovskim (plemickim) porodicama dato da nastave uzivati vekovna prava doduse sa nekim izmenama kako je to bilo prilikom dolaskom seldzuka na sto bi vecina njih bila I spremna. Ali eto-balkan,daleko od diplomatije.

   • Deda po ocu Karadorda Petrovica, vodje Prvog srpskog ustanka, bio je Albanac i zvao se Ðin Maraš Klimenta, navodi se u knjizi “Karadordevici – sakrivena istorija”.

    Autori knjige su Milorad Bošnjak, novinar, i Slobodan Jakovljevic, koji je direktni potomak Jakova Obrenovica, polubrata srpskog kneza Miloša Obrenovica.Izdavac knjige je “Lio” iz Gornjeg Milanovca, a autori su objavili i dokumenta, rukopise i razne prepiske, kojima se, kako oni tvrde, dokazuje da Karadordevici vode poreklo od “pokatolicenog albanskog plemena” iz okoline Skadra.
    Medutim, istoricar Radoš Ljušic rekao je danas agencija Beta da ne postoje pouzdani podaci o Karadordevim precima, niti o tome kada su oni došli u Srbiju.

    “Za to nemamo pouzdanih istorijskih izvora, dokumenata, sve je u narodnom predanju”, rekao je Ljušic.Prema njegovim recima, postoje razne verzije o Karadordevim precima – da su iz Francuske, Hercegovine, Crne Gore ili Albanije, ali nijedna teorija još nije dokazana.

    Autori knjige “Karadordevici – sakrivena istorija” pozivaju se na “Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine” iz 1910. godine, broj 22, u kome se navodi da je deo plemena Klimenta stigao oko 1737. godine u okolinu Rudnika, za vreme povlacenja austrijske vojske iz Novog Pazara.Dodaje se da je tada stiglo oko 500 albanskih porodica koji su “bili niska rasta, pritom zle i surove naravi”, da su jedva govorili srpski, a voleli su stocarstvo i bili postojanog karaktera.

    Bošnjak i Jakovljevic se posebno pozivaju na dela Andrije Luburica, koja su štampana 1937. godine, i navode da je pravoslavno pleme Klimenta slavilo Svetog Klimenta Rimskog, što su navodno slavili i Kradordevici.Autori tvrde da je tu slavu slavio Kradorde, njegov sin Aleksandar i unuk Petar, koji se “iznenada, na Cetinju odrice svoje krsne slave i pocinje da slavi Svetog Andreju Prvozvanog”.Oni tvrde da je kralj Petar znao za poreklo svojih predaka, kao i da je pleme Klimenta štitilo kralja Petra, kao svog potomka, tokom povlacenja srpske vojske preko Albanije na pocetku Prvog svetskog rata. .

   • Karadjordjevo poreklo je bilo samo tajna za Srbe, jer Grasanin je inspirator falcikovanja Istorije. Mnogi srbi su albansko-pravoslavnog porjekla.
    Oni su krcanstvo i primili kao PAGANI od albanaca tj Ilira koje su zatekli u svojim Seobama u 5-6 vjeku. Njihova strategija je diktirana iz Rusije kasnije.

   • Samire, Đurađ Kasrtiot da je živ, pevao bi pesmu “Srpkinja je mene majka rodila”, za razliku npr. od mene npr. Po tvojoj teoriji ispaščemo svi Albanci, i Srbi i Bošnjaci i Crnogrci,……

   • Olivera…Djerdj Kastrioti je rodjen kao albanac pravoslavac, od oca albanca i majke albanke, naravno da ima nekih slicnosti sa srbima jer su se albanski pravoslavci i bracno mjesali sa srbima pre dolaska osmanlija. Kao Vezir je vec bio preso na Islam, a kad je krenuo u borbu za oslobodjenje se pridruzio alijansi iz Watikana i postao katolik. Za nas albance je on samo simbol otpora i teoloske raznovrsnosti u albanaca, a to da mnogi srbi i crnogorci takodje imaju albanskog porjekla u to nema sumnje, bas kao sto i tvrdim da su boshnjaci ilirsko pleme koje je najduze bilo u hibridnim odnosima sa Slovensko'vlaskim i drugim plemenima. Od bihaca do Prizrena su svi boshnjaci ilirskog porjekla. Milush Obiliq je takodje bio pravoslavni albanac…? Nadji te mi danas jednu porodicu u SRBIJI da se preziva OBILIC???? Takve porodice nema medju Srbima…mozda da je neko od skora onako saltacki promenio prezime. To je albanska porodica Kobiliq koju su srbi pripisali sebe kao i ostale istorijske kradje kulture ilira. Obilica medju srbima nikada nije bilo niti ce ih biti.

   • Samire, posle ove tvoje analize, meni ne preostaje ništa drugo već da čekam sledeći popis stanovništva, da bi se deklarisala kao Albanka.

   • Karađorđev djed po ocu zvao se Jovan i rodom je Vasojević. Sve ostalo su pusta naklapanja albanskih kvaziistoričara. Potomke Klimenata koji su se selili za vrijeme rata između Austrije i Turske 1737. godine – a selili su se jer su pomagali austrijsku vojsku – traži među današnjim Hrvatima u Sremu, sela Hrtkovci i Nikinci, a ne po Šumadiji.

   • Mimi…pocni da se bavis ozbiljnim studijama ne nasedaj na demagogiju pravoslavne crkve jer ces biti intelektualno izmanipulisana kao i vecina srba. Razmisljaj svojom glavom i proveri izvore informacija u vise zemalja pre nego li pocnes da prosipas pamet po SP-u. Srbiji je pre svega potrebna intelektualna revolucija da bi konacno spoznali sopstvenu istoriju i artikulisali se shodno njoj i u prostoru i u vremenu. Preporucujem ti da posetis Istanbul i u turisticke i intelektualne svrhe.

   • Tako mu nekako dodje. Vlasi su naziv za stocare jos od Dusanovog zakonika poznata kategorija. Muslimani su cistokrvni srbi!

   • E moj Spasoje j*bes zemlju u kojoj guslar pise historiju..Pojela je maca mozda?Ne znate ni odakle ste porijeklom a znate od koga su muslimani(BOSNJACI)..?I seobe slovena su vam drugi napisali?
    Zato ste ovdje na casu historije…

   • Odkud onda u Njemu Muhamedanci(zakoniku)Islam je u Sandzaku i Bosni bio mnogo prije i vaseg Dusana! Petrovu crkvu je napravio kralj Bella a pored nje na obliznjem brdu sagradio tvrdjavu koja je srusena iz nepoznatih razloga(mozda nesto pisalo).Prestanite lupati po historiji sacinjenoj na lazima.

   • Srbin iz kraja odakle mi je majka porijeklom nauči svoju istoriju sa tradicionalne narodne kape, ne trebaju mu nikakve knjige za to.

   • Ne radi se o fesu, nego o kapi koja se naziva crnogorskom, a koja je tradicionalna narodna kapa i među Srbima u Istočnoj Hercegovini, a čija je simbolika tebi nepojmljiva pa ti je neću ni objašnjavat.

   • A jos onaj neznani junak na Avali ima culah. Ne znan jer je Sandzaklija? Bosnjak-Sulejman Balic

   • Crnogosrka kapa je, u osnovi, tipična mediteranska kapa sa svojim malim specifičnostima.

   • Bosnian man?boga ti da l se ti razumes u riblji kotlic?
    vidim da si diplomiro na kapama sto glavu cuvaju….kazi nam dal je i srpska kapa neki tipik?

   • Jedino je sajkaca originalna, sve ostale delove srpske nosnje je inspirisalo Otomansko carstvo. Bio sam nedavno u Beogradu sa jednim Turskim koreografom ya folklor. Objasnio mi je covek da se srpska folklorna nosnja u najvecoj meri oblikovala prema Otomanskim begovima koji su dolazili iz razlicitih delova otomanskog carstva, tako je lokalni beg najcesce i inspirisao lokalno stanovnistvo u odevanju. Samo im je sajkaca originalna sve ostalo u srpskom folkloru dolazi iz Otomanskog carstva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.