Kako da postupim nakon sto je supruga napustila kucu i vratila se roditelju dok sam bio poslovno odsutan

0
165

Kako da postupim nakon sto je supruga napustila kucu i vratila se roditelju dok sam bio poslovno odsutan

Pitanje: Selam alejkum! Kako da postupim nakon sto je supruga napustila kucu i vratila se roditelju dok sam bio poslovno odsutan od kuce i time raskinula brak ne prihvatajuci ponudu da se vrati? Naime,supruga me je putem sms poruke upitala: gdje ce djecu ostaviti, ona mora prihvatiti posao koji joj je Biro za zaposlajvanje ponudio na par dana dok je jedan Vjeroucitelj iz zdrastvenih razloga odsutan sa posla. Rekao sam joj da ne prihvata taj posao i da vodi racuna o nasoj maloj djeci i nema potrebe da ide na posao,.. Ona nije ispostovala to vec je isti dan otisla na posao.

Drugi dan mi poslala poruku “da mi je dala razvod braka” i da ne zeli vise da zivi sa mnom. Nakon mnogo neuspjelih pokusaja da je ubijedim da se vrati u brak, ponudio sam joj da raskinemo brak onako kako je to Allah S.W.T. propisao. Ni to nije prihvatila. Obracao sam se vise puta covjeku koji nas je vjencao, da on poduzme ono sto mu je duznost u ovakvim slucejevima. Nakon jednog susreta i par telefonskih razgovora rekao mi je da je to moj problem.

Odgovor: Alejkumu selam! Svaki musliman i muslimanka su dužni da poznaju osnovne propise vezane za talak kako ne bi nakon stupanja u bračne veze pravili šerijatske prekršaje. Naime, nema razilaženja među učenjacima ovog Ummeta da je davanja talaka (razvoda) isključivo pravo muža i da žena ne može dati talak svome mužu. Ono što žena može je da traži HUL’U (otkup od muža), tj. da traži od muža da joj da talak (tj. da je pusti) uz šart da mu ona vrati mehr. A da bi joj ovo bilo dozvoljeno treba da se ispuni jedan uvjet, a to je da je žena došla u stanje da mrzi i prezire svoga muža zbog njegovog fizičkog izgleda, lošeg ahlaka, loše vjere, starosti ili slabosti i tome slično, te se boji da zbog toga neće moći da ispuni svoje obaveze prema njemu.

Na ovo ukazuju riječi Uzvišenog: “A ako se bojite da njih dvoje Allahove propise neće izvršavati, onda im nije grehota da se ona otkupi“. (El-Bekare 229) Takođe, za ovo je dokaz hadis kojeg bilježi Buharija (5276) u svom Sahihu o Ibn Abbasa, radijallhu anhuma, da žena Sabit ibn Kajsa došla Vjerovjesniku, sallahu alejhi ve sellem, i rekla: “O Allahov Poslaniče, ne žalim se na Sabita ni u vjeri ni u ahlaku, ali se bojim kufra (nezahvalnosti)”. Pa joj reče: “Hoćeš li mu vratiti njegov vrt?” odgovorila je: “Hoću“. Pa mu je vratila njegov vrt (koji joj je dao kao mehr) i on mu je naredio da je razvede.

Vrlo je bitno znati da žena nema pravo da traži od svoga muža razvod bez opravdanog šerijatskog razloga. Na to ukazuje hadis od Sevbana, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallahu alejhi ve sellem, rakao: “Koja god žena traži od svoga muža talak (razvod) bez razloga biće joj zabranjen miris Dženneta“. (EbuDavud 2226, Tirmizi 1178 i Ibn Madže 2055, a hadis su vjerodostojnim ocijenili Hakim, Zehebi i Albani, a dobrim Tirmizi)

Ako njen muž neće da joj da talak a ona ima opravdan razlog zato, ona treba tražiti joj kadija (ili učenjak) poništi brak, tj. napravi takozvani FESH, nakon što on procijeni da ona na to ima pravo. U tom slučaju ona mu nije dužna vratiti mehr.

Ovo je ono iz čijih okvira ti i tvoja žena niste smjeli izlaziti prilikog vašeg spora. Njeno tvrđenje da ti je dala talak sa šerijatske strane je ništavno. Pa ako joj ti sve do sada nisi dao talak jasnim riječima “ti si puštena” ona se još uvijek sa šerijatske strane broji tvojom ženom. Za ovo što se desilo nemaš nikakvog osnova teretiti niti optuživati čovjeka koji vas je vjenčao. To je problem između tebe i tvoje žene, a na vama je obaveza da ga riješite na šerijatski način pred učenim čovjekom, a ako jedno od vas dvoje to ne želi onda je grijeh na onome ko to odbija riješiti šerijatskim putem. Ponašanje tvoje žene, ako je bilo ovako kako si opisao, je zasnovano na neznanju kako se muž i žena razvode po Islamu. Zato je potrebno da se ona ovome pouči te da uskladi svoje postupke prema šerijatskim normama. Ona, shodno kako si ti opisao, nije imala opravdanje da ode od tebe i da misli da se razvela od tebe. Talak (razvod) među supružnicima je dozvoljen ako za to postoji valjan razlog da ne bi njihov život bio nepodnošljiv, to im je dozvoljeno ali u skladu šerijatskih propisa.

Predlažem ti da tražiš od tvoje žene da zajednički iznesete svoj slučaj pred učenim čovjekom koji poznaje fikhske propise kako bi riješili spor. A ako to ona odbija, savjetujem ti da joj daš talak kako ne bi upali u još veće šerijatske prekršaje, poput toga da se ona uda a ti je još nisi ni pustio, ili da se uda prije nego li joj istekne iddet (priček od tri mjesečna pranja). Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic

n-um


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kako da postupim nakon sto je supruga napustila kucu i vratila se roditelju dok sam bio poslovno odsutan


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.