Kacin i Jovanović o Sandžaku

7
47

Sjeverni Sandžak – Jovanović i Kacin o reformi pravosuđa i rješavanju problema u Sandžaku Predsjednik LDP Čedomir Jovanović razgovarao je u nedjelju sa Jelkom Kacinom, izaslanikom Evropskog parlamenta za Srbiju.

Jovanović je u razgovoru sa Kacinom posebno insistirao na ubrzanju evropskih integracija i pomoći Evropskog parlamenta u sprovođenju reformi u Srbiji koje su, zbog slabosti i neodlučnosti sadašnje vlade, usporene ili se uporno odlažu. Predsjednik LDP je zatražio podršku za dobijanje statusa kandidata za EU tokom 2011. godine, što bi stvorilo uslove da u budu održani izbori posle kojih bi bila formirana mnogo odlučnija i efikasnija vlada.

„Da bismo do tih izbora došli, potrebno je da brzo završimo proces reforme pravosuđa i da uz pomoć Evrope natjeramo vladu da otkloni sve propuste koji su doveli do kršenja prava u Sandžaku, nezakonitosti i opstrukcije kojima je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava na silu spriječilo početak rada legitimnog sastava Bošnjačkog nacionalnog vijećea.

Zahvalio sam Jelku Kacinu na velikom angažmanu Evropskog parlamenta, ali i drugih evropskih institucija koje su shvatile koliko je za budućnost Srbije, za demokratske odnose u njoj i vladavinu prava, važno da se zaokruži pokrenuta promjena u pravosuđu. Obavijestio sa izaslanika Evropskog parlamenta da je LDP zadovoljan što je postignut dogovor sa Evropom, oličenom u Venecijanskoj komisiji, da se otklone nedostaci i da se budućnost reformisanog pravosuđa obezbedi čvrstim i nespornim pravilima, potvrđenim od strane Evropske unije. LDP se politički posebno angažovao i ohrabrio vladu da bude otvorenija i da u Evropi potraži saveznike koji razumiju da je evropska budućnost Srbije nemoguća dok se ne sredi naslijeđeni haos u pravosuđu.

Nama je potrebno pošteno i nezavisno pravosuđe koje će biti servis građana, a ne ekspozitura partijske države i za takav stav imamo puno razumijevanje u Evropi. Gospodin Kacin je neko ko dolazi iz regiona i u mnogo čemu bolje razume problem Srbije od nekih drugih evropskih predstavnika koji imaju drugačiji životni ili politički bekgraund. Zato njemu nije teško da razume da je za LDP to bila važna obaveza, jer smo time pomogli najhrabrijim sudijama i tužiocima, ljudima koji su na sebe preuzeli nezahvalnu ali neizbežnu obavezu da mijenjaju sistem. U ponašanju vlade je, kao i u mnogim drugim slučajevima, do izražaja došla politika dobrih namera i loše realizacije. I kao i u tim drugim situacijama, LDP se angažovao kako bismo sprečili da loša realizacija, neodlučnost i pogrešni kompromisi unište ono što je u reformi bilo pozitivno.

Drugo veliko pitanje, u kojem vlada bez ikakve potrebe pokazuje tvrdoglavost, vezano je za probleme koje je izazvala u Sandžaku. Zbog propusta i opstrukcije ministra Čiplića, koji sjedi u vladu sa dvojicom ministara iz Sandžaka koji su izgubili izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, šest mjeseci se diže tenzija, provociraju konflikti i diskredituje evropska orijentacija Srbije. Za takvo ponašanje Evropa nema razumijevanja i ovaj razgovor je pokušaj da zajedno pronađemo izlaz iz situacije.

Ministarstvo je prekršilo obavezu koju je na sebe preuzelo pred predstavnicima sve tri izborne liste Bošnjaka i Misijom OEBS, a sada pokušava da isprovocira nepotrebne izbore. Što se LDP tiče, apsolutni prioritet jeste ukidanje kompromitovanih propisa i sankcionisanje svih iz državnog aparata koji su odgovorni za haos. Oni moraju biti sankcionisani zbog niza zloupotreba u postupcima koji su bili dužni da sprovede u skladu sa zakonom, ali to nisu učinili zbog sebičnih stranačkih interesa.” – istakao je Jovanović.

Izvor: LDP.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.