Južni Sandžak na putu do top destinacije

0
31

Južni Sandžak – Planom su obuhvaćeni dijelovi općina Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica i Podgorica. Riječ je o teritoriji od oko 1.000 kilometara kvadratnih gdje bi tokom narednih 20 godina trebalo da bude uložena 1,5 milijarda eura i otvoreno 14.000 novih radnih mjesta. Usvajanje plana – na jesen?

Sredinom naredne sedmice – 14. jula – završava se javna rasprava o Nacrtu prostornog plana posebne namjene za Bjelasicu i Komove – najznačajnijem razvojnim dokumentom za sjever Crne Gore.

Koordinator projekta za Bjelasicu i Komove Igor Noveljić kaže da su u Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine veoma zadovoljni brojem i kvalitetom sugestija koje su dobili tokom javne rasprave.

– Smatram da će do sada učinjeno i eventualne dorade tog dokumenta obezbijediti da na jesen Skupština usvoji jedan kvalitetan dokument koji će predstavljati osnovu za brži i dinamičniji razvoj područja Bjelasice i Komova – ocijenio je Noveljić.

Planom su obuhvaćeni dijelovi opštine: Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica i Podgorica. Riječ je o teritoriji od oko 1.000 kilometara kvadratnih gdje bi tokom narednih 20 godina trebalo da bude uložena 1,5 milijarda eura i otvoreno 14.000 novih radnih mjesta.

U istom periodu, ako plan bude stavljen u funkciju na području obuhvaćenim planom broj stanovnika bi se uvećao za 20.000. Okosnica razvoja predviđena planom je turizam koji će pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju, unaprijediti infrastrukturu, iskoristiti hidropotencijale, unaprijediti ekološku svijest i doprinijeti ukupnoj valorizaciji potencijala sjevera.

Više od 60.000 posjetilaca fizički je kapacitet rekreacijskog prostora Bjelasice i Komova. Osim postojećih 1.340 ležaja, plan predviđa da u narednih 10 do 12 godina treba dodati novih 10.000 do 12.000 ležaja, a do 2030. godine još toliko kreveta, koji će biti u pet planinskih turističkih centara i kompleksa – Žarski, Cmiljače, Torine, Kolašin i Jelovica uključujući i golf naselje, Komovi i eko adventure park Komovi.

Turistička katun naselja od 20 do 30 kućica gradila bi se na sjevernoj granici NP Biogradska gora u blizini Velikog šiškog jezera. Stručnjaci ističu da autoput Bar – Boljare koji u dužini od 49 kilometara prolazi kroz ovo područje može samo povećati potražnju.

Predstavnik jednog od tri obrađivača plana „Horvat HTL” iz Zagreba Miroslav Dragičević, diplomirani ekonomista, naglasio je da dva investitora iz Holandije i Poljske već traže izradu biznis planova i investicijskih rizika.

– Žao mi je što se nije integrisao čitav planinski prostor Crne Gore, jer ovo što vi imate jeste prava ulaznica za pregovore sa svjetskim igračima. Ovo je ogroman biznis – ocijenio je Dragičević.

Izgradnjom sjevera države na način kako je definisano u budućem prostornom planu, Crna Gora, po ocjeni Dragičevića, za dvadesetak godina može doći na nivo Tirola, jer ima izvanredne potencijale za razvoj planinskog turizma i „planinske ekonomije” , kakva postoji u Kanadi ili na Novom Zelendu i Australiji – zaključio je predstavnik zagrebačkog Horvat HTL Miroslav Dragičević.

Komovi – regionalni park prirode

Predstavnica Sekretarijata za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine glavnog grada Podgorice Lazarela Kalezić istakla je da, kako je i predviđeno Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine, u Andrijevici i Kolašinu je već data inicijativa za proglašenje regionalnog parka Komovi.

– Nakon proglašenja parka Komovi donijeće se i prostorni plan posebne namjene i kasnije definisati ekonomski razvoj i valorizacija prije svega turističkih i poljoprivrednih potencijala – zaključila je Kalezić.

Izvor: Pobjeda.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.