Još 1 243 neobrađena zahtjeva iz Pljevalja

0
28

Pljevlja – Fond  rada obavlja poslove obezbjeđenja isplate neisplaćenih potraživanja zaposlenih kojima je radni odnos prestao usljed pokretanja stečaja kod poslodavca.

Fondu rada od osnivanja do sada podnijet je ukupno 21 381 zahtjev, od čega 30 zahtjeva za isplatu potraživanja po osnovu prestanka radnog odnosa  usljed stečaja kod poslodavca, dok su 21 351  zahtjev za isplatu potraživanja podnijela lica kojima je radni odnos  kod poslodavca prestao do dana stupanja na snagu Zakona o radu tj. do 23.08.2008.godine usljed stečaja i zaposleni  za čijim je radom prestala potreba zbog tehnoloških, ekonomskih  i  restrukturalnih promjena.

Prema podacima koje smo dobili iz Fonda rada  od ukupnog broja  podnijetih zahtjeva na nivou Crne Gore , do sada je riješeno 10 138 , od kojih su 8 564 zahtjeva  usvojena,  dok su 1 574 zahtjeva  odbijena.

Za obradu  je preostalo 11 243 zahtjeva za isplatu potraživanja kod Fonda rada.

Kako je navedeno iz Fonda rada, iz naše  Opštine podnijeto je ukupno  1 875 zahtjeva. Do sada su  riješena  632 zahtjeva od čega je pozitivno riješeno 588 zahtjeva, 39 zahtjeva je odbijeno, a 5 zahtjeva je odbačeno. Od ukupnog broja pozitivno riješenih zahtjeva isplata je izvršena za 320 podnosilaca zahtjeva.

Iz Pljevlja su  za obradu i donošenje rješenja preostala  još  1 243 zahtjeva za isplatu potraživanja kod Fonda rada.

Sredstva za rad  Fonda obezbjeđuju  se iz budžeta Crne Gore,  doprinosa u visini od 0,20% na teret poslodavca koji obveznik osiguranja od nezaposlenosti obračunava na osnovicu koja se odnosi na taj doprinos, u skladu sa posebnim zakonom, kao namjenskog prihoda, sredstava EU fondova, donacija, poklona i drugih izvora u skladu sa zakonom. Isplata potraživanja za podnosioce kojima je radni odnos prestao do stupanja na snagu Zakona o radu, tj. do 23.08.2008.godine,  vrši se po kriterijumima  koji su propisani Odlukom o kriterijumima i načinu isplate potraživanja kod Fonda rada, u visini od 1.926,00 €. Isplata potraživanja u skladu sa ovom Odlukom vrši se u zavisnosti od priliva opredijeljenih budžetskih sredstava.

Iz Fonda rada ističu da će u narednom periodu biti izvršena isplata za 2 458 pozitivno riješenih zahtjeva, od čega 268 za podnosioce zahtjeva iz Pljevalja.

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.