Jednom sluga, uvijek sluga

2
31
Sead_ocp_w380_h300
Autor: Sead Šaćirović

Često čujemo kako za nekoga govore „srozao se.“ U jezičkim leksikonima ovo znači „naglo se spustiti ili pasti na nekoj vrijednosnoj ljestvici,“ ili „učiniti prostim, vulgarizovati se.“ Naš narod u Sandžaku kad za nekog kaže „srozao se“ onda misli da je taj  „pao na niske grane,“ ili se „ponizio čineći nešto nevaljatno, sramotno, što ne pripada insanskom tefteru. Tako naš cijenjeni narod razumije i tumači ponašanje čovjeka koji se svojim aktivnostima i neutemeljenim tvrdnjama, paušalnim ocjenama, širenjem nestine i potvore spusti nisko.

ČAST I DOSTOJANSTVO NEMAJU CIJENU

Ono što čini vlasnik Dnevnog avaza, najdrastičniji je primjer ishitrenosti, neznanja, srozavanja i moralnog propadanja. Sa aspekta društvene odgovornosti, iznošenje potvore na nekoga je nemoralna stvar koja se u ozbiljnim društvima oštro osuđuje i sudski kažnjava. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: „Čast i dostojanstvo vjernika kod Boga, veće je od dostojanstva i važnosti Kabe.“

„SRCE BUDALE JE U USTIMA; USTA PAMETNA ČOVJEKA SU U SRCU” (B.Frenkiln)

Također, ako uzmemo adete i običajno pravo Bošnjaka Sandžaka odakle potječe vlasnik Avaza, onda znamo da potvora nekog čovjeka (u ovom slučaju više njih) predstavlja ozbiljnu uvredu cijelih porodica, plemena i šire zajednice zbog čega može doći do ozbiljnih reperkusija po onoga ko potvore čini i iznosi ih bez ikakvog dokaza ili argumenta. Među Bošnjacima i Albancima izraženo je običajno pravo zaštite obraza, časti i dostojanstva, a reperkusije po one koji ova pravila krše nisu nimalo prijatne. Stoga je krivnja Milovog prijatelja veća a samim tim i osuda njegovog ponašanja oštrija obzirom da je on dobro upoznat sa pravom naroda kojem pripada, a kao državni funkcioner upoznat je i sa zakonima države kojoj bi trebao da služi. Međutim, on je sve ovo pogazio i veoma drsko i bestidno udario na čast Glavnog muftije i još nekoliko časnih osoba. Ako ovakvi nemoralni akti dolaze od ministra jedne države, pa šta će onda činiti običan svijet koji nema osjećaj odgovornosti. Ako kršenje zakona i pravde dolazi sa vrha onda se ne piše dobro ni narodu ni državi. Zato se za ministra sa tornja može reći da je on rušitelj državnosti BiH. Posebno što je pristao na podanički odnos prema onima koji su devedesetih, genocidom satirali Bošnjake i Bosnu.

 

ČIPČIJA

Pitamo, zašto je vlasnik Avaza pao na niske grane, i ogavno iznio neistine na račun uvaženog muftije Zukorlića? Uradio je to zato što je umislio da je veliki, da ima moć i snagu, da je nepobjediv. I Nimrud je gradio kule i pozivao Boga da ratuje protiv njega, pa ga je na kraju mušica satjerala u ćošak. Kažu, da je ostao samo sa jednim slugom koji ga je, po njegovom zahtjevu, malo-malo, motkom udarao po glavi kako bi mu na nosu ili ušima istjerao malu muhu. No, da kažem još nešto na temu šta bi Avazu da onako pusti paničan krik? Pored toga što je umislio da je porastao do neslućenih visina, vlasnik nemoralnog glasa još nije niti će ikada izliječiti kompleks čipčije koji je stjecao godinama, služeći beogradske, zagrebačke i podgoričke gospodare, po čijem nalogu je plasirao neistinu u svom listu. Radeći po nalogu svojih gospodara, on zapravo štiti sebe od odgovrnosti za kriminal kojeg godinama čini a, sve na štetu građana BiH, posebno Bošnjaka.

ZAŠTO SMETA MUFTIJA

Čitajući komentare na jednom od sandžačkih sajtova, a vezano za pisanje Avaza neko je vrlo lijepo tumačio i analitički obrazložio dešavanja u regionu. Parafraziram nepoznatog tumača: „U političkoj igri oko Bosne, tačnije njenoj razgradnji, balkanski sluga ima nesporno veliku ulogu. On mu dođe kao neka zavjesa ili kišobran za Dodika u Banjoj Luci i one secesioniste iz Mostara, za njihove napade na jedinstvenu i nezavisnu BiH. Obzirom da Hrvatska jeste u EU, a da Srbija teži ulasku u EU, njima dvjema su „ruke vezane“ kada je u pitanju udaranje na neovisnost Bosne. To Evropa ne da. One u takvoj situaciji diriguju svojim nacionalistima u Banja Luci i Zagrebu da Bosnu nagrizaju iznutra, što oni bezdušno čine. A ministar sigurnosti BiH umjesto da se brine o Bosni, on je tu da po nalogu KOS-a štiti i potpomaže njene rušitelje i njenu podjelu na tri dijela u kojem bi Bošnjaci ponovo izgubili najviše, bez obzira što su u ratu dobili najmanje.

Pored spomenutih činjenica, crnogorski režim podstiče ali u manjoj mjeri dezintegraciju i razbijanje Bosne, on se više zanima za sopstvenu zaštitu i produženje roka trajanja na vlasti, pa od vlasnika Avaza traži i zahtijeva direktne napada na Muftiju Zukorlića koji je začetnik oživljavanja ideje o autonomnom Sandžaku. Naravno da Milov režim sa tog aspekta posmatra i osnivanje Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori koju doživljavaju kao političkog konkurenta, jer će BDZ zasigurno na prvim narednim izborima ostvariti zavidan rezultat. A to znači da je podaništvu i poslušnim Bošnjacima došao kraj. Po đetićima za sve je kriv Glavni muftija, koji se tretira i u vojnim analima države Crne Gore gdje jedan njihov analitičar opravdava težnju države ka ulasku u NATO između ostaloga baš zbog muftijinih „apetita“ za ponovnim uspostavljanjem autonomnog Sandžaka.

Muftija, što je poznato, smeta i Beogradu i Zagrebu te njihovim aspiracijama da vladaju Bošnjacima. On promovira pan bošnjaštvo, sa svim što to znači. Uz to, vrlo je odlučan, elokventan, nadaren, neustaršiv, jakih menadžerskih sposobnosti, sa kompaktnim i odanim saradnicima, veoma uvažen i autoritativan. Gdje se on pojavi drugi su u sjenci, kad on progovori argemntima teško ga je zaustaviti, bar u četiri oka, ili licem u lice.

Muftija smeta i zbog svog puta i vizije kojom vodi institucije na polju razvoja nauke, vjere, humanosti i političkih ideala slobode i ostvarivanja ljudskih prava. Tu su i elementi iz Turske poput birokrate Gormeza kojih preko svojih plaćenih pojedinaca želi ovladati Islamskom zajednicom gdje je neosporni autoritet Glavni muftija. Muftijin slobodarskih duh i razvojni potencijal nauke i slobode misli smeta birokratskom konceptu sekularnih sistema koji žele suziti i porobiti slobodu misli i razvoja. Da bi ostvarili svoje nakane oni proizvedu sluge u liku malog Radojice, da u mraku, zajedno sa niskim dušama, plasiraju para lažu i ogavnu potvoru za koju se samo neznalica mogla ponadati da će izazvati neki uspjeh. Povukli su mačka za rep, što bi narod rekao.

NIŠTA NAS NE MOŽE UPLAŠITI

Od svih iskušenja, dva su najteža; strah i interes. Niti jedno niti drugo ne plaši muftiju Zukorlića ni njegove saborce. Ovo što je Avaz uradio može se pripisati svakom čovjeku, ništa novo i čudno u haosu demokracije u kojem živimo. Na zapadu, za ovakve stvari „zvijezde u usponu“ plaćaju novinare da im osmisle aferu, kako bi postale aktuelnije i poznatije. Zapravo, Avazov tekst na najbolji način pokazuje svu veličinu i čistinu muftije Muamer-ef. Zukorlića kojem nisu mogli naći ama baš nijednu ozbiljnu mahanu ili propust, pa su potegli za prostaklucima najniže vrste kojima zavide samo žuta štampa te promoteri šunda i kiča.

ČOVJEK JE MJERA SVEMU

Da nije onih poput vlasnika Avaza zaboravili bi koliko je beskonačna ljudska zloba i glupost. Kako Ajnštajn reče: “Ljudska glupost i svemir su beskrajni. Za ovo drugo nisam siguran.“ Tekst završavam divnim stihovima Milana Kostadinovića: “Ti čovjek budi kad se pravda ruši, nasuprot stani, krv pravednih viče, ne traži pravde Kainu u duši, ne vjeruj onim’ što na Judu liče. Lupež i pošten – svako svoje radi, a Nebo gleda, Bog po pravdi sudi. Ma bilo hljeba ili bilo gladi, ti čovjek budi.“


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Super odlicno.
    Bosnjaci moraju na slijedecim izborima sankcionisati sve one lidere koji su izvrsioci politike ratnih zlocinaca, koji su izdali svoj narod i svoju drzavu BiH. Mi cemo nastaviti proces ujedinjena i organizovanja Bosnjackog naroda slijedeci doslovno viziju Muftije Zukorlic. Bosnjaci su dovedeni u tezak polozaj zbog izdaje i razjedinenosti Bosnjackih lidera koji su duboko zagazili u kriminal da moraju izvrsavati sve ono sto drugi od njig traze! Sa kriminalcima na vlast ne moze se graditi pravna drzava BiH.
    Bosnjaci imaju buducnost sa realizacijom vizije Muftije Zukorlic , ujedinjena i organizovanja Bosnjaka.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.