Jačanje integriteta lokalne samouprave: TI BiH sarađuje s entitetskim savezima gradova i općina

0
11

jaanje-integriteta-lokalne-samouprave-ti-bih-

BiH – U Sarajevu je danas potpisan memorandum o saradnji između nevladine organizacije Transparency International BiH (TIBiH) i Saveza gradova i općina Republike Srpske (SOGRS) te Saveza gradova i općina Federacije BiH (SOGFBIH).

Potpisivanje memoranduma početak je saradnje na realizaciji projekta “Jačanje integriteta u lokalnim samoupravama (SILG)” koji finansira ambasada Kraljevine Holandije u BiH. Projekat će trajati 24 mjeseca, a obuhvata po deset općina iz oba bh. entiteta.

Memorandum su potpisali predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationa BiH Emir Đikić, predsjednica Federalnog saveza za gradove i općine Vesna Travljanin te generalni sekretar Saveza gradova i općina RS-a Aco Pantić.

Emir Đikić je nakon potpisivanja kazao da će ovaj projekat biti institucionalno uvezan od državnog nivoa do lokalne samouprave, budući da će se sve aktivnosti bazirali na strategiji za borbu protiv korupcije i da će se jednostavno probati omogućiti da nakon 20 mjeseci 20 opština u BiH ima transparentne funkcije i da postaju transparentne sebi i građanima.

Đikić je također izrazio i zadovoljstvo jer su se entitetski savezi aktivno uključili u ovaj projekt te zbog činjenice da će projektu pružiti institucionalnu podršku.

Svoje zadovoljstvo izrazili su i predstavnici oba saveza zbog, kako su kazali, učešća u jedinstvenom projektu za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Poručili su također kako su ubjeđeni da će sve općine objeručke prihvatiti ove projekte.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora TI BiH Lejla Ibranović za medije je kazala kako je cilj projekta unaprijediti transparentnost i odgovornost u 20 jedinica lokalne samouprave kroz direktno građenje kapaciteta.

“Projekat je fokusiran najviše na izradu planova integriteta koji su mehanizmi za suzbijanje korupcije i identificiranje onih aktivnosti unutar institucija koje su vulnerabilne na korupciju. Radi se jednoj procjeni koruptivnih rizika kako bi oni bili smanjeni”, kazala je ona.

(Anadolu Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.