Izmještanje groblja u Gračanici nedopustivo

5
13

Prijepolje – Potpredsjednik Mešihata Rešad-ef. Plojović pisao je predsjedniku Opštine Prijepolje Dragoljubu Zindoviću, zbog najavljenog izmještanja muslimanskog groblja u Gračanici. U pismu se kaže:

Poštovani

Povodom najavljenog izmještanja muslimanskog groblja u Gračanici, opština Prijepolje, a u cilju izgradnje hidroelektrane na tom području, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, glavnom muftiji Muamer-ef. Zukorliću, pismom sa peticijom, obratio se Odbor za zaštitu i sprječavanje izmještanja groblja u Gračanici.

Groblje u Gračanici, staro više od jednog vijeka, aktivno je seosko groblje u kojem su sahranjivane generacije, a i danas se vrši ukop umrlih pripadnika islama tog područja, tako da bi svaki pokušaj izmještanja groblja imao nesagledive vjerske, ljudske i moralne posljedice. Imajući u vidu da je obaveza lokalne samouprave adekvatno se postaviti prema ovom problemu, dužni smo Vas upoznati o sljedećem.

Kada je u pitanju odnos prema tijelu umrle osobe, stav islama je jasan. Naime, sve što je zabranjeno činiti prema živoj osobi, zabranjeno je i prema umrlom. Poslanik a.s. kaže: „Slomiti kost umrloj osobi jeste isti grijeh kao slomiti kost živoj osobi.“ (Ibn Madže), iz čega se razumije da nije dozvoljeno neodgovorno se ponašati prema umrlim osobama ili prema njihovim ostacima.

Stoga je, prema propisima vjere islama, strogo zabranjeno iskopavanje i izmještanje posmrtnih ostataka umrlih, osim u izuzetnim okolnostima, po strogo propisanim uslovima, isključivo uz saglasnost, odobrenje i nadzor Islamske zajednice.

Zabrana izmještanja je pojačana u slučaju kada se radi o groblju koje je aktivno, to jest u koje se umrle osobe još uvijek ukopavaju, kako je slučaj sa grobljem u Gračanici, tako da je izmještanje pomenutog groblja nedopustivo.

Također, zabrana izmještanja groblja i uznemiravanje umrlih se pojačava u slučaju kada se za realizaciju željenog projekta može pronaći druga adekvatna lokacija, što je slučaj u vašem primjeru.

U tom pogledu Islamska zajednica zahtijeva od nadležnih organa, kako opštinskih, tako i izvođača, da odustanu od planirane izgradnje hidrocentrale na pomenutoj lokaciji, kako bi se izbjeglo skrnavljenje groblja, to jest posmrtnih ostataka i uznemiravanje porodica, čiji su članovi rodbine ukopani.

Također, imajući u vidu činjenicu da je zemljište na kojem se prostire groblje u Gračanici vakufsko zemljište, koje je vlasništvo Islamske zajednice, Islamska zajednica će preduzeti sva zakonom raspoloživa sredstva u cilju zaštite svoje imovine od bilo koje vrste uzurpacije, pa makar to bilo pod izgovorom realizacije važnih projekata.

Islamska zajednica se ovom prilikom ograđuje od svih eventualnih neželjenih posljedica koje može izazvati nasilno sprovođenje općinske odluke o izgradnji hidroelektrane na pomenutoj lokaciji.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.