Izlaganje poslanika Zoronjića povodom Izvještaja o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2012. godinu

0
22

kemalzPoštovani predsjedavajući, Zaštitniče ljudskih prava i sloboda Bakoviću, g-đo Stanković, poštovani građani,

Što se tiče Izvještaja o radu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za 2012. godinu, moram istaći da je Izvještaj tehnički i sadržajno kvalitetno urađen. Vrlo je pregledan i sveobuhvatan, što samo govori o stepenu ozbiljnosti rada institucije Zaštitnika. Takođe, i kao član Odbora za ljudska prava i slobode mogu da iskažem stalnu i otvorenu saradnju institucije Zaštitnika i Odbora za ljudska prava i slobode.

Zakonom o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Zaštitnik je ustanovljen kao nacionalni mehanizam za prevenciju torture i kao institucionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije. Koliki je značaj ove institucije za građane, kojima su ugrožena i povrijeđena ljudska prava i slobode, dovoljno govori i podatak da je u 2012. godini institucija Zaštitnika imala u radu 730 pritužbi, od kojih je primljeno 617, a 113 pritužbi je prenešeno iz 2011. godine.
Od ukupnog broja pritužbi primljenih u izvještajnoj godini, najviše pritužbi se odnosilo na rad državne uprave, upravnih i državnih organizacija. Zabrinjavajuća je ocjena Zaštitnika da su „građani i u 2012. godini bili suočeni sa poteškoćama u ostvarivanju i zaštiti svojih ljudskih prava u odnosu javne uprave prema njima. Prevashodno se radi o dugom trajanju postupka pred nadlažnim državnim organima i organima lokalne samouprave, ali i o ne malom broju pritužbi građana u kojima se ukazuje na nepravičnost i na nezakonitost donešenih odluka od strane organa javne uprave.“ Te slabosti se najčešće ispoljavaju u vidu ćutanja administracije, nepoštovanja rokova, višestrukog vođenja postupka po žalbi i neizvršavanja presuda. Sve to dovodi u pitanje ostvarivanje prava i sloboda građana, principa pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom. Zato treba aktivnije raditi na reformi javne uprave i na njenoj boljoj organizaciji, kako bi se obezbijedilo da građani svoja prava i slobode mogu ostvariti i zaštititi brzo i efikasno.
Takođe, za nas iz Bošnjačke stranke je zabrinjavajuća ocjena Zaštitnika da je zabilježen blagi rast broja pritužbi u odnosu na prethodnu godinu, koje su se odnosile na povredu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. U dijelu Izvještaja Prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, se navodi da „i pored značajnog napretka u ovoj oblasti, predstavnici manjinskih naroda suočavaju se sa problemima u oblasti zapošljavanja u javnoj sferi, u proporcionalnoj zastupljenosti u institucijama pravno-političkog sistema, u političkoj prezentaciji, kao i određenim problemima u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i izdavačke djelatnosti“.
Smatramo da se ova ocjena Zaštitnika mora ozbiljno uzeti u razmatranje od strane organa vlasti, bilo na državnom ili lokalnom nivou, koji bi trebali da brzo djeluju na implementaciji ustavne odredbe o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Vjerujem da na ovom polju zaštite manjinskih prava značajnu pomoć državnim organima mogu dati i nacionalni savjeti odnosno vijeća koja su nedavno započela svoj drugi mandat.
Poštovani Zaštitniče Bakoviću u Izvještaju ste naveli da ste u sklopu svojih redovnih aktivnosti posjetili i Ustanove za smještaj i boravak djece u Podgorici, Bijeloj i Kotoru. Istakli ste svoja zapažanja i dali sugestije usmjerene ka unapređenju kvaliteta rada ovih institucija. U tom pravcu, interesuje me da li ste u sklopu ovih posjeta ustanovili da li se u ovim Ustanovama poštuje pravo ishrane djece u skladu sa vjerskim propisima, a sve u skladu sa Čl.18, Ugovora između Vlade CG i IZ u CG? Ovo pitanje je od posebnog interesovanja za nas pripadnike islamske vjere, te iz tog razloga ovo pitanje i postavljamo danas te očekujem i Vaš odgovor.
Moram priznati da je malo vremena predviđeno da se razgovara o ovom veoma važnom Izvještaju u kojem je obuhvaćeno više tema iz djelokruga vašeg rada, a koji su jako važni za sve građane u CG. Međutim, želio bih još jednom da pohvalim Vaš rad i rad Vaših saradnika te objektivnost koju ste dali u ovom Izvještaju. Jasno ste istakli da poštovanje ljudskih prava od strane organa javne uprave i njen odnos prema građanima još nije na zadovoljavajućem nivou, što i nije karakteristično samo za 2012 godinu.
Na kraju, Bošnjačka stranka će podržati ovaj Izvještaj, kao i Vaše zahtjeve za obezbjeđenje administrativnih i tehničkih kapaciteta, kako bi ova Institucija efikasno odgovorila na sve svoje zakonske obaveze.

(BSCG)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.