31. Decembar 2010

Sarajevo – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da Bošnjaci iz te države neće podržati bilo kakve “političke avanture” u Sandžaku, već će podržati težnju za jednakošću i ravnopravnošću Bošnjaka iz Sandžaka u Srbiji.

“Kada je riječ o Sandžaku, Srbija treba da pokaže više sluha za svoje građane, da im pomogne, da im omogući jednakost i ravnopravnost”, rekao je Izetbegović za novogodišnje izdanje novosadskog “Dnevnika”.

On je naveo da u Novom Pazaru živi oko 100.000 stanovnika, od kojih su 80 odsto Bošnjaci, ali kada se pogleda njihovo procentualno učešće u policijskim i sudskim strukturama, onda se jasno vidi njihova neravnopravnost u odnosu na sugrađane Srbe.

Izetbegović je rekao da BiH kao država ima perspektivu i ocijenio da će se njeni politički lideri, bez obzira na aktuelne trzavice i antagonizme, na kraju ipak dogovoriti, jer je to u interesu svih.

“Narodi u BiH mogu da žive i funkcionišu zajedno. Bilo je ratova na ovim prostorima, ali je mira i zajedničkog života bilo desetostruko više, a monoteističke bogomolje u Sarajevu, skoro oslonjene jedna na drugu, nisu podignute voljom međunarodne zajednice već voljom ljudi koji su živjeli komšijski stotinama godina”, kazao je Izetbegović.

On je ocijenio da se narodi u BiH ne bi ni sukobljavali da ratovi nisu redovno “uvoženi spolja”.

Prema njegovim riječima, Zagreb i Beograd konačno daju pozitivan primjer i ritam u regionu, što se prenosi i na odnose u BiH i što će voditi ka normalizaciji odnosa u regionu i ka pomirenju.

Izvor: RTV.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles