Iz štampe izašla knjiga “Drevne tajne Sandžaka”, autora Sulejmana Aličkovića

4
498

Iz štampe je izašla nova knjiga “Drevne tajne Sandžaka”, autora Sulejmana Aličkovića, u izdanju Udruženja za kulturu – Nova svjetlost (KNS).

Sulejman Aličković je rođen 1953. godine u Župi kod Tutina. Na polju historije, posebno Bošnjaka u Sandžaku, poznat je kao etnolog i istraživač. Također piše prozu i poeziju. Piše za više bošnjačkih medija.
Autor je knjiga „Bogumili Sandžaka“, (2008) i “Sandžak u arhivskim dokumentima” (2013).
Godine 2015., na 7. KNS – međunarodnim književnim susretima, Aličkoviću je dodjeljeno priznanje “KNS – pero” u kategoriji “BH. književna dijaspora”.
Živi i stvara u Bosni, rodnom Sandžaku i Luksemburgu. O ovoj knjizi progovorili su mnogi književni i historičarski znanstvenici.

Alija Džogović, akademik:

“Sandžak je dugo nosio teret falsifikata. Vrijeme je da Džafer izbaci onaj džak iz bukvara. Knjiga Sulejmana Aličkovića „udara“ po falsifikatima svih vrsta, i naučno i domanovićevski – po Stradiji, i krležianski – po Banketu u Blitvi. Srpski i bošnjački narodi imaju pravo na uvaženo mjesto u Evropi, među drugim narodima. Oni to mjesto zaslužuju svojim evropskim kulturama. To isto mjesto pripada i onim Romima ispod mostova, i Jevrejima na čijim se kućama još ucrtvavaju kukasti krstovi.
U ovom radu raspravlja se o arheološkim, onomastičkim i historijskim argumentima potvrđenih na regiji Sandžaka i njegove kulture u daljoj i bližoj prošlosti. Potvrđuju se civilizacijski kulturni slojevi kakvi su evidentni na prostorima cijelog Balkana, odnosno Mediterana. Kulture i ovoga dijela balkanske tere, i Mediterana su jedinstvene, ne mogu se separirati niti preinačavati, odnosno falsifikovati.”

Prof. dr. Redžep Škrijelj: 

“Ova knjiga je dio bošnjačkog antropološkog ogledala koje se kao kulturni obrazac zasniva na odgovarajućim socio–kulturnim artefaktima postižući efekat koji je iskazan u profiliranju bogumilstva među Bošnjacima Sandžaka, kao jedne od prepoznatljivih vrijednosti iz njihove veoma duge kulturno-historijske prošlosti. Studija sugerira potrebu uvažavanja drugačijeg mišljenja i naučnih rezultata bošnjačke nauke koji na ovako ubjedljiv način govore o tragovima predhrišćanske kulture na našim prostorima, za koju nudi uvjerljive i zanstveno validne argumente koji danas postoje na prostoru Sandžaka. Na kraju knjige, autor donosi dio teže dostupnih tekstova (Prilozi) koje ovom kulturnom poduhvatu daju karakter istinski značajnog znanstvenog rezultata. Bošnjačku znanstvenu javnost u Sandžaku raduju postignuti rezultati iznijeti u studiji, jer odbacuju dominaciju ranijih kvaziznanstvenih i površnjih viđenja naše, primarno, nedovoljno istražene historijske prošlosti. Samo objektivan i nepristrasan pristup, kakav je ovaj u studiji Sulejmana Aličkovića može rezultirati novim saznanjima o bogomilstvu kao „magistralu naše prošlosti“ (M. Krleža).”

Ibrahim Osmanbašić, kulturni djelatnik:

“Ova, nova knjiga autora Aličkovića, kao cjelokupno djelo, odražava diskontinuiranu hronologiju paralelnog putovanje kroz današnjicu i zamagljena stoljeća prošlosti, koja nam nepobitno determiniraju budućnost – stoga nas autor upozorava šta bi nosio mrak kolektivnog zaborava zapisanim/uklesanim riječima i slikama/oblicima. Ako primjenimo izreku – da je jedna slika više govori od hiljadu riječi – onda je pored obima ove knjige, sa relativno malim broje stranica, veoma je velike specifične težine značenja – jer nam približava NEMUŠTE TAJNE STEĆAKA I KAMENIH KUGLA – što treba odgonetati kroz sadašnje vrijeme i buduća stoljeća, što plamen iritirajuće misterije pronose u baklji novih znanja. NOVA ZNANJA su vrata budućnosti, stoga neumorni istraživač Aličković je čovjek koji je daleko zakoračio u budućnost iako priča o prošlost – što mu omogućava svjetlost spoznaja prohujalih vremena, te mnogo dalje vidi kroz vrijeme od svojih sunarodnika – preko kojih se obraća ČOVJEKU – jer autor svoja saznanja i promišljanja podjednako daruje svim ljudima koji znanje traže.

Prof. dr. Emir Ramić, Hamilton, Kanada

Svojim i te kako vrijednim i značajnim naučno istraživačkim radom, sakupljenim u djelu „Bogomili Sanžaka“, etnolog Sulejman Aličković osvjetljava povjesne činjenice kojima se definitivno naučno i istraživački potvrđuje jedinstvo kulturološkog povijesnog naslijeđa sandžačkih Bogomila i sandžačkih Bošnjaka sa stećcima u fokusu i tako konačno u nauci konačno potvrđuje da je uticaj bogomila na teritoriji Sandžaka je bio veoma dugo prisutan.
Preporučujem etnolozima i drugim naučnim istraživačima da prvo prouče vrijedne radove Aličkovića, a zatim nastave njegov i te kako važan rad na polju bošnjačke etimologije.

Tekst: Bošnjaci.net / Hamza Škrijelj

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Čestitke za ovo remek djelo uvaženog gospodina Aličkovića, potrebno je više ovakvih djela kako bi konačno istina isplivala i laži srpske akademije nauka i njihovih sledbenika izgorele u vatri.

  2. Kakva drevna istorija, kakvi bogumili kakvi bakrači – vi ste srpskog porekla i to je cela vaša drevna istorija.
    Kakvi stećci – pa 90% stećaka se nalazi u dvorištima oko pravoslavni crkava i crkvišta, zar treba veći dokaz čiji su to nadgrobni spomenici, na akraju krstovi se nalaze na mnogima

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.