IV predavanje u sklopu projekta Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira

0
2

Novi Pazar – Doc. dr Rifat Redžović, profesor Departmana za pedagoško-psihološke nauke, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, održao je 08.04.2012. godine iz predmeta Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje, predavanja na temu: “Tranzicijska pravda (uloga civilnog društva i ponovna izgradnja povjerenja)”;

Cilj ovih predavanja jeste da se studenti upute na mogućnost da se putem edukacije i vježbi može sagledati zbilja koja ni u najmanju ruku nije demokratska i da se na racionalan i kritičan način odrede prema njoj, kao  i da se na pozitivan način odrede prema osnovnim ljudskim postulatima koji im trebaju biti vodilje u regionalnoj i globalnoj interakciji i njihovom doprinosu u izgradnji mira.

Shodno nevedenom cilju, profesor Redžović je istakao da se :“Demokratiju kao, do sada, najpravedniji i najbolji način političkog djelovanja treba oplemenjivati i uvijek joj postavljati uzvišenije ciljeve kako se ne bi došlo u stanje duhovne malaksalosti koja bi „životarila“ na uspjesima prethodnih demokratskih načela i slave koju demokratija sa sobom nosi. Bitan element u procesu napredovanja demokratskih principa jeste izgrađeno i jako civilno društvo koje uz pomoć „nepodržavljenih institucija“ tipa nevladinih organizacija, univerziteta, izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, slobodnih medija, decentralizovanih jedinica uključujući i lokalnu vlast, revizorskih institucija tipa: izbornih komisija, komisija za ljudska prava, komisija protiv organizovanog kriminala i korupcije, ombudsmena, vrhovnog tužioca i ostalih „budnih promatrača“ mogu biti garanti ostvarenja mnogih, kako individualnih, tako i kolektivnih sloboda.

Posebnu pažnju profesor je posvetio ulozi koju može imati civilni sektor u izgradnji povjerenja koje se itekako izgubilo u posljednjih 20-ak godina kada su u pitanju međunacionalni i međudržavni odnosi na Balkanu, a posebno u zemljama bivše Jugoslavije, koje su pogođene ratom i raznim oblicima agresija koje i danas traju a sve pred očima demokratskog svijeta u kojem navodno živimo.

Na kraju profesor Redžović je istakao da u nedostatku iskrene državotvorne volje zemalja u regionu da se krene putem tolerantnijeg odnosa prema drugačijima i drugim stvara se prostor da demokratsko civilno društvo bude tlo sa kojeg će poteći ponovno prijateljstvo i vjera u osnovne univerzalne principe dostojne čovjeka kao humanog bića.

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.