Istražujemo: Ako se ovako nastavi egipatski scenario i u Sandžaku!

61
18

Sandžak PRESS je sproveo istraživanje na temu mogućnosti viđenja egipatskog scenarija u Sandžaku.

Poznato je da je muftija Muamer ef. Zukorlić upozorio vlasti da ako se ovako nastavi da je moguće da se vidi egipatski i tunižanski scenarijo u Sandžaku, međutim šta o tome misle građani?

Pitanje je glasilo:

Da li je moguće vidjeti egipatski scenarijo u Sandžaku?

Rezultat je sljedeći:

Iz rezultata možemo izvući sljedeće zaključke:

 1. Većina građana, oko 39%, smatra da je moguće vidjeti egipatski scenario u Sandžaku, ako se ovako nastavi.
 2. 28% građana se već sprema za takav scenarijo.
 3. Demonstracije i proteste protiv vlasti bi podržalo oko 67% građana.
 4. Oko 30% građana smatra da nije moguće vidjeti takav scenario u Sandžaku

Autor: Uredništvo Sandžak PRESS-a


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

61 KOMENTARI

 1. Nema odgovora od gospodina Pazarca, pa ću obavestiti čitaoce – otkud Bosnjaci, kao nacija, i otkud Raška (Sandžak) s državnim programom. Članovi Komunističkie internacionale u SSSR-u iz Austrije su, odmah posle Prvog svetskog rata, ugradili u program KP Jugoslavije dva programa. Staljin je nagovoren da to prihvati. Prvi je bio: od Srba stvoriti tri nove nacije: Bošnjake, Crnogorce i Makedonce, a dovršiti prebacivanje katoličkih Srba u hrvatsku naciju. Drugi program: U Srbiji, državotvorno izgraditi: Kosovo, Rašku (Sandžak) i Vojvodinu. Kako vidimo, sve im je uspelo – pitanje je, šta su to Srbima (sve tri vere) učinili, da u tome uspeju. A u pitanju je germanski kolonijalni program na Balkanu. Pokušajmo se osvestiti.

 2. Za pocetak ce biti sigurno autonomija jer je EU rekla svoje granice se nece mijenjat mi to prihvatit necemo a unutar zemlje kako se vi sami dogovorite mi cemo vam pomoci posle dogovora.EU reklla. Bosnjaci su za Autonomiju visoku i od toga odustati nece,a sada sto se to srbima van Sandzaka ne svidja to je normalno oni bi da muzu idalje Sandzak medjutim Sandzacki Srbi i Bosnjaci nece vise biti krava muzara Srbije.Srbi napustaju rodjeni Sandzak bas kao i Bosnjaci jer ih Srbija tretira kao Crnogorce.Kad Srbin iz Sandzaka ode u Beograd oni ga zovu Turcin.Jer Sandzacki Srbi i Bosnjaci uvijek su imali bratski odnos ali ovi srbi van Sandzaka uvijek laju i podrzavaju Nepravdu nad Sandzakom.Selam+Pozdrav za moje drage Sandzaklije.A AUTONOMIJA SANDZAKA CE BITI SIGURAN SAM MILIJON POSTO:

 3. Слободан Јарчевић:

  ГДЕ СУ СРБИЈАНЦИ МУСЛИМАНИ?

  Српски великан из 18. и 19. столећа, Сава Текелија, упозорио је, да ће српска нација пострадавати ако јој припадници у појединим српским земљама буду истицали завичајна имена, а српско национално име буду запостављали. Кад је ово писао, вероватно није претпостављао, да ће неке групе у њему родној Панонији одбацивати своје српско име и представљати се само за Војвођане, програмирајући и сулуду идеју да Војводину истргну из државне целине српске државе – Србије.
  Али, велики Сава Текелија није ни сањао, да ће се делови српског народа одрицати и завичајног имена, па усвајати неко друго српско завичајно име и на бази тог новог имена – проглашавати нацију, за коју ће тврдити да нема никакве веза са српском. Е, то завичајно име је Србијанац. Део Срба се одрекао тог имена и потребно је знати – где људи тог српског дела живе данас. Једноставно, где су Србијанци муслимани? Већи део данашње Србије су Турци окупирал 1459. и ту су владали до 1804, кад је подигнут српски устанка против окупатора. И свакако, ти Србијанци (да користимо ово завичајно име Срба) су били у ропству око 350 година и многи од њих су преведени у исламску веру. Али, данас Србијанаца муслимана нема.
  ГДЕ СУ СРБИЈАНЦИ МУСЛИМАНСКЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ?!
  Нема Србијанаца муслимана у насељима која су била у границама Србије Милоша Обреновића. Турски султан, Махмуд Други, није дозволио да Србијанци муслимани остану у Србији. Наредио је, Хатишерифом из 1830, да се одмах преселе у крајеве под турском влашћу и да напусте своја имања, села, градове и исламске верске храмове. Зашто је то султан учинио? Био је обавезан, јер је то налагала државна стратегија Турске. Према тој стратегији, ни у једном делу турске територије коју би ослободили хришћани, није смео остати ниједан муслиман. Зашто? Па зато што су турски стратези знали, да ће ти муслимани вратити се претходној хришћанској вери и тада ће постати најогорченији непријатељи исламске државе и исламске вере. Тако су и исламизирани хришћани постајали најљући непријатељи хришћанима и хришћанској вери – то су били јаничари. Махмуд Други није хтео оставити Србијанце муслимане у Србији. Послушали су његову наредбу и одселили су у данашњу Турску, Македонију, на Косово и Метохију, у Албанију, Херцеговину, Босну, Рашку и делове данашње Црне Горе – све ове територије су биле под турском управом. Велики број Србијанаца муслимана је одселио у Босну и Херцеговину. Једна група из Ужица је стигла до Бихаћа и околине.
  И по несрећи, колонијалне силе су (Турска и Аустрија) договорно почеле да искоришћавају друго српско завичајно име – босанско – и да Србе (муслимане и православне) у Босни и Херцеговини зову Бошњацима, тражећи од њих, да не спомињу своје национално – српско име. Србе католике Босне и Херцеговине, према истом плану, превели су у хрватску нацију. И наравно, колонијалне силе су успеле да Србима муслиманима укорене убеђење да нису Срби, него да су Бошњаци. То су прихватили Срби муслимани Херцеговине и Босне, а прихватили су то и тамо досељени Србијанци муслимани – које је султан Махмуд Други присилио (1830) да напусте Србију и преселе се у Босну и Херцеговину. Оно мало Србијанаца муслимана што је остало у Србији, уз реку Дрину код Лознице и у Рашкој, такође, наговорени су да прихвате подвалу – да не припадају српској нацији. Одбацили су и своје завичајно име (Србијанац), а друго завичајно име (Босанац, или Бошњак) прихватили као ново (несрпско) национално име.
  Оно што запрепашћујуће је чињеница да у Србији нико и не спомиње овај инжињеринг колонијалних држава – расрбљивање уз помоћ вероисповести и завичајних имена. То омугућује несрећном старешини Исламске заједнице у Србији, Муамеру Зукорлићу, да (без бојазни што говори неистину) Србијанце муслимане зове Бошњацима. Истовремено, не дозвољава, да се Срби православне вере у Босни зову завичајно – Бошњацима. Тако – иако рођени у босанском завичају, Срби православни нису Бошњаци, а Срби муслимани рођени у завичају Србији – јесу Бошњаци. Нико ван граница држава расцепканог Балкана ово не би разумео.
  Али, свему овоме су криви државници и интелектуалци у Србији. Имају могућност да уклоне колонијалне наслаге запретене у свест сваке верске групе српског народа. Ако то држава учини кроз школско и универзитетско образовање, у том случају, нико неће бити луд да Србијанце муслимане зове Бошњацима.

  Београд, 5. март 2011.

 4. svi smo turci to nije nikakva uvreda,sta mislis sto ne izgeldaju srbi kao rusi plavi nego su crni ko turci,srbi i njihova turkofobija pricaju 500 godina kao da je osmansko carsko 5 dana trajalo

  • Smatram da treba ispostovati sva prava muslimana u Sandzaku kako ga zovu sem autonomije ili nezavisnosti.U slucaju da zapad proglasi nezavisni Sandzak,njihov cilj ce u potpunosti biti jasan i ako cemo vec pasti nek ih povucemo sa nama sto je vise moguce.

   • autonomija i nezavisnost nisu isto.
    mi zasad trazimo autonomiju, a ako se nastavi sa nepostovanjem nasih prava…
    bolje da se popravite nego da padamo i vucemo jedni druge.

  • DOBRO KAD STE VI VAS IDENTITET PRONASLI U LATINSKOJ RIJECI ”SERVUS” STO ZNACI ROB ILI SLUGA… STVARNO STE PONOSAN NAROD NEMA STA

   POGLEDAJ STARIJE MAPE BALKANA, VIDECES DA JE NJIMA SRBIJA UVIJEK PREDSTAVLJENA KAO ”SERVIA” STO ZNACI ”ZEMLJA ROBOVA”

   I ONA ZASTAVA VAM JE VIZANTISJA, I TO STE UKRALI OD GRKA BIJEDO JEDNA VLASKA

   • Koliko je vaše neznanje to je strašno. Koja zastava? Vi pričate o zastavi a HRIŠĆANSKI simbol ljiljana se zalepili sa polumesecom, stvarno smešno. Ovamo mrzite hrišćane a sve ste od njih pokrali i prisvojili. A o latinskom imenu Srbije mi je i mučno da raspravljam, šta ima da raspravljam sa vama koji nemate ni ime.
    Ko sutra počinje Veliki post ne bi trebao da se ovde pojavljuje, da se ne bi prevario i reagovao na uvrede.

 5. MUFTIJA KUPICEMO TI PRIVATNI AVION DA SE VOZIS ALI NE ONAJ KO STO SU VLASI PORUCILI FALKON 900 ONAJ KOMARAC OD AVIONA TBE CE MO insaAllah jamboo jeet,,,BOEING 747..I NEKA CRKNU VLASI I NEKOLICINA NASIA ZAVIDNIKA POSLE POSTO VEC LIPSUJU..

 6. 30 % su oni Bosnjaci sto lutaju i dalje malo za Suljom malo za Rasimom a malo nezna djece valjda mu se Srbija svidja i volije.Ja mrzim Srbiju u kojoj je Sandzak okupiran.A ne vjerujem da postoji Bosnjak koji voli Srbiju jer najmanji razlog ima za to.Vlahe ja mrzim posebno one pisove iz Bosne.Selam Bosnjacima magdje bili!

 7. dokle ćete huškat i buškat, ova analiza je napravlejna sa vašim istomišljenicima i nije merodavna, i ne kaže se scenarijo nego scenario, ipak je ovo neka javna stranica

 8. Naravno!

  Treba da izadjemo i sprecimo bogacenje na racun IZ i otvorimo zatvorene dzamije, rasprodamo dzipove i platimo struju po dzamijama, smanjimo platu glavnome i povecamo zaposljenima. Vakufske lokale podijelimo uglednim gradjanima da ih koriste dok ne stanu na noge i isti napuste da i ostali mogu da stanu na noge. Da se izborimo za kvalitetan kadar a ne za nepismene sa doktorskim diplomama.

  • Au bre orljeone ti to ozbiljno pa jednom ste pokusali da unistite IZ sram vas bilo,pa hocete vakuf sram da vas bude,sad si se nasao ti da nekom smanjujes plate a do tu skoro nije davno bilo primaliste svi vi duplo vise od opstine daj molimte da ne pricamo vise o tome sve se zna.A sto se tice dzipova kupicu ja mojem Muftiji gos.Zukorlicu jos jednog BMW ako bog dragi da. Zasluzijo je brate

  • da pocnemo od crkve prvo posto ih ima kao pecuraka posle kise i od oonih popova pa cemo lako za nas nemojte se sekirati sta radi IZ nije lepo gledati tudje poslove,vidite nasu dlaku a svoju gredu ne vidite

 9. kao prvo ..sama anketa u sustini je veoma glupa ..kao drugo sandzak nepostoji ..vec raska oblast..a kao trece ta virtuelna vasa stvarnost sandzak je oblast u 2 dvije nezavisne i suverene drzave ! srbija i cg..tako da stvarno nema nista od tog scenarija ! selam prijatelji!

  • Jel stvarno? Pa svi na svjetu to zovu SANDZAK. Samo Srbi kazu Raska Oblast. Niko ziv nezna ni sta je to LOL U zapadnim medijama kazu SANDZAK, na Balkanu kazu SANDZAK.

   Najsmijesnije je to dok vi gubite vrijeme i gurate inat kao uvijek, “nema sandzaka, nema sandzaka”, taj isti sandzak ce dobiti sve sto trazi. Dok vi pricate prazne price, mi pobjedjujemo. Luzeri.

   • ako mislis na zapad koji cini gastarbajtere iz sela Pazara i Pesteri, u pravu si, a sta je to sandzak? Vi dobro znate da u Srbiji zemlji sandzaka nema od kako se Turska odavde isterala.

   • Gospodj taj Isti Zapad koji vi danas tako volite je vas bombardovao uzeo vam je Kosovo pa bolje bi vam bilo da zivite bre pod Turskom i dobijete sva prava nego da se uvlacite Zapadu kiji vas bombardova i uze Kosovo.

   • ma gospodjo eto vama vasa zemlja a ako mozete da uzmete Kosovo od Albanaca i to uradite ali stvarno bi bilo vreme da pogledate istini u oci i vidite gde zivimo pa necete valjda da zivite ceo zivot kao indevidualci i pisete samo vasu historiju.Pozz

   • Kad bi se plasili vrabaca nosili bi “pracke”!
    Kad Turska ponovo dodje, pa kad bude opet odlazila trebalo bi obnoviti “Aja Sofiju” i okreciti Konstantinopolj! A Turke vratiti malo dublje u aziju!
    Sta kazes, rezija kao Tarabic!

   • Ma daj bre republika sprska nije ni postojala. Nije vam uspelo sa Bosnom a nece ni sa Sandzakom…

   • a znate li gospodjo da u srbiji nema srba da su sve turci ja neznam sta se bunite,dok smo bili prisutni na celom balkanu niste toliko lajali,vidite li da ce te ostati na pasaluku dzabe se bunite,selam

  • uzmi prvo istoriju i vidi sta pise u njoj prijatelju ali bolje jos geografiju pa vidi sta je sandzak a sta raska oblast pa onda daji komentare koliko hoces,tako da u buduce nemoj pricati nebuloze,pozdrav jer za tebe nije selam

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.