Ispravnost mlijeka zajednički problem zemalja regije

0
18
BIH – BiH ukinula zabranu uvoza mlijeka. U Srbiji mlijeko ispravno, u Crnoj Gori i Hrvatskoj traje povlačenje sumnjivih proizvoda iz prodaje, Makedonija uništava dio uvezenog mlijeka

Ispravnost mlijeka, jedne od osnovnih životnih namirnica, zajednički je problem zemalja regije, čija se resorna ministarstva bore za stabilizaciju tržišta, zaštitu potrošača i očuvanje sektora poljoprivrede.

Vlasti Bosne i Hercegovine sredinom ove sedmice ukinule su zabranu uvoza mlijeka hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija, uvedenu nakon što je u nekim od njihovih proizvoda krajem  januara otkrivena povećana koncentracija aflatoksina.

Podsjetimo, Ured za veterinarstvo BiH utvrdio je povećane količine aflatoksina u pošiljkama mlijeka iz Slovenije, Mađarske, Njemačke i Srbije, nakon što su isti toksin ranije otkrili u hrvatskom mlijeku.

Granični veterinarski inspektori su u kontroli uzeli uzorke mlijeka na granici za koje se potom utvrdilo da sadrže povećane količine aflatoksina.

O stanju u Srbiji izvijestio je dopisnik agencije Anadolija koji je saznao da je Vlada Republike Srbije na jučerašnjoj sjednici ocijenila da su mlijeko i proizvodi od mlijeka koji su u prodaji na teritoriji Srbije u potpunosti ispravni i da nemaju štetne posljedice po zdravlje građana.

Podsjeća se da su nadležne inspekcije i službe povukle iz prodaje mlijeko za koje postoji i najmanja sumnja u pogledu kvaliteta. Uzorci su poslati na ekspertizu u kredibilne međunarodne laboratorije.

“Detaljno se obavljaju vanredne analize sirovog mleka i mlečnih proizvoda, kao i stočne hrane, a uvedene su i pojačane kontrole uvoznog mleka”, navedeno je  u saopštenju Vlade Srbije.

Naglašava se i da će nadležne službe obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodnom neispravnom mlijeku “uništava srpska agroindustrija i tržište, te pokušavaju stvoriti uslovi za to da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama”.

Nešto drugačija situacija je u Crnoj Gori gdje je analizom Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, u mlijeku pronađena visoka koncentracija aflatoksina.

Utvrđeno je su kontaminirana mlijeka ”Niške mljekare”, ”Imleka” iz Beograda, ”Imleka” iz Kozarske Dubice, ”Mljekare Šabac”, kompanije ”Meggle” iz Kragujevca i ”Milkopa” iz Raške.

Prema nalogu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore naređeno je da se sa tržišta povuče mlijeko šest proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kod kojih je, prema laboratorijskim analizama, utvrđena visoka koncentracija aflatoksina.

Najavljen je nastavak ispitivanja i ostalih mliječnih proizvoda, jer kako navode, ukoliko su aflatoksini bili prisutni u mlijeku, velika je mogućnost da ih ima i u ostalim proizvodima.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović podsjetio je da ovo nije problem samo jedne države već i cijelog regiona.

Analizom 12 uzoraka mlijeka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koja je izvršena u Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, utvrđeno je da je četiri vrste mlijeka sadrže nedozvoljen nivo aflatoksina.

Dopisnik agencije Anadolija javio je da se na web stranicama Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske  nalaze upozorenja za povlačenje i opoziv proizvoda:

1. TRAJNO MLIJEKO MEGGLE 2,8% m.m., lot: 035 01:53 032613, pakiranje: 1 L, rok upotrebe: 03.08.2013., proizvođač: Meggle Hrvatska d.o.o., Osijek;

2. TRAJNO MLIJEKO MERCATOR kratkotrajno, sterilizirano, homogenizirano mlijeko s 2,8% m.m., lot: 183 A 14:37, pakiranje: 1 L, rok upotrebe: 16.05.2013., proizvođač: Prerada i promet mlijeka d.d. Tuzla, Bosna i Hercegovina;

3. TRAJNO MLIJEKO s 2,8% m.m. robne marke LIDL HRVATSKA, lot: 21:14 057307/SA3C02, pakiranje: 1 L, rok upotrebe: 30.06.2013., proizvođač: Mlijekoprodukt d.o.o., Bosna i Hercegovina.

4. DUKAT TRAJNO MLIJEKO sterilizirano, s 3,8% mliječne masti, obogaćeno vitaminom D koji pomaže vezivanju kalcija u kosti, lot: 20:27 L7, pakiranje: 1 L, rok upotrebe: 15.05.2013., proizvođač: Dukat d.d., Zagreb, Hrvatska.

”Upozorenje se odnosi samo na proizvode navedenog roka trajanja. Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu navedenih proizvoda”, navodi se.

Putem HR RASFF sustava, dana 19. veljače 2013. godine zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđene povećane koncentracije Aflatoksina M1 u predmetnim proizvodima nego što je propisano Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani.

U upozorenju je napomenuto da će se za uzorak Dukata trajno mlijeko s 3,8% mm, nakon povlačenja provesti ponovno uzorkovanje na reprezentativan način, kako bi se mogla donijeti konačna ocjena za cijelu seriju. Naime, na mjestu uzrokovanja u tom je trenutku zatečena premala količina tog mlijeka (16 litara), koja se ne može smatrati reprezentativnom.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost. Temeljem dostupnih toksikoloških istraživanja mlijeka s povišenim koncentracijama Aflatoksina M1, rizik za zdravlje nastaje tek dugotrajnim unosom u organizam.

Kakva je  situacija u još jednoj zemlji regiona Makedoniji saznao je dopisnik agencije Anadolija.

Agencija za hranu Makedonije saopćila je da je izvršila kontrolu na svim prodajnim mjestima odakle je uzela uzorke mliječnih proizvoda uvezenih u Makedoniju.

Također, uzeti su uzorci svih mlijeka koja su uvezena u Makedoniju kako bi se ispitala njihova ispravnost.

Agencija za hranu Makedonije saopćila je da će uvezenih 2000 litara mlijeka firme “Dukat” biti uništeno u narednim danima.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.