Islamski kulturno-obrazovni centar u Goraždu

0
16

nhg-gor-11-2013-1BIH – Novu hidžretsku 1435.godinu, pored prigodnih programa obilježavanja dana Hidžre, sa centralnim programom koji održan u Kajserija džamiji, Goražde dočekuje ukrovljenom zgradom Islamskog kulturno-obrazovnog centra.

Protokol o izgradnji zgrade Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu, te uređenju harema Kajserija džamije i okoline kompleksa potpisan je u aprilu 2013.godine u sjedištu Diyaneta Republike Turske u Ankari, a potpisivanju su prisustvovali predsjednik Predsjedništva za vjerska pitanja Republike Turske prof. dr. Mehmet Görmez, muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, generalni direktor TIKE dr.  Dr. Serdar Çam, koordinator TIKE za istočnu Evropu i Balkan g-din Ali Mazkan,  načelnik općine Keçiören  g-din Musafa Ak, načelnik općine Şahinbey g-din Mehmet Tahmazoğlu i šest turskih muftija.

Koordinator projekta izgradnje centra je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA). Ova je agencija 24.juna 2013.godine, kao najpovoljniju ponudu, za izvođača radova na izgradnji centra izabrala goraždansku firmu OKAC d.o.o., da bi već 05.jula 2013.godine direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju dr. Serdar Çam, te direktor predstavništva ove agencije za Bosnu i Hercegovinu dr. Zülküf  Oruç, zajedno sa svojim saradnicima, uveli izvođača radova, spomenutu firmu OKAC d.o.o. na čelu sa vlasnikom i direktorom firme g-dinom Halilom Okcem, u rad. Nadzorni organ za izvođenje radova je sarajevska firma CONING d.o.o.

Svečanost polaganja kamena temeljca održana je uoči 27.noći mjeseca ramazana 1434.h.godine, odnosno 03.augusta 2013.godine. Kamen temeljac postavili su muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, direktor predstavništva Turske agencije za saradnju i koordinaciju za Bosnu i Hercegovinu dr. Zülküf  Oruç, te načelnik općine Keçiören iz Ankare g-din Musafa Ak i načelnik općine Goražde mr. Muhamed Ramović. Svečanosti su prisustvovali i generalni sekretar turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Haluk İpek, zamjenik generalnog direktora Turske agencije za saradnju i koordinaciju g-din Mehmed Süreyya Er, načelnik sektora za obrazovanje pri Predsjedništvu za vjerska pitanja Republike Turske Ali Erbaş, muftija Keçiörena Ihsan Ilhan, delegacija općine općine Şahinbey, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prim. dr. Emir Frašto, kao i brojni drugi gosti.

Kako smo već rekli, zgrada Islamskog kulturno-obrazovnog centra Goražde već je ukrovljena, a u toku su radovi na unutarnjem i vanjskom uređenju objekta. Planiran je završetak radova do mjeseca jula 2014.godine. Invistitori i vlasnik objekta su zadovljni dosadašnjom dinamikom i kvalitetom radova, kao i podrškom projektu koju pruža Općina Goražde na čelu sa načelnikom mr. Muhamedom Ramovićem.

Zgrada Islamsko kulturno-obrazovnog centra Goražde sadržavat će učionice, priručnu biblioteku, amfiteatar, kancelarije uprave centra, Ured muftije goraždanskog, musafirske sobe i restoran. Osim glavne zgrade, u toku je izgradnja i kotlovnice iz koje će se zagrijavati zgrada centra, Kajserija džamija i abdesthana.

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.