Invalidi rada 16. dan štrajkuju glađu

1
9

Novi Pazar – Petnaestak invalida rada nekadašnje fabrika akumulatora “Iskra metal” u Novom Pazaru ušlo je u 16. dan štrajka glađu u prostorijama Udruženja tekstilaca u tom gradu, a do sada im se niko od nadležnih nije obratio, niti ih je posjetio, rekao je Tanjugu predstavnik aktiva invalida Halko Društinac.

On je kazao da je njihovo zdravstveno stanje veoma loše, a trojica kolega su na bolničkom liječenju – jedan u Kragujevcu, drugi u Beogradu, a Mile Kostić je, posle devet dana, upravo napustio novopazarski zdravstveni centar.
Oni traže isplatu razlika u zaradama iz perioda od 1991. do 2003. godine, o čemu, tvrde, imaju izvršne sudske presude.

Njihov dužnik je Fond penzijsko-invalidskog osiguranja. Oni kažu da već 19 godina ostvaruju pravdu obijajući razne pragove, ali da do sada nisu naišli na razumijevanje.
Druština smatra da je sramota to što im se do sada niko nije obratio ni telefonom, a kamo li da je došao da sa njima razgovara.

“To je bruka i sramota za sve nas – državu, lokalnu upravu i nas lično”, rekao je on i dodao da su štrajkači posebno razočarani činjenicom da je “jagodinskoj žirafi posvećeno više pažnje nego njima”.
“Uprkos tome nećemo odustati, jer nemamo šta da izgubimo. Odavde nećemo živi izaći”, poručio je on.
U prostoriji gde štrajkuju i dalje su zalepljene dvije umrllice – pravoslavna sa crnim okvirom i krstom i muslimanska, zelena sa polumesecom i zvezdom.

“Zdravlje smo izgubili, pare su nam oteli, umjesto zahvalnice. Za naš rad dali su nam posmrtne plakate. Ne dozvolite da ovo bude stvarnost. Mi nemamo šta da izgubimo”,… a u potpisu su: Društinac Halko, Muković Halil, Ismet Kolašinac, na muslimanskoj, a na srpskoj  Kovačević Milorad, Kostić Mile, Janković Mija…
Na dnu plakate napisano je:”Izgleda da je ovo jedini način rješavanja naših problema”.

Fabrika “Iskra metal” je među prvim preduzećima u ovom gradu privatizovana početkom 2004. godine, ali je Agencija za privatizaciju sa većinskim vlasnikom raskinula kupoprodajni ugovor zbog neispunjavanja obaveza.

Bivši vlasnik je ostao dužan radnicima 21 zaradu.

Fabrika je, sa 56 zaposlenih, bila u stečaju od 2005. sve do decembra prošle godine kada je prodata po početnoj cijeni od 28,4 miliona dinara. Za taj novac novi vlasnik je kupio 2.200 kvadratnih metara pokrivenog prostora na 78 ari placa.
Iz stečajne mase treba da se, prema sudskim presudama, namire dugovanja zaposlenima od 23,3 miliona dinara i još 12 miliona dinara za invalide rada.

Potraživanja invalida rada nalaze se sada u Vrhovnom sudu Srbije.

Izvori: Blic.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.