Intervju sa mladim i talentiranim Škrijelj Hamzom

0
108

1473740_10202512500317641_1913411767_n1-280x140Novi Pazar- U prelijepoj atmosferi Baš kafea u Sarajevu imali smo čast obaviti intervju sa mladim i izuzetno vrijednim i talentiranim Škrijelj Hamzom iz Novog Pazara.

Hamza ima 19 i po godina. Ove godine završio je Gazi Isa-begovu medresu, a ujedno je bio i učenik generacije. Svoje obrazovanje nastavio je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru upisavši studij informatike na Departmanu za prirodno-tehničke nauke. Hamza još od djetinjstva gaji veliku ljubav prema fudbalu i muzici.

Povod intervjua sa Hamzom bio je nedavno objavljeni spot pod nazivom  „Aškom mi srce gori“ koji je u kratkom periodu postigao veliku popularnost.

Prije nekoliko dana premijerno je prikazan spot za ilahiju „Aškom mi srce gori“. Možeš li nam reći nešto više o realizaciji ovog spota?

Pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji „El-Kelimeh“, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem, uspjeli smo za otprilike dva mjeseca realizirati spot koji je objavljen prije nekoliko dana. Tekst za ilahiju „Aškom mi srce gori“ napisala je Aida Nuhambašić Redžepović, inače mlada književnica iz Novog Pazara. Muziku je komponovao Sulejman Zatrić, a želio bih istaći da je od samog početka bio i moja velika podrška. Na aranžmanu je radio Eldin Bihorac. Pjesma je snimljena u studiju „Amadeus“, jednom od najrespektabilnijih muzičkih studija u Sarajevu. Za ambijent u kojem je sniman spot zaslužan je hadži Faruz Crnišanin sa porodicom, vlasnik prepoznatljive kuće bošnjačkog stila sa imanjem u okolini Novog Pazara, koji su u spotu prikazani. Napomenuo bih i da je djevojka iz spota, prelijepa Emina Gusinac, svojim učešćem uljepšala zamišljeni scenarij ilahije „Aškom mi srce gori“.

Pored mojih roditelja veliku podršku pružio mi je i uvaženi muftija Muamer ef. Zukorlić u realizaciji mog prvog spota. Želio bih naglasiti da mi moralna podrška, prijedlozi i sugestije uvaženog Muftije mnogo znače iz razloga što je moja primarna želja da muzika kojom se namjeravam baviti ne odstupa od duhovnih islamskih načela.

Prije ilahije „Aškom mi srce gori“ učestvovao si  na brojnim manifestacijama kao solista hora Medrese, a kasnije i hora Sandžak. Kada se rodila ljubav prema muzici?

Ljubav prema muzici počela je još u djetinjstvu, a aktivnim učenjem ilahija počeo sam se baviti otprilike prije pet godina. Odrastao sam u duhu islama. Moji roditelji su uložili veliki trud u moj odgoj i vaspitanje koje je osnov za moje ophođenje kako prema ljudima u mom okruženju, tako i prema muzici. Slušam pjesme koje ne podstiču na nasilje i nemoral, već one koje u meni bude lijepe osjećaje i ljubav prema onome što je stvoreno, a prije svega one sadržaje koji čovjeka približavaju Allahu dž.š.

Koji je bio tvoj prvi javni nastup?

Moj prvi javni nastup bio je povodom obilježavanja rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s.  u novopazarskoj sportskoj dvorani. Tada sam bio učenik prve godine u Medresi Gazi Isa-beg. Ilahija s kojom sam nastupao bila je „Jecajem te zovem ja“.

Sa kojim muzičarem bi volio snimiti duet?

Volim da slušam pjesme Dina Merlina i Eldina Huseinbegovića, kao i ilahije hora “Hazreti Hamza”. Iz tog razloga imam želju u budućnosti ostvariti saradnju sa njima, ili barem sa jednim od njih (blagi smiješak).

Pored muzike student si na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru na Departmanu za informatiku. Koliko je bitna edukacija mladim ljudima koji se namjeravaju baviti muzikom?

Informatiku sam upisao jer mi je interesantna, kao i zbog perspektive koju nudi, a ujedno sam i svjestan da se na muziku ne mogu osloniti, iako ulažem maksimalan trud u nju. Obrazovanje mi je veoma važno jer time stječem znanje koje mi pomaže u svim oblastima života, a ljubav prema muzici upotpunjuje i moja druga interesovanja.

Angažiran si i na Refref radiju u svojstvu njegovog urednika i spikera. Na koji način uspijevaš uskladiti sve obaveze?

Čovjek može postići mnogo uz dobru organizaciju i disciplinu. Stjecanje novog znanja i iskustva me ispunjava i nastojim svoje vrijeme organizirati na najefikasniji način. Uskladivši tako svoje vrijeme redovan sam na svim predavanjima na fakultetu, a ujedno ispunjavam i sve obaveze na radiju.

Koji su tvoji planovi u budućnosti?

Namjeravam se nastaviti baviti muzikom. Nakon mog prvog objavljenog spota za ilahiju „Aškom mi srce gori“ radim na snimanju cover verzije pjesme „Eh da je tuga snijeg“ od Dina Merlina koji će uskoro biti postavljen na YouTube-u.

Tvoja poruka za kraj ovog intervjua?

Ljubav prema Uzvišenom Stvoritelju mi je na prvom mjestu, ona me istinski ispunjava i čini sretnim. Sve ostalo što s velikom radošću i interesovanjem radim ima posebnu čar, jer to činim od srca. A u srcu je upravo ljubav iz koje proizlazi sve ostalo.

Zahvaljujemo se Hamzi na izdvojenom vremenu za ovaj intervju koji je u okviru projekta Afirmacija bošnjačke kulture i tradicije” Odbora za medije i promociju Svjetskog bošnjačkog kongresa. Također, želimo mu puno uspjeha i sreće u njegovom daljem radu.

Pripremile: Majda Rustemagić i Almedina Zukorlić

POGLEDAJTE SPOT ZA ILAHIJU „AŠKOM MI SRCE GORI“

(SBK)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.