International Colleges and Universities sproveo istraživanje o univerzitetima u Srbiji

0
8

Novi Pazar – Internacionalni – Univerzitet u Novom Pazaru je nastao na tlu vjekovnog susretanja i prožimanja raznih naroda i kultura. Osnovan je 2002. godine, kao zadužbina (vakuf), sa ciljem da obrazovanje i neprestana težnja za sticanjem znanja budu najbolji i najprepoznatljiviji brendovi ovog podneblja.

Univerzitet  promoviše interakciju unutar svog raznolikog studentskog tijela, pritom spajajući klasična predavanja sa praktičnim iskustvima, a sve u cilju razvoja kritičkog razmišljanja i kreativnog pristupa u rješavanju problema. Ovakve intencije osnivača – zadužbinara ili vakifa, potvrđene su prije svega ostvarivanjem saradnje sa brojnim uglednim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, uz mogućnost realizacije programa razmjene studenata.

Bolonjski proces predstavlja najvažniji i najrasprostranjeniji reformski proces visokog obrazovanja u Evropi koja se opredijelila za stvaranje jedinstvenog akademskog prostora kao odgovor na sveukupan proces globalizacije i tehnološkog razvoja, u kojem će biti omogućena akademska i studentska mobilnost kao i prepoznavanje diploma.

Zato je naš univerzitet otvoren i dostupan svima koji žele da svojim intelektualnim i moralnim kvalitetima doprinesu bržem razvoju nauke i strućnosti u ambijentu autonomije Univerziteta kao osnovne pretpostavke akademske slobode individualnog ispoljavanja i potvrđivanja sposobnosti i kvaliteta.  Treba napomenuti da ove liste nisu sačinjene na osnovu akademskih pokazatelja, kao što su na primer broj i uspjeh studenata i profesora, već po osnovu vidljivosti na evropskoj mreži.

Da je kvalitetno visoko obrazovanje mladih najvažniji cilj kojem stremimo dokazuju i brojni drugi vidovi saradnje, kao što je saradnja sa: Ambasadom SAD-a u primjeni FORECAST i drugih studijskih programa, saradnja sa „Gete institutom“ iz Beograda, itd.

Tako je Internacionalni univerzitet 10. na listi International Colleges and Universities, tri mjesta ispred Državnog univerziteta.

POGLEDAJTE!

Izvor: SandžakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.