Institucije BiH na putovanja potrošile 21 milion KM!

0
13

BiH – Iz budžeta institucija BiH, prema preliminarnim podacima, prošle godine je za putne troškove isplaćeno 21 milion KM, što je gotovo sedam puta više nego što su potrošile institucije Federacije BiH.
Prema izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za prvih šest mjeseci prošle godine, Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je Selmo Cikotić, za prvih šest mjeseci potrošilo 1,5 miliona KM, a Ministarstvo inostranih poslova, čiji je prvi čovjek Sven Alkalaj, nešto više od milion KM, pišu “Nezavisne novine”.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na putne troškove je u istom periodu potrošilo 129.000 KM, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH na putovanja je potrošilo 269.000 KM, dok je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice na putne troškove u šestomjesečnom periodu potrošilo 187.000 KM. Ministarstvo bezbjednosti BiH, prema podacima iz šestomjesečnog izvještaja, potrošilo je 266.000 KM, a Ministarstvo pravde BiH 85.000 KM.

Parlamentarna skupština BiH za pola godine je iz svog budžeta izdvojila za putne troškove 1,1 milion KM, a u istom periodu Predsjedništvo BiH, uključujući sva tri kabineta i Sekretarijat, 335.000 KM.

Prema usvojenom budžetu bh. institucija za 2010. godinu, za putne troškove je predviđeno 21,7 miliona KM, a ovaj novac na raspolaganju je za skoro 70 institucija na nivou BiH. Prema revizorskim izvještajima u 2009. godini u bh. institucijama za putne troškove isplaćeno je 17,7 miliona KM.

Dnevnica za putovanja u BiH je 50 KM, dok se za putovanja u inostranstvo isplaćuju različite dnevnice u zavisnosti u koju se zemlju putuje i kakav je tamo standard, a kreću se od 65 KM do 169 KM.

Iz budžeta Federacije BiH je za prvih 11 mjeseci prošle godine budžetskim korisnicima isplaćeno oko 3,4 miliona KM za putne troškove. Od toga se na dnevnice odnosi 2,5 miliona KM.

Prema objavljenim odlukama Vlade FBiH iz prošle godine, iz tekuće vladine rezerve je jednom potpredsjedniku FBiH odobreno 2.000 KM za putne troškove, a drugom 5.000 KM. Takođe je iz tekuće rezerve Vlada FBiH za sebe odobrila 49.208 KM za putne troškove.

U izvještajima državnih revizora za prošlu godinu većina institucija imala je primjedbe na pravdanje putnih troškova i njihovu opravdanost, a kao razlog navodi se nedostatak jedinstvenih propisa, jer nijednim propisom nije regulisano koliki dio budžeta koja od institucija ima pravo potrošiti na službena putovanja.

Prema izvještaju federalnih revizora, u 2009. godini je budžetskim korisnicima isplaćeno 3,8 miliona KM putnih troškova. Revizori su prokomentarisali da ne mogu potvrditi da je uspostavljen funkcionalan sistem kontrola nad korištenjem sredstava posebno za, između ostalog, putne troškove.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.