Indikativni navodi Hota

0
16

Rožaje – Istraživač kršenja ljudskih prava i sloboda Aleksandar Zeković prihvatio je kao jedino tačne navode Ernesta Hota i angažovanje i rezultate Uprave policije u borbi protiv zloupotreba opojnih droga pokušao da predstavi kao „prividno rješavanje teških krivičnih djela, saopćeno je iz Uprave policije.

Iz Uprave su reagovali povodom izjave Zekovića da svjedočenje Hota pred Višim sudom u Bijelom Polju obavezuju preduzimanje službenih radnji Vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić i Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova.

Hot je, kako se navodi, u svjedočenju rekao da je u službenim prostorijama Ispostave policije Rožaje snabdijevan drogom i da mu je 50 puta omogućeno da drogu uživa u službenim prostorijama.

“Očigledno je da je Istraživač kršenja ljudskih prava i sloboda navode Hota prihvatio kao jedino tačne i angažovanje i rezultate Uprave policije u borbi protiv zloupotreba opojnih droga i procesuiranja nosilaca tih kriminalnih akata pokušao da predstavi kao „prividno rješavanje teških krivičnih djela, lažno optuživanje i osuđivanje građana”, sa teškim posljedicama”, kaže se u reagovanju Uprave policije.

Uprava je odbacila ocjenu Zekovića konstatujući da Uprava policije i druge nadležne institucije u Crnoj Gori, imaju kapacitet da se profesionalno i odgovorno suprostave nezakonitom ponašanju i eventualnim zloupotrebama policijskih službenika.

U policiji smatraju da su indikativni navodi da je Hotu tadašnji policijski službenik Merdan Nokić, davao drogu u službenim prostorijama, što se, kako navode, sva oduzeta droga, shodno utvrđenoj proceduri, koja podrazumijeva nadzor i kontrolu, odmah nakon zaplijene predaje Forenzičkom centru na ispitivanje i vještačenje.

Ističe se da se odmah nakon toga droga, uz krivičnu prijavu, predaje nadležnom sudu, gdje se, do uništenja, čuva u sudskom depozitu. “Ove aktivnosti prati službena dokumentacija. Do sada izvršeni inspekcijski nadzori potvrdjuju da u službenim prostorijama područnih jedinica ili ispostava policije nikada nije pronadjena bilo koja količina zaplijenjene droge”, tvrde u policiji.

Navode da je posebno indikativno da je Hot, kao svjedok, iznio navodno protivzakonito ponašanje policijskog službenika Merdana Nokića i pritisak kao metod rada, što se, kako tvrde, u toj fazi krivičnog postupka može protumačiti i kao pomoć optuženom za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

U Upravi policije smatraju da se sa posebnog aspekta, treba posmatrati i činjenicu da Hot, do momenta svjedočenja, o tome nije obavijestio javnost, podnio prijavu ili preduzeo druge korake protiv policijskog službenika Nokića. “Posebno je interesantno da je Hot, kroz svoje svjedočenje, okrivio samo Nokića, koji od marta 2009.godine nije službenik Uprave policije, a da takve optužbe nije učinio prema drugim službenicima koji su bili angažovani u operativnim aktivnostima i kriminalističkoj obradi na dokumentovanju krivičnog akta u vezi sa drogom”, navode u Upravi policije.

Izvor: RTCG.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.