I sud u Srebrenici potvrdio da MUP RS krši Aneks 7, Ustav i zakone Bosne i Hercegovine

0
6

BIH – Osnovni sud u Srebrenici donio je danas rješenja kojim se obustavlja prekšajni postupak pokrenut od strane Policijske stanice u Srebrenici i MUP-a RS zbog navodnog kršenja člana 8. i 8a.

Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH. Riječ je, naime, o lažnom prijavljivanju za nepostojeći prekršaj “fiktivnog prijavljivanje”, koji je izmišljen i instruiran iz vrha MUP-a RS sa ciljem podrivanja povratka, odnosno zastrašivanja povratnika  nacionalnosti u istočnu Bosnu.

Opštinski sud u Srebrenici je ovim odlukama i sudski utvrdio da Policijska stanica u Srebrenici  i MUP RS-a vrše ograničavanje slobode izbora mjesta prebivališta/boravišta, podrivanje  Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, a samim tim i
ograničavanje slobode kretanja i kršenje osnovih ljudskih prava. Građanska koalicija “Prvi mart” pružila je pravnu pomoć desetinama građanima  kojima su Policijska stanica u Srebrenici i MUP RS-a poništili prebivalište i lične dokumente na osnovu izražene sumnje da su prekršili Zakona o prebivalištu i boravištu u BiH i ovim putem želi poručiti svim građanima da će to nastaviti da radi i u ovakvim, ali i u svim drugim slučajevima u kojima su ugrožena osnovna ljudska prava nesrba povratnika u RS.

Građanska koalicija “Prvi mart” će proučiti sudske odluke i ukoliko se ustanovi da pokretanje prekršajnih prijava protiv naših sugrađana predstavlja zloupotrebu položaja pokrenuti krivičnu prijavu  protiv postupajućih službenika, od Policijske stanice u Srebrenici do Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a zbog kršnja Zakona o prebivalištu  i boravištu Bosne i Hercegovine i spriječavanja povratka.

Obustavljanje ovog postupka predstavlja dokaz da su u Bosni i Hercegovini dva prava nenarušiva: sloboda kretanja i sloboda izbora prebivališta. Na koncu, ova odluka predstavlja satisfakciju svim aktivistima “Glasaću za Srebrenicu” kao i građanima Srebrenice i Bosne i Hercegovine koji su u skladu sa državnim Ustavom i zakonima iskoristili svoje demokratsko pravo da Memorijalni centar u Potočarima zaštite od negatora genocida.

“Prvi mart” se koristi ovom prilikom da sve prognane, protjerane i izbjegle građane Bosne i Hercegovine sa područja današnjeg entiteta RS pozove da odbace svoj strah i do narednih Opštih izbora iskoriste svoje zakonsko pravo da glasaju tamo odakle su prije više od dvadeset godina protjerani.

Koalicija “Prvi mart” okuplja preko 30 organizacija civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacija i pokreta koji djeluju na utvrđivanju istine i borbi protiv genocida i zaštiti ljudskih prava povratnika u borbi za
njihova građanska i ljudska prava. Cilj Koalicije je da kroz dovoljan broj zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iz
entieta Republika Srpska, omogući jačanje države u kojoj će svi njeni građani biti jednaki pred Ustavom i zakonima.

(Prvimart)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.