I po babu, i po partijama

0
17

Plav, Gusinje – Više od 80 zaposlenih u opštinskoj administraciji i još pedeset u Centru za kulturu i Službi zaštite, sa statusom zavisnika od opštinskog budžeta, posljednju platu primili su za maj. Kako sada stvari stoje prosječno dvomjesečno kašnjenje primanja valjano će se pomjerati na nešto duže periode, jer takozvano punjenje opštinske kase ne odvija se baš kako je planirano, a evidentirani višak zaposlenih u organima uprave još je teži problem.

Prema standardima racionalno funkcionalnih i održivih zajednica u tehnološkom, ekonomskom pa i socijalnom smislu, u administraciji Plava trebalo bi da ostane bez posla tridesetak ljudi. Računica je jednostavna: standard je – najviše četvoro zaposlenih na 1.000 stanovnika, kojih je prema posljednjim podacima na teritoriji ove opštine oko 13.800.

No, nasuprot prostom računu, stoji problem veoma složenog „razračunavanja” sa mnoštvom manje ili više razumljivih specifičnosti koje plavski gradonačelnik Skender Šarkinović objašnjava ovako:

– Osim što smo višenacionalna i sredina sa tri mjesna centra – Plav, Murino i Gusinje – ovu kao i većinu prethodnih opštinskih vlasti čini po nekoliko partija, odnosno koalicionih partnera, koji po prirodi stvari imaju i sasvim konkretne, pojedinačne interese, težnje, pa i obaveze prema sopstvenom članstvu i simpatizerima. Tehnički i statistički nije, dakle, teško ući u proces racionalizacije ovdašnje administracije, ali suštinski prinuđeni smo da veoma vodimo računa o detaljima koji taj posao znatno otežavaju i koji možda nijesu karakteristični za većinu opština u Crnoj Gori.

Naški rečeno: u plavskim organima uprave ali i u ostalim ustanovama i službama koje su na budžetu, zapošljavalo se i po nacionalnom, i po teritorijalnom, i po partijskom principu. Naravno, tripartitni model uhljebljenja nije isključivao stručnost, obrazovanost i odgovoran odnos prema poslu, ali svakako nije ih baš po cijenu efikasnosti ni favorizovao.

– U ovakvim sredinama morate voditi računa o mnogim stvarima koje se posmatračima sa strane čine nedovoljno logičnim, pa se (neki) čude , na primjer, što na ovako malom urbanom prostoru, sa relativno malim brojem stanovnika imamo tri zelene pijace, tri vodovoda, tri fudbalska igrališta, tri fudbalska kluba – ističe Šarkinović. Takođe moramo voditi računa i o tome da ako se planira investiranje u neki projekat, na primjer u Gusinju, istovremeno se ide i sa investicijom u Murini, kao mjesnom centru jer će drugačiji odnos proizvesti nerazumijevanje sa često vrlo negativnim konotacijama…

Slično je i sa zapošljavanjem, ali sada i sa otpuštanjem već zaposlenih u organima uprave, uvjerava gradonačelnik. Svakako da će se voditi računa i o ostalim elementima ali neka nikoga ne čudi ni činjenica što će se u analizama svih segmenata pojaviti i kriterijumi nacionalne, teritorijalne, pa i stranačke pripadnosti, odnosno zastupljenosti.

Šarkinović, međutim, naglašava da će u procesu koji slijedi insistirati i na socijalnoj dimenziji jer svi koji ostanu bez posla morali bi za izvjesno vrijeme biti materijalno zbrinuti, dok se snađu u novim okolnostima. Otpremnine predviđene sa nivoa države i lokalnih zajednica moguće je, mišljenja je, dodatno „ojačati” i mjerama kao što su izvjesne povlastice za otpuštene radnike koji bi željeli da pokrenu lični ili porodični biznis u poljoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu, trgovini ili drvopreradi i na taj način ih ohrabriti.

– Kao jednoj od najsiromašnijih crnogorskih opština, svako radno mjesto je od izuzetne važnosti a posebno u djelatnostima utemeljenim na brojnim raspoloživim resursima. Zato i nastojimo da u saradnji sa Vladom i svim nadležnim državnim organima što intenzivnije pospješimo koncept samozapošljavanja – zaključuje Šarkinović.

Izvor: Pobjeda.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.