Hitno zaustaviti kršenje prava i zaplenjivanje vakufske imovine

0
51

Sandžak – Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja predstavlja interese američkih i kanadskih Bošnjaka, je duboko zabrinut zbog kontinuiranog kršenja ljudskih i vjerskih prava od strane države Srbije protiv Bošnjaka u Sandžaku.

Vlada Srbije i dalje narušava prava bošnjačke manjine miješanjem u unutarnja vjerska pitanja, te negiranjem njihovih političkih, kulturnih i drugih prava u Srbiji. Vlada Srbije ilegalno zapljenjuje vakufske imovine u vlasništvu Islamske zajednice Bošnjaka u Srbiji i koristi metode zastrašivanja protiv lokalnih manjina. O tome svjedoči i povećana prisutnost policijskih snaga i hapšenja u području s bošnjačkom većinom stanovništva u Novom Pazaru i nedavne održane vojne vježbe.

KBSA je zabrinut zbog nastavljanog kršenja ljudskih prava od strane srbijanske vlade te time povećavaju napetost koje potencijalno mogu eskalirati i ugroziti stabilnost cijele regije. Pozivamo na hitno zaustavljanje svih kršenja ljudskih prava i ponovnog uspostavljanja neovisnosti bošnjačkih vjerskih i kulturnih institucija u skladu s Deklaracijom Ujedinjenih Nacija o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama.

Prema UN Deklaraciji, Republika Srbija ima obvezu prema članku 1. da “štititi opstanak i nacionalni ili etnički, kulturni, vjerski i jezični identitet manjina unutar njihovih teritorija te da potiče uvjete za promicanje tog identiteta.” Nadalje, prema članku 2. deklaracije UN-a, Bošnjaci iz Sandžaka imaju pravo da “uživaju u vlastitoj kulturi, ispovijedaju i prakticiraju svoju vjeru, i da koriste svoj jezik, privatno i javno, slobodno i bez smetnje ili bez bilo kojeg oblika diskriminacije … te pravo da osnuju i održavaju svoje udruženja. “

Republika Srbija nije uspjela obraniti ustavno i ljudsko pravo Bošnjaka, da ima garantira punu ravnopravnost i pravo na očuvanje svog identiteta, uključujući i njihova prava na vjerske i političke slobode. Umjesto poticanja mira, dijaloga i ekonomskog napretka za sve ljude, vlada Srbije namjerno žel izazvati podjele i spriječiti Bošnjake da postignu ravnopravni socioekonomski status.

KBSA zahtijeva od institucija za ljudska prava u svijetu da se zaštite prava Bošnjaka u Srbiji, stoji u saopćenju KBSA koje je potpisao glasnogovornik Hamdija Čustović.

Izvor: Sandzak.nl


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.