Historijski dan za južni Sandžak: Osnovana BDZ u Crnoj Gori

50
172

060916e10d392958e91b331db28d14c02e25428ab973e04b14e2c6584ac85ff8

Rožaje – Najmlađa politička stranka u Crnoj Gori, Bošnjačka demokratska zajednica, izabrala rukovodstvo stranke na Skupštini u Rožajama. Za predsjednika stranke, jednoglasno je izabran Hazbija Kalač, a za potpredsjednike Adnan Ademović iz Rožaja, Demir Hodžić iz Podgorice i mr Damir Softić iz Pljevalja. Generalni sekretar stranke je Amer Hodžić, a predsjednik Izvršnog odbora stranke Almir Muratović.

U svom prvom obraćanju kao predsjednik stranke, Kalač je kazao da je Crna Gora država i bošnjačkog naroda, da BDZ čvrsto podržava ulazak Crne Gore u EU i da če se njegova stranka zalagati da bošnjački narod u tom procesu ne bude na repu dešavanja. Kazao je da će se stranka boriti za prava Bošnjaka, posebno u Crnoj Gori ali i u Sandžaku, prostoru kojeg u budućnosti vide kao evropsku prekograničnu regiju.

SONY DSC

Skupu su prisustvovali brojni gosti, među kojima su: Hafiz Abdurahman Kujević – pomoćnik muftije sandžačkog za Južni Sandžak i da'vu, dr. Mevlud Dudić – rektor IUNP-a, Hako Duljević – predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije, dr. Admir Muratović – direktor Instituta za istraživanje zločina i genocida, dr. Jahja Fehratović – preddsjednik BDZ Sandžaka, Sead Šaćirović – predsjednik Izvršnog vijeća Sandžaka, dr. Izet Bralić i Šefkija Murić – narodni poslanici u Parlamentu Crne Gore, Kemal Purišić – potpredsjednik Bošnjačke stranke, Sabro Kalač – generalni sekretar BS-a, Ali Daca – predstavnik Demokratskog saveza Albanaca u CG, Gozde Kilić Jašin – novinarka iz Turske, Ahmet Ahmatović – potpredsjednik ZSD-a, Zejto Rastoder – predsjednik NVU „Sandžak EU Regija“, Admin Čelebić – predsjednik kluba džematlija „Taslidža“ iz Pljevalja, Nurudina Agović – publicista iz Tuzle, Ljutvo Balkan – privrednik iz Njemačke i brojni drugi.

Čestitke povodom osnivanja partije uputili su Bošnjaci iz dijaspore koji zbog obaveza i udaljenosti nisu mogli prisustvovati svečanosti, među kojima su Esad Krcić i Nevzad Kurtagić iz Nju Jorka, Šefadil Ličina iz Pariza, Ibrahim Čikić iz Sarajeva i dr.

SONY DSC

Program su obogatile učenice rožajske gimnazije „30. septembar“ koje su recitirale stihove pjesama „Teube i Nesih“ od Muse Ćazima Ćatića i „Šta je Bošnjak“ od Safet bega Bašagića.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

Izborna skupština

U Rožajama, 30. septembra 2013. godine u 14:30 časova, u Maloj Sali Doma kulture, održana je Izborna skupština Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori.

Skupštini je prisustvovalo 60 delegata koji su izabrali rukovodstvo u sljedećem sastavu.

 1. Hazbija Kalač – predsjednik
 2. Adnan Ademović – potpredsjednik
 3. Demir Hodžić – potpredsjednik
 4. Damir Softić – potpredsjednik
 5. Amer Hodžić – generalni sekretar
 6. Stalni sastav glavnog odbora čine:
  1. Erdžan Fetahović
  2. Seid Hadžić
  3. Arben Jakupi
  4. Izet Dacić
  5. Salahudin Fetić
  6. Emir Ferizović
  7. Musa Kurbardović
  8. Sadik Klimenta
  9. Rejhan Mujković
  10. Mumin Halilović
  11. Refad Kolić
  12. Almir Muratović
  13. Sead Muratović
  14. Samir Redžić
  15. Aida Zoronjić i
  16. Nusret Balić
 7. Almir Muratović je izabran za predsjednika Izvršnog odbora kojeg čine
  1. Arben Jakupi – zadužen za resor ekonomije
  2. Edib Šaljić – zaužen za resor međunarodne saradnje
  3. Nusret Balić – zadužen za resor nauke
  4. Fikret Zoronjić – na čelu resora za kulturu
  5. Semir Redžić – zadužen za resor Informisanja
 8. Zejto Rastoder je predsjednik Nadzornog odbora u čiji sastav su izabrani članovi:
  1. Senad Kozica
  2. Senad Kurbardović
  3. Enes Međedović
  4. Enko Korać
 9. Ahmed Ahmatović je izabran za predsjednika Suda časti kojeg čine:
  1. Šefadil Ličina
  2. Erdžan Fetahović
  3. Mujo Murić
  4. Avdija Muratović
  5. Emir Tahirović
  6. Enes Falja
  7. Edin Talić
  8. Đulbo Babić
 10. Političkim savjetom predsjedava Erdžan Fetahović a čine ga sljedeći članovi:
  1. Dr Šefket Krcić
  2. Ahmet Ahmatović
  3. Smajo Avdić
  4. Avdo Fetahović
  5. Zejto Rastoder

fotografija 1 fotografija 2 fotografija 3 fotografija 4


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

50 KOMENTARI

 1. Mogu samo pozeliti ovim izabranim u vlasti da se samo Allaha boje jer u dzenet ce unici prvo Pravedni vladar dali ste vi svijesni te recenise to je za pravednog nesto puno veliko ako vjerujete u Allaha nemojte samo misliti na svoju djecu puno vise treba misliti na sirotinju koji hljeba ne imaju.

 2. Jahhh ,sto bi reko moj rahmetli djedo SERFAN ,”Doc ce vakat sine dje ce obraz biti vrijedniji od svog blaga ovog dunjaluka no malo ko ce ga imat ,ali oni koji ga imaju izac ce na vidjelo kad tad ,pa ce se narod opametiti i u pamet pozvat i pocet razmisljat o sebi narodu svom a ALLAH dragi ce him pomoci da iskazu svoje prave namjere i naume u korist naroda ” !!!!! A ja kazem ” Jaahhhh” vakat dodje djedove rijeci izlaze na vidjelo,znam da je rodjen 1900 u selu GRADAC ispod LJUBISNJE planine pokraj PLJEVALJA ,da su 1912 zbog hajducije bili primorani prijeci u Priboj jedan dio porodice dok je drugi presao za BOSNU ali nikad nije zaboravio mijesto dje je rodjen i nadam se da je sada srecan kada vidi da su dosli oni sa OBRAZOM da pomognu svom narodu ,da ne moraju drugom sluge biti niti svoje kuce napustati ni ognjista svoja vodom zaljevati pri polasku. DRAGA BRACO !!!! NEKA NAM JE HAJIRLI NASA B D Z – SANDZAKA !!!!

 3. New York – Rožaje
  ČESTITKA IZ NEW YORKA U POVODU PROMOTIVNE SKUPŠTINE BOŠNJAČKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE U CG
  Autor: B.net
  Objavljeno: 30. November 2013. 19:11:31
  N/R
  Hazbija Kalač
  Rožaje – Sandžak
  New York, 30.nov. 2013.
  Poštovani gospodine Kalač,
  Cijenjeni osnivači Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori,
  Uvaženi sudionici Promotivne skupštine,
  Es-selamu alejkum i neka je Božiji mir i milost na sve vas!
  U povodu Promotivne skupštine Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori koja se održava 30.novembra 2013., vama gospodine Kalač, svim inicijatorima i osnivačima BDZ u CG, kao i svim prisutnim na Promotivnoj skupštini u Rožajama, upućujemo najsrdačnije čestitke, sa željom da vam je hairli, dugoročan i čestit rad na svakom polju djelovanja za doborbit bošnjačkog nacionalnog bića u Sandžaku i Republici Crnoj Gori, ali i svih čestitih bošnjačkih sugrađana i susjeda, nevisno na nacionalnu, vjersku i ideološku pripadnost, dakako koji su svjestni nepravde i posebno genocida i istrebljenja koji je kroz vrijeme činjen nad Bošnjacima na području Sandžaka, Crne Gore i Srbije, i posebno Bosne i Hercegovine.
  Svjedoci smo režimske politike u Crnoj Gori i njihovih podanika iz redova našeg naroda koji radi fotelje i lične koristi prodaju naciju i vjeru za Milovu večeru, ali mi želimo i od vas očekujemo da budete ustrajni da bošnjačkim demokratskim zajedništvom trasirate novi put u rješavanju bošnjačkog nacionalnog pitanja koje je sve ove godine gurnuto pod šinjel Miloševićevih genocidnih ratnika koji su nakon Daytona navukli europske frakove.
  Molimo Stvoritelja da svima vama olakša u svim čestitim poslovima i da ostanete odani imenu stranke koji ste odabrali, radi afirmacije ljudskih prava i univerzalnih humanističkih vrijednosti svoje bošnjačke nacije.
  Neka vam je hairli i čestit rad!
  Mahsuz selam,
  Vaši,
  Ago Kolenović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku
  Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.Net
  Smajle Srdanović, rukovodilac Predstavništva za Sandžak u SAD- New York
  Fuad Šabović, Islamski centar Monticello
  Ismet Pjetrović, BKZ – New York
  Muharem Purišić i Ago Redžić, Odbor za obilježavanje genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju sa sjedištem u New Yorku
  Avdo Metjahić, Asocijacija Bošnjaka Albany
  Nevzad Kurtagić, Bošnjačko-Američki komjuniti centar – New Jersey

 4. Braco i sestre ovo je talas koji vise niko ne zaustavlja. ovo je nacionalni projekat koji vodi nas veliki muftija i to mora biti da valja. ne pamtim kada sam osetio takvu pobjednicku atmosveru kao sinoc.
  dolazi na scenu BEDEM zajednice, na scenu su stupili Bosnjaci, SINOVI SANDZAKA.

  • Dobro si rekao, “Onima koji donose jedinstvo” ali Ovi samo unose smutnju godinama u Srbiji i Bosni a od juče i u Crnoj Gori. Propale su sve dosadašnje smutnje-propašće i ova u Crnoj Gori.

 5. Hajrlji bilo samo idite putom naseeg sultana mufije zukorlica Do pobjede na sledece izbore akobogda i u plav i igusinje i u bijelo pojle selam za presjednika brata hazba kalaca I sve koji su uz njega

 6. Svi u cijelom Sandzsku treba da se ujedinimo i udjemo u jednu stranku u BDZ
  Nas ima blizu 400.000 to je vise nego sveukupno crnogoraca!
  Oni su manjina za nas. Nek je sa Hairom
  Molim svoju bracu i sestre u Sandzaku da koriste samo ijekavicu i pisu samo latinicom.
  Selam

   • Ako laze laze sebe sto se ti sikiras. Nego ti znas da lazes sebe pa ti zao sto su drugi na haki. Kvislinski konju.

   • Sve cestitke -Osnivacima kao i Sadasnjim i Buducim Clanovima Stranke -Bosnjacke Demokratske Zajednice!Nismo tu da -ikoga prepadamo -vec da se Borimo za svoje Nacionalne ,Ekonomske,Kulturne i Vjerske interese-koji -Treba da Unapredjuju i Druge!Ovim se -Ispisuje i Pocetak Nove Stranice u Istoriji Bosnjackog Roda C.Gore i Sandzaka!Slijedi Put Ujedinjenja svih Bosnjackih stranaka ,Bosnjackih partija i-Patriota u Jedinstvenu Bosnjacku Nacionalnu Partiju -Koja ce Iz Korijena Promijeniti Politicke odnose u Sandzaku!Sve Hvale i Pohvale da Vas Cuva -Milostivi Bog!

   • Oj -iljazu
    ti
    srpsko
    Kopile
    Kojem mjestu
    na Mediju
    Nejma
    Jerbo su
    Ga
    Vile
    Udavile
    Zbog
    Necasti
    i
    Velikog
    Smrada!

  • Balvane u traktor pa na sred ulice.
   Kao onomad u Kninu!
   Kao onomad u Bosni!
   Kao onomad na Kosovu!
   Kao prije par dana kad su na sablaznjavanje cijelog svijeta protjerali izbjeglice da spavaju po sumama na -10 stepeni i zabalvanirali ulice da “nekrst” kojim slucajem u SRPSKE barake ne prespava!
   Kao uvijek!
   UGROZENI BRE!
   GOLORUKI BRE!
   LUDILO BRE!!

 7. Najmanje što BDZ Crne Gore može da učini jeste da obezbeđuje crnogorskom turizmu kadrove i organski gajene sirovine (meso i mlečne proizvode).
  Ustvari, nove tehnologije nam omogućuju da se kompletan posao pripreme, vakuum upakovanog kuvanja na pari i brzim hlađenjem konzerviranja, eliminišu iz hotela svi ti poslovi.
  Šta će im tamo nekvalifikovana radna snaga kada se sve to može uraditi tamo gde su i sirovine.
  Njima (hotelima) ostaje samo da tu hranu regeneriraju pred gostima, po potrebi i jedna porcija, i elegantno, uz osmeh i ponos na kvalite hrane, usluže.
  Tamo gde su sirovine, i svi ti pripremni radovi, tu se školuju i kadrovi za tu vrstru poslovanja.
  Tačnije, ti kadrovi tu uče i nauče fazu pripreme, kuvanja i konzerviranja.
  U odgovarajućem lokalnom hotelu, uče kako se hrana regenerira i uslužuje.
  Eto vam kako se snabdeva elitni turizam, u “paketu”.
  “Paket” za koji hotelski restorani i kafeteije izdvajaju između 60 i 70% odsto od prometa.
  Oni to moraju da plate, jerbo nema za badihava ni mesa ni onih koji rade.
  Kad je već tako, biraju najbolje sirovine i najbolje kadrove po najpovoljnijim cenama.
  Tako bi Crna Gora imala sopstveni najstručniji kadar, i za sebe i za izvoz, umesto što sada uvozi
  kafansko-menzaške “kadrove” iz Srbije, B i H, Makedonije…
  To je način da ti istinski stručnjaci budu cenjeni i od strane gostiju i vlasnika/menadžmenta hotela, odgovarajuće tretirani, paženi i maženi i dobro plaćeni.

 8. Svi su isti u principu. Voleo bi da probate da vam ucine neku uslugu bilo koji odma ce vam je isti naplatit. Nas primer,odemo mi u Sandzak tv da napeavimo jednu sportsku emisiju za jedan sportcki spetakal da napravimo da gistujemo u jednu emisiju,mi to kao mi smo nasi zavrsicemo sve za dz. Kad doticni gospodin znase koji je glavni u tv Sandzak da ga ne imenujem kaze moze napravicemi vam mi emisiju ali to kosta toliko i toliko eura. Jes to sitno al covjeka ufati huja znaju da smo za BDZ i za jednu jedinstvenu IZuS. A sa druge strane odemo u rtv naprave nam da smo gosti emisije i plus reklamu dzabe i kameru nam posalju da snimaju spetakal.

 9. Hmmm, rat izmedju Rožajaca, pa se dijele na partije, a opet gro čelnika iz Rožaja, ovaj Hodžić nema gdje nije probao pa sad hoće i ovdje, samo mu daj funkcije i publiciteta. Softić zalutao u Rozajske podjele.

 10. @ Apača Geronimo
  ” imamo jednu Bosnjacku stranku vec, nama ovo ne treba…ne ovi sto mijesaju politiku i vjeru! ”
  ________________
  A koji vam trebaju, oni što miješaju politiku i lični interes?!
  E, zbog takvih kao što si ti i tebi sličnih smo u ovakvom položaju!
  Izgleda vi ne znate šta se dešava u Južnom Sandžaku, jer ste puno opterećeni zbivanjima u PG, i gdje ćete praviti fešte i ismijavati one što glasaju za vas.
  Vi ste primjer poniženja i kao takvi ćete biti upisani u historiju bošnjačkog naroda.
  BDZ, neka vam je sa srećom osnivanje stranke, vrijeme da naučite pameti ove POLTRONE kako se treba boriti za status Bošnjaka.

 11. nidje ovo na svijetu nema jedan verski vodja drzi politicku partiju pa sta ces vise muamere ? izgubio si prosle godine na izbore i lokalne i za presednika sta hoces vise? dosta nam je tvojija kola,kuca,zena !

 12. nisu bitni izbori ni slijedeci ni bilo koji drugi, ovo je konacno i pravo uvezivanje bosnjaka do sudnjeg dana.

  Bitno je da ima dovoljan broj ljudi da krenemo, a uz Boziju pomoc boricemo se za svebosnjacko jedinstvo i za svakog naseg bosnjaka.

  Hairli bilo. Danas BDZ u Crnoj Gori, sutra BDZ u gdje god bude Bosnjaka na zemaljskoj kugli.

 13. Konacno braco bosnjaci-muslimani da i vi dobijete svoju BDZ partiju..Do sada su vas predstavljali dushmani i domaci izdajnici,,nadam se da ce te u bliskoj buducnosti sa uvazenim g-dinom Hazbijom Kalacem izaci iz tunela u kojem se nalazite 20-setak godina..Ovakva prava istinska bosnjacka stranka uvijek ce naici na podrshku nas albanaca u Sandzaku i dijaspori,,sa vama smo za svaki vid saradnje a sa takozvanim bivshim predstavnicima bosnjackog naroda ili bolje reci rezima(bs) nikad..InshAllah jos reisa-muftiju da dobijete pravog jer je vrije laznog reisa Fejzica isteklo,,dolazi vrije da crnogorski muftija bude uvazeni AbdulRahman Kujevic…Hairli srecno i dugovecno..Selam -pershendetje…

 14. Neka je sa hairom osnivanje BDZ-a.
  Nadam se da cete nam vratiti dostojanstvo i postovanje koje smo kao narod uz pogresne “lidere” izgubili.
  Lijepo je vidjeti ove predstavnike svjesne sebe i svojih vrijednosti, koji znaju sta hoce i kako da se bore za svoj narod.

 15. Nadam se da nece zakasnit i da ce nas Bosnjacki narod uvidet koji lider je ostao na braniku nasih nacionalnih interesai koja politicka organizacija se jedina istiniski zalaze da nas bosnjacki narod sa obe strane Sandzaka bude u pravom smislu reci svoj na svome,da smo suvlasnici i Srbije i Crne Gore da trazimo da se tako ponasaju prema nama a ne kao prema nekim kirijasima koje treba sto pre raseliti prema zapadu namernim ekonomskim osiromasivanjem.Trazimo ravnopravnost kao prema svim ostalim ni manje ni vise,hocemo sva nacionalna prava, regiju Sandzak,bosanski jezik,da nas ima u zastave,himne Crne gore i Srbije,fabrike i standard ko u Budvu,Podgoricu,Beograd i Kragujevac.Necemo da budemo najsiromasniji deo obe drzave,hocemo mi sami da se borimo za.nas prostor,za nas Samdzak u evropske fondove zbog toga nam treba regija Sandzak.Ovom narodu je poslednja nada Hazbija Kalac i BDZ,ako ovo ne iskoristi desice im se ko u Angolu zabranice Islam,vec su vam bosnjacku zastavu zabranili.Zbog toga na prolece BDZ obezbedite buducnost vasoj deci!!!

 16. Nadam se da nece zakasnit i da ce nas Bosnjacki narod uvidet koji lider je ostao na braniku nasih nacionalnih interesai koja politicka organizacija se jedina istiniski zalaze da nas bosnjacki narod sa obe strane Sandzaka bude u pravom smislu reci svoj na svome,da smo suvlasnici i Srbije i Crne Gore da trazimo da se tako ponasaju prema nama a ne kao prema nekim kirijasima koje treba sto pre raseliti prema zapadu namernim ekonomskim osiromasivanjem.Trazimo ravnopravnost kao prema svim ostalim ni manje ni vise,hocemo sva nacionalna prava, regiju Sandzak,bosanski jezik,da nas ima u zastave,himne Crne gore i Srbije,fabrike i standard ko u Budvu,Podgoricu,Beograd i Kragujevac.Necemo da budemo najsiromasniji deo obe drzave,hocemo mi sami da se borimo za.nas prostor,za nas Samdzak u evropske fondove zbog toga nam treba regija Sandzak.Ovom narodu je poslednja nada Hazbija Kalac i BDZ,ako ovo ne iskoristi desice im se ko u Angolu zabranice Islam,vec su vam bosnjacku zastavu zabranili.Zbog toga na prolece BDZ obezbedite buducnost vasoj deci!!!

 17. HAIRLI BILO,MA STO STE MI SVI PRIPSANI CATKO CISTA 10, A OVE FRANCUSKE KAPE SU POSEBNE TAKO SU NASI STARI DJEDOVI PO BOSNI NOSILI,MA VI STE NAJBOLJI ,DA VAS ALLAH SACUVA I DA NAM DA SVAKI HAJR SA BDZ U JUZNOM SANDZAKU.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.